צבעי העונה

צבעי העונה

עלי שלכת. צילום: אבי הירשפילד, ארכיון הצילומים של קק"ל
לסתיו יש צבעים מיוחדים. אבל מה הם הצבעים? מדוע השמים כחולים? ומה קורה לעלים בשלכת? הצטרפו אלינו למסע סקרני, סתווי וצבעוני במיוחד

מאת: ענבר מעיין
עודכן בתאריך 10.11.2016

לסתיו יש צבעים מיוחדים. רגע אחד השמיים צבועים בכחול בהיר, ורגע אחר כך הם מתמלאים עננים לבנים או שחורים. גשם אפור ממלא את המדרכות ואפשר להבחין במטריות בשלל צבעים. אבל אז, רגע אחר כך, שוב זורחת השמש, מציירת בשמיים קשת צבעונית ומייבשת טיפות גדולות על עלים ירוקים, מאדימים ומצהיבים.

עכשיו? סתיו?

לפי ההגדרה האסטרונומית, הסתיו מתחיל ביום השיוויון הסתווי, שבו אורך היום שווה לאורך הלילה, ומסתיים ביום שבו היום הוא הקצר ביותר בשנה והלילה הוא הארוך ביותר בשנה. בחצי הכדור הצפוני הסתיו מתחיל ב-23 בספטמבר ונגמר ב-21 בדצמבר.

מה זה צבע?

מתברר שאנחנו יכולים לראות גופים צבעוניים, כמו פרחים, עלים, או כל דבר אחר שאנו מסתכלים עליו, רק כאשר אור פוגע בהם ומוחזר אל עינינו.

כך זה עובד: כשאלומת אור פוגעת בגוף צבעוני, חלק מהאור תמיד נבלע בגוף וחלק מהאור מוחזר ממנו. כשאנחנו מסתכלים על משהו, קרינה של אור פוגעת באותו הדבר, וחלק ממנה מוחזר אל תוך העין שלנו. בתוך העין, האור מגרה חיישני צבע מיוחדים, שנמצאים על הרשתית ונקראים מדוכים. חיישנים אלו מעבירים אות עצבי מהעין דרך עצב הראייה אל המוח. לאחר עיבוד המידע, המוח יכול "לראות" צבע.

מדוע השמיים כחולים?

השמש מקרינה אל כדור הארץ אור לבן, שהיא למעשה תערובת של גלים מכל אורכי הגל. אור השמש עובר דרך האטמוספירה שמורכבת ממולקולות אוויר וחלקיקי אבק. במהלך מסע הזה, חלק גדול מאורכי הגל, הכוונה בעיקר לקרינה העל-סגולה (אוּלְטְרָה-סגולה) נבלעים באטמוספירה ואינם מגיעים אלינו. קרינה בעלת אורכי גל קצרים (בעיקר בתחום הכחול) מתפזרת באטמוספירה לכל עבר.
ולכן, כאשר אנו מסתכלים לעבר השמיים בשעות היום השמיים נראים לנו כחולים, ובשעות בין הערביים לקראת השקיעה ובשעות הבוקר המוקדמות של הזריחה, השמיים נראים לנו אדומים וכתומים.
זאת משום שבשעות אלו השמש קרובה לקו האופק, משמע קרני השמש עושות באטמוספירה מסלול ארוך עד שהן מגיעות לעינינו, וחלק ניכר ממסלולן עובר בשכבות הנמוכות של האטמוסיפרה, המכילות חלקיקי אבק, פיח ואדי-מים. חלקיקים אלה אינם מפזרים את האור הכחול, אלא דווקא את האור בעל אורכי גל ארוכים יותר, שהם אדום, כתום וצהוב, ואז אנו רואים שמיים צבועים בגוני אדום.
שמיים: צבעם משתנה בהתאם לשעה ביום. צילום: freeimages

ואיך נוצרת קשת בענן?

