יוסי יפה תש"ף: עובדים כדי שיהיה פה טוב

"זה שאנחנו פה מוכיח שהסטיגמות לא נכונות". חניכי בני המושבים במפעל יוסי יפה. צילום באדיבות בני המושבים
מאת: הדס כרם, בני המושבים
24.10.2019

מפעל סוכות המסורתי ע"ש יוסי יפה ז"ל שהתקיים זו השנה ה-42 במהלך חופשת סוכות הוציא שוב את חברי בני המושבים לעבוד ולתרום עבור הקהילה והסביבה. הם ניקו, עדרו, גרפו, שיפצו, פרצו שבילים וגם טיילו והגשימו את ערכי תנועת הנוער הלכה למעשה
כ-200 חניכי בני המושבים, שהשתתפו במפעל יוסי יפה תש"ף, הוכיחו שוב שבניגוד לסטיגמות, בני הנוער של היום לא רק תקועים בטלפון ובמחשב, אלא יודעים גם איך לממש את ערכי העבודה וההגשמה, לעבוד ולתרום לקהילה ולטייל בשבילי הארץ. "זה שאנחנו פה מוכיח שהסטיגמות לא נכונות", מבהירה אחת החניכות. "אנחנו מגיעים בחופש שלנו לארבעה ימים, לישון בשטח, לקום מוקדם ולעבוד קשה כדי שיהיה פה טוב. זה חשוב ממש".

החניכים – משכבות ט'-י"ב – ואיתם גרעינרים, מדריכים ומד"בים, רכזים ואנשי צוות מפעל יוסי יפה יצאו במהלך חג הסוכות, בין התאריכים 15-18.10.2019, למפעל סוכות לזכרו של יוסי יפה ז"ל, שנערך במועצה האזורית מבואות החרמון ובאזור הגליל העליון.

"שופץ ושוקם על ידי חניכי בני המושבים"

בכל יום התעוררו החניכים מוקדם בבוקר ויצאו לעבוד באתרים שונים. הם שיפצו מבנים, פרצו שבילים, עסקו בניקיון לאורך גדות הבניאס, באנדרטאות ובחניונים ובכל אתר שבו עבדו הם הציבו שלט: "אתר זה שופץ ושוקם על ידי חניכי בני המושבים". לאחר העבודה יצאו לטייל במסלולים באזור.

בסיכום כל יום דנו על הנושא שהיה הערך המרכזי של היום ועסק בפועלו, בערכיו ובתולדות חייו של יוסי יפה ז"ל, בערכי העבודה, ההתיישבות וההגשמה בתנועה. הם עיבדו את מהלך היום וחשבו יחד מה אפשר לעשות ביום המחרת כדי להשתפר ולשפר. בערב השלישי הפיקו החניכים וצוות המפעל טקס סיום מכובד ומרגש שהסתיים במסיבה עברית עם ישראל דיין, מפעיל מוזיקלי מקק"ל, שהרקיד את כל המשתתפים.

מיטל קציר, רכזת קהילה ויער גליל גולן בקק"ל, משבחת את החניכים: "נוער כל כך איכותי שמבצע עבודה משליחות זו שליחות! תודה על שילוב הידיים בין מפעל יוסי יפה, חטיבת החינוך ובינינו, כנציגי האזור עצמו הקולט פיזית את החניכים לעבודה. אשרינו שזה הנוער המוביל קדימה!"
צילום באדיבות בני המושבים

"מראים שיש גם נוער אחר"

הפעילויות שבהן השתתפו החניכים התקיימו בחווה החקלאית בקרית שמונה, באתרים שונים במועצה האזורית מבואות החרמון, באזור הגליל העליון ורמות נפתלי – בשיתוף קק"ל, בני המושבים, אגפי המועצה השונים וצוות מפעל יוסי יפה.

