ינואר 2020: בארות ומתקני מים בבארי

בור מים מהתקופה הביזאנטית ליד שיחי הסברס. צילום: יעקב שקולניק
לפנינו מסלול שעובר בדרך מתקני המים, שפעלו בימים עברו בחלקו הדרומי של יער בארי. לצד הבארות ובריכות המים ונקודות מעניינות נוספות שנמצאות לאורך הדרך תוכלו ליהנות גם מנגב ירוק ופורח באדום
יער בארי, שידוע במרבדי הכלניות הנפלאות שבו, משתרע כיום על פני 11 אלף דונם. בתוכו נמצאת דרך מתקני המים שאורכה כ-2.6 ק"מ, ושבה נמצאים מתקני מים קדומים שפעלו מהתקופה הביזנטית ועד המאה ה-20. מתיישבי קיבוץ בארי, שהוקם בן לילה ב-6.10.1946, בעת מבצע מיוחד שבמהלכו הוקמו 11 יישובים חדשים בנגב, הם אלו שנטעו את עצי היער הראשונים, שמאז רק גדל והתעצם. בטיולנו זה נעבור מנקודה אחת לשנייה ברכב, בדרך עפר שעבירה גם לרכבים פרטיים.
ולפני שנצא לדרך אנא שימו לב להערות הבאות:
  • בגלל שטפונות בנחל גרר שגרמו להתמוטטות המצוק, אסור בשום אופן להתקרב לשפת המצוק. למען ביטחונכם, אנא היזהרו ושמרו על עצמכם.
  • אזור הטיול נכלל בהגדרה "עוטף עזה", ולכן יש להקפיד על הנחיות אנשי מערכת הביטחון.
  • יד אנז"ק סגור כעת למבקרים. כחלופה, אפשר להגיע לבקר במצפור נחל אסף אנז"ק החדש.

מבאר חניון רעים אל נחל גרר וקו הנילוס

נתחיל את הטיול משלט המבואה הגדול שנמצא בחניון רעים וכולל מפה מפורטת של הדרך. ליד השלט נמצאת באר שלידה בנויה בריכת אגירה ריבועית, והיא אחת מהבארות שסובבות את שרידי הכפר הבדווי אל-מנדור (חורבת מדור). בימי המנדט הבריטי שיקמו השלטונות את הבאר העתיקה והעבירו את המים באמצעות משאבה ממונעת מהבאר לבריכה. אם תמשיכו כ-100 מ' מהבאר תגיעו לחניון רעים שבו יש שולחנות פיקניק רגילים וגם נגישים, ושם תוכלו להתחיל את היום במנוחה וארוחה, אם תרצו בכך. כ-100 מ' משם נמצאת באר משוקמת נוספת מסוג אנטיליה. משמעות המונח היא מתקן שאיבה שבנוי על עיקרון של שרשרת נעה, שמסייעת להעביר מים מהבאר למאגר המים והיא מופעלת באמצעות כוח בהמות.
המסלול חוצה את נחל גרר ובזמן שיטפון אסור לחצות אותו גם עם רכב! לכן מומלץ לצאת לטיול במזג אוויר נאה. הנחל הוא המקור למים, שנמצאים בבארות לאורך הנחל ובסביבת חורבת מדור, בזכות אגן הניקוז שלו, שמאפשר איסוף של כמויות גדולות של מי גשמים.
בגדה הצפונית של הנחל תראו שלט שהכותרת שלו היא "קו הנילוס". הייתם מאמינים? במקום הזה עבר צינור שהביא לכאן מים מהנילוס במהלך מלחמת העולם הראשונה. הצבא הבריטי הניח כאן מסילת ברזל וצינור שהזרים מים מהנילוס לטובת הכוחות הבריטים, בזמן שנלחמו נגד הטורקים. אם תיסעו מכאן לכיוון מזרח, לאחר 200 מ' תגיעו לבאר אנטיליה נוספת.
יער בארי באזור דרך מתקני המים. הכול ירוק ופורח. צילום: יעקב שקולניק

אל בריכת המצוק, חורבת מדור ויער בארי

המשיכו שמאלה עם הדרך שמתעקלת לכיוון חורבת מדור וחולפת לצד בריכת המצוק, שנמצאת משמאל לדרך, בצמוד לגדה של נחל גרר. כאן תראו את כח הסחיפה הרב של הנחל – מחצית הבריכה קרסה מכיוון שהקרקע שמתחתיה נסחפה והמחצית השנייה נשארה תלויה על בלימה. אחרי שתתבוננו בתופעה המשיכו עוד כ-600 מ' עם הדרך שמתעקלת ימינה עד שתגיעו לחניון נופש שנמצא בצל עצי איקליפטוס. כאן מומלץ לצאת לסיור רגלי קצר. יש פה שרידי יישוב גדול מהתקופה הביזאנטית, ביניהם שרידי מאגר מים. שרידי הבתים שתראו היום בשטח שייכים לכפר מנדור, שנוסד, כנראה בסוף המאה ה-19. אם תצעדו כ-100 מ' מהחניון לכיוון מערב, במקביל לנחל, תוכלו לראות שני בורות מים נוספים מהתקופה הביזנטית, שצופו, כמו בורות אחרים באזור, בדופנות אבן כדי להתמודד עם אדמת הלס הרכה של הנגב.

בחורבת מנדור/מדור פעל מוצב בריטי. הבריטים סללו מסילת ברזל קלה, שיצאה מדיר אל-בלח והגיעה לכאן. חיילי יחידות ההנדסה של הצבא הבריטי שיפצו את הבורות העתיקים ומילאו אותם במים, שהובילו לכאן שיירות של גמלים. מחורבת מדור המשיכו עוד כ-1.5 ק"מ בדרך מתקני המים עד שתגיעו לנקודת המפגש עם הדרך המרכזית של יער בארי. כאן, מצפון לדרך, תוכלו לראות את שרידי טחנת הקמח שפעלה במקום בתקופת המנדט הבריטי.
שרידי בית ישן בחורבת מדור. צילום: יעקב שקולניק