כאשר האור הלבן של השמש עובר מתווך לתווך, למשל מהאוויר לתוך טיפה של מים, קורה לו תהליך שנקרא "נפיצה" - האור הלבן "נשבר" ומתפצל לכל הצבעים שמרכיבים אותו. זה קורה משום שכל אורך גל, הנראה לנו כצבע, נשבר בזווית שונה במקצת ממשנהו.
כשאנחנו מסתכלים לשמים ורואים את הקשת, אנו רואים למעשה את האור המוחזר ממיליונים רבים של טיפות – מכל אזור של טיפות מוחזר אלינו אורך גל שונה, מוזמנים לראות איך נוצרת קשת בענן. ועכשיו, צאו למצוא קשתות כשאתם מטיילים בטבע.
אור שמוחזר ממיליוני טיפות: קשת בענן. צילום: freeimages

מדוע העלים ירוקים?

צבעם הירוק של רוב העלים בעולם הצומח מוענק להם על ידי הצבען (פיגמנט) המכונה כלורופיל. לכלורופיל תפקיד חשוב בצמח, למשל אור השמש גורם לשינוי במולקולת הכלורופיל, בעקבותיו מתרחשת בעלים שרשרת מורכבת של תגובות ביוכימיות, שבסופן חמצן משתחרר אל הסביבה ונוצר סוכר. לתהליך הזה קוראים פוטוסינתזה, והוא הכרחי לקיומם של כל היצורים נושמי-החמצן על פני כדור הארץ. בלי פוטוסינתזה לא יהיה לנו חמצן לנשום!

אורכי הגל, שבהם מתקיימת רמה גבוהה של פוטוסינתזה, הם אורכי הגל הכחול והאדום אשר נבלעים בכלורופיל. צבעי האור הירוקים, שמוחזרים מהכלורופיל ואינם תורמים לפוטוסינתזה, מקנים לעלים את הגוון ירוק.

צבעי שלכת

חוץ מהכלורופיל, רוב העלים מכילים שני פיגמנטים נוספים: קסנתופיל, שצבעו צהוב, וקרוטן, שצבעו כתום. עם זאת, הכלורופיל שכיח יותר בטבע בצבעו הירוק.
כשמגיע הסתיו, עם התקצרות הימים וירידת הטמפרטורות, בצמחים ועצים מסוימים העלים מתחילים לייצר פחות כלורופיל, ואז ניתן לראות את הפיגמנטים האחרים הנמצאים בעלה, והם הופכים אדומים או צהובים. בהמשך, נוצרת בבסיס הפטוטרת (הגבעול הדק המחבר את העלה לענף), רקמת ניתוק, שבה התאים מתים, ובעקבות זאת העלה ניתק מהענף ונופל.
עם בוא הסתיו העלים הופכים אדומים וכתומים. צילום: יוסי זמיר

פרחים בשלל צבעים

הפרח הוא איבר הרבייה של הצמח. פרחים משתמשים בצבעים עזים כדי למשוך אליהם חרקים. החרקים באים אל הפרחים כדי למצוא מזון, כמו צוף וגרגרי אבקה, ואגב כך הם מעבירים אבקנים מפרח אחד לפרח אחר מאותו המין. אבקת הפרחים גורמת להפריה, ובעקבותיה - פירות מתפתחים וזרעים נוצרים.
הצבעים היפים של הפרחים, (מו גם הצורות והריחות שלהם, משמשים כמעין פרסומת, המנסה למשוך אליה כמה שיותר מאביקים. לא כל המאביקים מסוגלים לראות את קשת הצבעים, שאנו רואים, ולכן פרחים
שונים מכילים פיגמנטים אופייניים, שמתאימים למאביקים של אותו צמח.
אילו פרחים תוכלו לראות בסתיו? החצב, בן חצב סתווני, סתוונית וחבצלת החוף נחשבים למבשרי הסתיו. בעונה זו של השנה אפשר לראות גם כרכומים, חלמוניות צהובות ורקפות ראשונות.

