כדי להתמודד עם המצב החמור של משק המים בישראל, רשות המים גיבשה תוכנית חירום שמטרתה להוציא את משק המים שלנו מן המשבר. אחת מפעולות החירום היא הקמת מתקני התפלה, שבהם מסירים את המלחים והמינרליים ממים מלוחים (מי תהום מליחים או מי ים), ומקבלים מים הראויים לשתייה. בסך הכל זה הגיוני: הרי כמות המים באוקיינוסים עצומה, ומים שמייצרים במתקני התפלה, לא יושפעו משנות בצורת. מבחינה איכותית, מים מותפלים עומדים בכל תקני האיכות. למעשה, בישראל כבר פועלים שני מפעלי התפלה לאומיים באשקלון ובפלמחים המתפילים יחד 130 קוב בשנה. בשנתיים הבאות צפויים לקום בישראל עוד שני מתקני התפלה גדולים: האחד בחדרה, שיתחיל לפעול בסוף 2009 והשני באשדוד, שיפעל מסוף 2010.
אבל התפלת מים אינה פתרון קסם. בהתפלה ישנן סכנות סביבתיות רבות: הקמת המפעלים גורמת לפגיעה בחופי הים ובסביבה הימית. הפסולת ממפעל ההתפלה עלולה לזהם את מי התהום. את מי הרכז (שאריות המלחים שהופרדו מהמים) שריכוז המלחים בהם כפול פי 3-2 מהריכוז בסביבה הימית והטמפרטורה שלהם גבוהה יחסית, מזרימים חזרה אל הים, ולכן הם עלולים לגרום לפגיעה חמורה באורגניזמים החיים בקרבת מקום. בנוסף לכך, הפעלת מפעל התפלה דורשת כמות עצומה של חשמל, שפירושה זיהום אויר, פליטת גזי חממה, ועלות כלכלית הגבוהה באופן ניכר מעלות המים המתוקים הטבעיים.
לו הייתה מתקיימת בישראל מדיניות של חיסכון במים במשך שנים, אולי לא היינו צריכים לבנות מתקני התפלה. אלא שבישראל כיום, היצע המים הטבעיים מוגבל ואינו מסוגל לספק את הביקוש. ואיך שלא נסתכל על זה, פתרון בעיית המים אינו מסתכם בפעולה בודדת אלא מצריך מכלול של פתרונות, שיטפלו גם בהגדלת היצע המים (למשל באמצעות כמה מתקני התפלה), וגם בצמצום הביקוש, על ידי הגברת החיסכון במים.
צרכן המים הראשי בישראל הוא המגזר החקלאי. שני שלישים מהמים השפירים בישראל מופנים לחקלאות. במקום השני בצריכת המים נמצאים אנחנו – הצרכנים הביתיים והעירוניים – והרחק מאחור נמצאת התעשייה. כחלק מתוכנית החירום של רשות המים, הוחלט, בין השאר, להקטין את הקצאות המים לחקלאות. זה אומר שבאותו מחיר, יוכלו החקלאים לקבל פחות מים, ולכן אולי יצמצמו את היקף הגידולים החקלאיים, ובמיוחד גידולים "צמאים" הדורשים הרבה מים, כמו למשל גידול פרחים לייצוא, פרדסים, מטעי אבוקדו ושדות כותנה, ויעברו לגידולים חסכניים שמתאימים יותר לאקלים בישראל. רבים מאשימים את החקלאות ואת החקלאים במחסור שנוצר במים השפירים בישראל, אבל האמת היא שהחקלאות היא המגזר היחידי מבין המשתמשים במים, שעשה מאמצים אדירים לחסוך וקצץ בעשור האחרון כ-40% מצריכת המים שלו על ידי התייעלות וחיסכון במים וכן על ידי מעבר מסיבי להשקיה במי קולחים מושבים. גם כחלק מתוכנית החירום החדשה, מתכוונת רשות המים להמשיך ולפתח מפעלים להשבת קולחים.