הינשוף עובר דירה

נראה שינשופי העצים בישראל מצאו בית חדש: יערני קק"ל הבחינו לאחרונה כי הינשופים מעתיקים את מגוריהם מהמצוקים והאזורים המיושבים אל יערות עצי האורן. ד"ר עומרי בונה: "יש כאן שילוב של שני תנאים חיוניים למחייתם של ינשופי העצים – מזון ומקום קינון ומסתור"
מפגש עם ינשוף נחשב נדיר מאוד, ולכן, אין זה פלא שיערני קק"ל מאזור יער משמר העמק נסערים מהעובדה שהצליחו לפגוש בעוף הדורס הלילי הזה ואף לתעד אותו. כל זאת מתאפשר בעקבות שינוי במגורים של ינשופי העצים – שהחלו נוטשים את בתיהם על מצוקים ובאזורים מיושבים, ונודדים אל יערות עצי האורן, שמאז נטיעתם צמחו ועלו וכיום הם מגיעים לגובה של 20 מטרים ויותר.
ינשוף שתועד ביער משמר העמק. צילום: יוסי אשבול
ינשוף שתועד ביער משמר העמק. צילום: יוסי אשבול

התחילו להראות נוכחות

"עצם ההיתקלות בעופות הללו, מעידה על כך שהנוכחות שלהם היא הרבה יותר משמעותית ממה שאפשר לראות, מאחר שמדובר בעופות שקשה לראותם אותם", אומר ד"ר עומרי בונה, המדען הראשי של קק"ל.
הינשוף ניזון ממכרסמים, ולהשלמת הארוחה הוא לוכד בדרך כלל ציפורים קטנות. את הטרף הוא ממית בנקירה בצווארו. מרבית היערות של קק"ל נמצאים בסמיכות לשטחים חקלאיים ושטחי מרעה, מקומות שבהם קל להם למצוא את טורפם. בנוסף, בתקופת הקינון והדגירה שלהם, בחודשים פברואר-יולי, מחפשים הינשופים, המקננים בזוגות, קנים נטושים להתיישב בהם, בדרך כלל יהיו אלה קנים נטושים של עורבים. ביערות הם מוצאים להם מקום קינון ומסתור. "יש כאן שילוב של שני תנאים חיוניים למחייתם של ינשופי העצים", אומר ד"ר בונה.

היערנים ממשיכים לעקוב

הינשופים, כמו גם דורסים אחרים, נמשכים אל היערות בעונה זו של השנה, שם הם מקננים וגם מוצאים מקום נוח לשהות בו בשעות הפעילות שלהם. יערני קק"ל הצליחו לעקוב אחרי הינשופים במהלך החורף, ובימים אלה הם צופים בהתפצלותם לזוגות לטובת רבייה וקינון. "מדובר בתופעה חדשה יחסית", מסביר ד"ר בונה, "ואנחנו משערים שהיא החלה משום שהרבה מיערות האורן הנטועים התבגרו והעצים הגיעו לגובה של מעל ל-20 מטרים, ועתה הם מספקים להם בית גידול מתאים".

בתקופה הקרובה ימשיכו אנשי קק"ל לצפות בינשופים ולעקוב אחרים ולהתחקות אחר התנהגותם גם בעונת הקינון והדגירה.
יער משמר העמק. צילום: אדוה קימפלד
יער משמר העמק - הינשופים מוצאים כאן מקומות קינון ומסתור. צילום: אדוה קימפלד