בעלי חיים צבעוניים

בממלכת החי משמשים הצבעים להסוואה, להרתעה ולפרסום. ההסוואה שימושית לבעלי חיים ניצודים ועוזרת להם להתחבא מפני הטורפים, ובאופן דומה עוזרת ההסוואה לטורפים להתגנב אל הטרף בלי שזה יבחין בהם ויברח.
אבל יש בעלי חיים שאינם מנסים להתחבא. נהפוך הוא, הם מקושטים בצבעים עזים ובולטים, שמשמשים להם לפרסום או אזהרה. כך למשל, דגם צבעוני של שחור בשילוב הצבעים אדום, כתום או צהוב, מקובל בטבע כצבעי אזהרה. צבעים כאלה אפשר למצוא אצל בעלי חיים רעילים, עוקצניים או ארסיים, כמו למשל הדבורים ונחשים. טורף שהתנסה בלכידת בעל-חיים כזה ונפגע, לומד לקשר את צבעי האזהרה עם הסכנה, ונרתע מניסיונות תקיפה נוספים.
בבעלי חיים אחרים הזכרים משתמשים בצבעים עזים כדי לפתות את הנקבות ולשכנע אותן לבחור בהם כבני זוג. צבעים מרהיבים, כמו אלה שניתן לראות אצל הטווס הזכר או על פניו של קוף המנדריל, לא רק מדגישים את גודלו ואת גילו של הזכר המחזר, אלא גם חושפים אותו לטורפים. כך הנקבות יכולות להתרשם גם מהצבע וגם מיכולת השרידה של הזכרים. לרעיון הזה, שבו הזכר מכביד על עצמו כדי להרשים את הנקבה, קוראים "עקרון ההכבדה".
כמו שאר בעלי החיים, גם אנשים משתמשים בצבעים להסוואה כמו מדי הצבא, לאזהרה כמו הצבע האדום המסמל סכנה! בתמרורים, ברמזורים ועל רכבי חירום והצלה, וכמובן לחיזור ופיתוי כמו צבעי איפור ואופנה.
התבחרי בי? טווס מרהיב צבעים. צילום: pixabay

מציירים בטבע – המלצה לטיול מצויר

מה נעים ומרגיע יותר מאשר לשבת בחיק הטבע ולצייר? לא צריך להיות רב אומן כדי ליהנות מציור בחיק הטבע. כל אחד יכול לצייר, ותוך כדי ציור להבחין פתאום בפרטים שחומקים מענינו תוך כדי הליכה.

איך בוחרים מקום מתאים לציור בטבע? כדאי לבחור יום נעים ומקום עם נוף מגוון או תצפית מרשימה. חשוב שיהיה מקום נוח לישיבה, מוצל ונעים. חניוני קק"ל יכולים לשמש מקום מושלם לטיול-ציור שכזה. הצטיידו במשטח קשיח, דפי בריסטול, עפרונות, מחקים וצבעים מהסוג החביב עליכם. אחרי שתתמקמו, הביטו סביבכם, והתחילו לצייר.

צבעים מחומרים טבעיים

רעיון נוסף לפעילות צבעונית ומדליקה, שמתאימה גם לימי הסתיו הגשומים, היא להכין צבעים מחומרים טבעיים. צבעים כאלה היו בשימוש במשך דורות עוד מתקופת ציורי הסלע של האדם הקדמון, ועד להופעתם של הצבעים הסינתטיים.

מקור מצוין לצבעים טבעיים נמצא אצלכם בגינה ובבית: שורשים, פרחים, זרעים ותבלינים. מגזר למשל תוכלו להפיק צבע כתום חזק, וירוק מעלים, צהוב מעלי כותרת של חרדל, מכמון או מכורכום, חום מקליפות בצל או תה, צבע אדום מפפריקה אדומה וצבע סגול מסלק כמובן. בצבעים תוכלו להשתמש לצביעת אריגים, צמר או לציור על נייר.