שקד מצוי

שקדיות בנפתלי. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
הוא אולי אחד המראות היפים בישראל של סוף החורף ותחילת האביב. השקד השקדן, הראשון לפרוח עם תום הגשמים, הפך לסמל ההתחדשות והלבלוב וגם לגיבור של חג הנטיעות – ט"ו בשבט

האזינו להסכת (פודקאסט) על השקד...

דברים שמעניין לדעת על השקד...

  • השקד פורח בפריחה מרהיבה בסוף החורף, בדרך כלל כאשר העץ עדיין נטול עלים.
  • מוצאו של השקד מאזור פרס, והוא נפוץ ממזרח הים התיכון ועד מערב אירן.
  • פירות שקד הבר מכילים את החומר אמיגדלין, שבלעיסה מופק ממנו הרעל ציאניד המתחבר לכדוריות הדם האדומות. כדי לקבל פרי אכיל מרכיבים בדרך כלל על גזע שקד הבר המר זן שקד מתוק מתורבת.
  • מזרעי השקד (הפירות) מפיקים חלב שקדים, מרציפן ושמן לתעשיית הקוסמטיקה והבריאות. זרעי השקד מכילים 60 אחוזי שומן, חלבון סידן ועוד.
  • הכינוי "שקדייה" ניתן לשקד ככל הנראה על ידי הסופר לוין קיפניס, בשירו "לשנה טובה שקדייה" שפורסם ב-1919 . ברבות השנים התקבלה בלשון הדיבור ההבחנה – השם "שקדייה" לעץ והשם "שקד" לפרי.

לכל הפעילויות...