שיהיה לכם יום צמחוני

ההערכה היא שייצור בשר גורם לפליטה של 20% מגזי החממה. צילום: pixabay
זה לא סוד שמאות אלפי ישראלים ומיליוני אנשים בעולם מדלגים לפחות יום אחד בשבוע על אכילת בשר – גם בשביל הבריאות, אבל לא פחות מכך, בשביל הכדור שלנו. מה הקשר בין אכילת בשר וכדור הארץ ולמה מומלץ להצטרף ל"יום ללא בשר"?

הידעתם?

לפי נתונים של עמותת "יום שני ללא בשר", כדי לייצר קציצת המבורגר אחת יש צורך בכמות מים ששווה למקלחת בת ארבע שעות! וכל סטייק שאנחנו אוכלים כאן, גורם לזיהום סביבתי איפשהו בעולם, והמצב רק הולך ומחמיר. פעם, לפני 70-60 שנה, צריכת הבשר הייתה הרבה פחות נגישה, אבל כיום, עם הטכנולוגיה שמסייעת לשמור על הבשר במקררים לאורך זמן, עלתה גם צריכת הבשר (לפי מחקר ישראלי, מאז שנות ה-60 שילשנו את צריכת הבשר שלנו), ואיתה מתפתחת גם תעשיית הבשר. התוצאה היא, בין השאר, בעיות סביבתיות רבות. למשל:
  1. פגיעה בקרקעות – הביקוש הגובר לבשר גוזל שטחים של בתי גידול טבעיים ויערות בשל הצורך לפנות שטחים לטובת מקום לגידול בעלי החיים ומקום לשטחים המשמשים לגידול מספוא (מזון עבורם). בעקבות כך נוצרות פגיעה משמעותית במגוון הביולוגי והכחדה מואצת של מינים, שנעלמים מן העולם. למעשה, כ-70% מיערות הגשם נכרתים לצורכי גידול מספוא ומרעה לבעלי חיים בתעשיית המזון מן החי – בשר ומוצרי חלב.
  2. פליטת גזי חממה ועליית טמפרטורות – ההערכה היא שייצור בשר גורם לפליטה של 20% מגזי החממה! יותר ממה שנגרם מכל התחבורה העולמית. כיצד? בעלי חיים פולטים גז מתאן לאטמוספירה במהלך תהליך העיכול. כריתת יערות ובירוא הקרקעות גורמים לפליטה נוספת של גזי חממה ופחמן דו חמצני שנאגרו בקרקע ובצומח, וגם גזי תחמוצת החנקן נפלטים מהדשנים שמשמשים לחקלאות זו. כל אלה גורמים לעלייה של גזי החממה ולהתחממות כדור הארץ.
  3. זיהום מים וקרקע – שאריות אנטיביוטיקה (שמשמשות בתעשיית הבשר), הפרשות בעלי החיים שאותם מגדלים למאכל, דשנים, מתכות ועוד מגיעים למים שלנו ומזהמים אותם ופוגעים באקולוגיה הימית.
  4. שימוש מוגבר במים – גידול בקר בחקלאות בעלי החיים מצריך שימוש רב במים, לגידול מזון לבעלי החיים ולהשקיה של שניהם. ומה המשמעות במספרים? 30% מצריכת המים בכדור הארץ היא עבור תעשיית המזון מן החי. וכן – כדי לייצר קציצת בשר משתמשים בכמות מים ששווה למקלחת בת ארבע שעות.
המבורגר. שווה את כל המים האלה? צילום: pixabay

אז מה עושים וכיצד נסייע לנו ולסביבה?

  1. יום שני ללא בשר "Meatless Monday" – הצטרפו לפרויקט סביבתי עולמי שמעודד הימנעות מבשר ליום אחד בשבוע ומעבר לתפריט צמחוני. מטרת התנועה – שפועלת ב-40 מדינות ביותר מ-22 שפות, ושהושקה בארץ בשנת 2012 – היא להפחית את צריכת הבשר, גם כדי לשמור על בריאותנו וגם, כמובן, לצמצם את הפגיעה בסביבה. חברות הסעדה, ארגונים (ביניהם אוניברסיטת תל אביב – המוסד האקדמי הראשון שהשיק את המיזם בארץ), בתי ספר וגני ילדים ואפילו כנסת ישראל הצטרפו למיזם והמוני אנשים מוותרים על מנה בשרית יום אחד בשבוע ואוכלים מאכלים צמחוניים בלבד.
  2. שומרים על הבריאות שלנו – משרד הבריאות קבע שלא צריך לאכול בשר כל יום ומומלץ לגוון, לפחות פעמיים בשבוע, בחלבון מהצומח. עוד נמצא שצריכת יתר של בשר מקושרת להשמנה, לעלייה ברמת הכולסטרול ולמחלות שונות כגון סרטן המעי הגס, התקף לב וסוכרת. מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות, דגנים, קטניות ועדשים שיתרמו לתזונה בריאה ומאוזנת.
  3. מפחיתים פליטת גזי חממה – כולנו מוותרים על בשר פעם אחת בשבוע? עד שנת 2050 נוכל לצמצם את פליטת גזי החממה במיליארד טונות. הנתון שקול לחיסכון של 416 מיליארד ליטרים של דלק או להורדה של 216 רכבים מהכביש לשנה שלמה, שזה פשוט המון!
  4. חוסכים בכמות הדגן למען אוכלוסיית העולם – תעשיית הבקר משתמשת בכמות דגן עצומה: כמחצית מתבואת העולם. אם נצמצם אותה נוכל לתרום למאות מיליוני האנשים שחיים בעולמנו ונמצאים במצב של תת תזונה.
  5. מפחיתים עלויות ותורמים לקרקע – גידול קטניות, שהן מקור נפלא לחלבון, ברזל וסידן, דורש משאבי טבע פחותים מגידול מזון מהחי, ובאותה נשימה גם משביח את הקרקע. בהתאם לכך גם עלויות הגידול ועלויות הקנייה של מזון זה נמוכות יותר. נאכל פחות בשר, וכך נתרום גם לכיס וגם לסביבה.
    מצרפים בני משפחה וחברים לתנועה הגלובלית – אדם אחד לא יכול לעשות את השינוי בעצמו. אם כל אחד מאיתנו יעשה שינוי קטן ויהפוך לצמחוני, יום אחד בשבוע, ההשפעה תהיה עצומה.

ואם יום שני פחות מתאים לכם... אתם יכולים לבחור כל יום אחר בשבוע, שבו פשוט תימנעו מאכילת בשר! וגם יומיים... ואפילו יותר מכך.

בריאות והרבה פחות מזהמות. קטניות. צילום: pixabay

מקורות:

 

יש לכם עוד טיפים? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il