בעין נבורייה פרצו החניכים את שביל אוצרות כחל וניקו בורות מים ובאתר בית הכנסת בנבורייה הוציאו שרוולים מעצים צעירים. הם גירפו והוציאו גזם בחורשה הטיפולית בבית ספר "עגורים" במועצה האזורית מבואות החרמון, ניקו והדריכו באנדרטת אסון המסוקים ובחורשת הנופלים בשאר יישוב, ושיפצו, ניקו ואספו גזם, כיסו חממות ופינו צינורות השקיה בחווה החקלאית בקרית שמונה.

יקיר אלגרבלי, אב הבית החווה חקלאית קרית שמונה, מספר: "מדריכי
וחניכי בני המושבים, שהגיעו לעבוד איתנו, מראים שיש גם נוער אחר, נוער איכותי ומחונך ומלא בערכים. יומיים שלמים הם בילו איתנו, מהשעות המוקדמות של הבוקר. עבדנו יחד בשטח בחום, ישבנו יחד לשיחות מעניינות ובעיקר חווינו משהו אחר וטוב. מה שנותר זה להגיד להם תודה גדולה!"
"נוער איכותי ומלא בערכים". צילום באדיבות בני המושבים

המדריכים והחניכים משתפים:

שירה, גרעינרית במועצה אזורית מעלה יוסף, ורועי, גרעינר במועצה אזורית מבואות החרמון, מספרים: "השנה הגענו למועצה אזורית מבואות החרמון ולנוף הגלילי. זכינו לטייל בבניאס ולאהוב את הארץ דרך הרגליים שלנו. זכינו להכיר ולשמוע את סיפורה של מצודת כ"ח. שוחחנו על גבולות מדינת ישראל וחשיבות היישובים בקרבתם, ומעל הכול – זכינו לעבוד ולהגשים על פי ערכיו של יוסי יפה ז"ל.

"במהלך כל ימי המפעל קמנו מוקדם ויצאנו לעבוד ולשקם מקומות ברחבי המועצה. חוויה וסיפוק כמו שחשנו בסיום כל יום עבודה מפרך לא הרגשנו מעולם באף מקום אחר. בחניון ובאולם בילינו בזמנים החופשיים עם החניכים בצורה בלתי פורמלית שאפשרה לנו להתקרב אליהם ולהכיר אותם יותר. מפעל יוסי יפה יש כל שנה, אך כל מפעל כזה הוא חוויה של פעם בחיים".
 
ניצן ממבואות החרמון וענבר מהגלבוע, אומרים: "למרות שכבר עברנו שלושה מפעלים כאלה, משהו במפעל הזה היה מיוחד, כמו לרקוד בגשם עם כולם ולעבור את הסיור במצודת כ"ח. הפעולה שהכי זכורה היא הפעולה על הקרב במצודת כ"ח שגרמה לנו לחשוב על השכבה שלנו בשנה הבאה, כשגם אנחנו נצטרך להילחם למען מדינתנו. אין ולא יהיה מפעל כמו יוסי יפה".

מי היה יוסי יפה?

יוסי יפה למד והתחנך בבית הספר החקלאי כדורי, התגייס לנחל ולאחר מכן הצטרף לסיירת הצנחנים. בהמשך הפך למפקד הסיירת והיה המג"ד הראשון של גדוד 66. מפקד ולוחם במלחמות ישראל השונות.
יוסי ז"ל היה יו"ר ועדת הנוער ואהב מאוד את הארץ ונופיה. הוא היה מחובר לקרקע ולחקלאות ותמיד הוביל ונתן דוגמה אישית. הוא האמין שהנוער הוא העתיד ויש לחנכו וללמדו את אהבת הארץ. בתחילת שנת 1977 הוא חזר לשירות בצה"ל כסגן מפקד עוצבה, ובפברואר 1977, בהיותו בן 42, נהרג כשרכבו עלה על מוקש באזור ניצנה שבנגב.
המפעל לזכרו מתקיים זו השנה ה-42 ונועד להנציח ולחנך על פי ערכיו – אמונה בצדקת הדרך, אהבת הארץ והגשמת ערכי העבודה והחינוך.
באנדרטת אסון המסוקים. צילום באדיבות בני המושבים