עתיד ירוק

ביופילטר בכפר-סבא. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
אנרגיה ומים הם שני משאבים שחשובים מאוד לאיכות הסביבה שבה אנו חיים. מהן הבעיות הסביבתיות שצפויות לנו בעתיד אם ייווצר מחסור בהם ואיך נוכל להתמודד איתן?
 
מבוסס על כתבה מאת יוליה ויגודה
נושא איכות הסביבה מורכב מתחומים רבים ומגוונים שכולם משפיעים רבות על חיינו, כגון: איכות האוויר, התחממות כדור הארץ, מים, שטחים פתוחים ועוד. בעשור האחרון ישנה עלייה משמעותית במודעות לנושאים סביבתיים בעולם כולו וגם בישראל. בכתבה זו נתמקד בשני תחומים מרכזיים – אנרגיה ומים – ונסביר אלו מגמות חדשות צפויות לנו בכל תחום בישראל בעתיד הקרוב.

אנרגיה

מהי אנרגיה ובאילו צורות היא מופיעה?

אנרגיה היא אחד המרכיבים הבסיסיים בעולם שלנו. בעצם, כל מה שאנו עושים קשור בצורה זו או אחרת לאנרגיה, מכיוון שהיא זו שגורמת לדברים שסביבנו להתרחש. אנרגיה היא היכולת לבצע עבודה, וכשאומרים עבודה, מתכוונים לפעולות שונות.למשל, הזזה של משהו, הרמה של משהו, חימום של משהו, הארה של משהו ועוד.

מאיפה יש לנו "כוח" לכל הדברים הללו? מהיכן מקבל הלב שלנו את הכוח לפעום? מהיכן מקבלת המכונית את ה"כוח" שלה, כלומר את האנרגיה לנסוע? חפשו בשמיים ותגלו. מקור האנרגיה החשוב ביותר הוא השמש! בעזרת השמש הצמחים יכולים לצמוח. הצמחים פולטים חמצן בזכות תהליך הפוטוסינתזה הזקוק לצורך כך לאור השמש. גם גופנו זקוק לשמש שעוזרת להתפתחות תקינה של העצמות. אפילו הגשם נוצר בעזרת השמש , אשר מאדה את המים שעל פני הקרקע. אותה קרינת שמש היא מקור אנרגיה בלתי מתכלה. כלומר, גם אם נשתמש בה בלי סוף, הכמות שלה לא תקטן. אנרגיית השמש היא מקור בלתי מזהם והיא חוסכת שימוש במקורות אנרגיה אחרים, המזהמים את הסביבה. עוד מקורות אנרגיה מתחדשים הם אנרגיית הרוח ואנרגיית תנועת המים. אל מול המקורות הללו האדם משתמש גם במקורות אנרגיה מתכלים – אלה הם מקורות אנרגיה שאנו מכלים בהדרגה ואשר ייצור מחדש שלהם יארך פרק זמן ממושך ולעיתים רבות אף יהיה בלתי אפשרי. השימוש במקורות אנרגיה אלו מזהם ופוגע בסביבה. מקורות אנרגיה מתכלים הם: דלקים מאובנים, פחם ונפט.

למרבה הצער, כיום, 70% מאנרגיית החשמל המיוצרת בארץ מופקת באמצעות שריפת פחם. שריפת הפחם מזהמת מאוד את האוויר ויוצרת כמויות גדולות של אפר פחם שקשה מאוד לסלק. לאחרונה החל מאבק של ארגונים ירוקים רבים כנגד הקמתה של תחנת כח פחמית נוספת בארץ. ארגונים אלו דורשים שתקום תחנה המייצרת חשמל באמצעות גז טבעי שהוא מקור אנרגיה המזהם הרבה פחות.
השמש היא מקור אנרגיה חשוב ובלתי מתכלה. צילום: pixabay

משבר המים בישראל

ישראל נמצאת במחסור קשה במים, והוא הולך ומחמיר. יש לכך כמה סיבות: המדינה נמצאת באיזור צחיח למחצה, ויש לנו מעט מקורות מים. מלבד זאת, האוכלוסייה בארצנו גדלה בקצב מהיר, ורמת החיים עולה. מסיבות אלה המחסור במים מורגש מדי שנה יותר ויותר. על אלה התווספו מספר שנות בצורת, והנה לפנינו בעיית מחסור קשה במים! אומנם, באמצעות הטכנולוגיה אנחנו מצליחים להפיק יותר מים מן המקורות הטבעיים, דוגמת טכנולוגיות חדישות המאפשרות לקדוח לעומקים גדולים יותר ואף לייצר מים מתוקים ממקורות חלופיים כגון מהים, אך הקצב שבו מתמלאים מקורות המים השונים אינו מצליח להדביק את הקצב שבו אנחנו שואבים מים מאותם מקורות לצרכים הרבים שיש לנו.

על פי התחזיות, בשנת 2010 חסרו לנו 715 מיליון מ"ק מים, בשנת 2020 יחסרו לנו 1.2 מיליארד מ"ק מים ובשנת 2040 יחסרו לנו 2.2 מיליארד מ"ק מים!
מטרת הביופילטר לאסוף את מי הנגר העירוניים, לטהר אותם ולהשתמש בהם בהמשך לצרכים עירוניים. צילום: אנצ'ו גוש

מה עושים?

  • חקיקה – בשנת 1954 נחקק בישראל "חוק המים" הקובע, בין היתר שאדם המקבל מים, חייב לנהוג במים ביעילות ובחיסכון, ולהחזיק את מתקני המים שברשותו במצב תקין כדי למנוע בזבוז. בנוסף, אסור לבצע כל פעולה המזהמת או עלולה לגרום לזיהום מים, גם אם מקור המים הוא כבר מזוהם. אסור להשליך או להזרים לתוך מקור מים או בקרבתו כל חומר נוזלי, מוצק או גזי. עם החרפת בעיית המים הוחמרה האכיפה של "חוק המים" וחוקים נוספים בנושא. ישנו לחץ גדול מצד הארגונים הירוקים להעלאת הקנסות ולהחמרה בעונשים למפרי החוקים הללו.
  • חוק החסכמים – עבר השנה (2011) בכנסת פה אחד. על פי החוק, מוסדות ציבוריים רבים כמו: משרדי הממשלה, מוסדות חינוך, צה"ל והמשטרה - יחויבו להתקין אביזרים לחיסכון במים על חשבונם. המטרה: חיסכון של כ-10 אחוז בצריכה השנתית של מוסדות הציבור, ומתן דוגמה לציבור הרחב. מי שיפר את החוק, ייאלץ לשלם קנסות של אלפי שקלים.
  • צרכנות ירוקה – בעתיד הקרוב אנחנו צפויים לראות יותר ויותר מוצרים בעלי "תו ירוק" המאשר שבתהליך הייצור של המוצר הוא חסכוני במים ובזיהום. מומלץ מאד לחפש כבר עכשיו את "התו הירוק" על מוצרים שונים בסופרמרקט ולרכוש רק אותם.
  • טכנולוגיה ירוקה – פיתוחים טכנולוגיים חדישים מאפשרים התמודדות עם בעיית המחסור במים. כידוע, רוב המים הזמינים מקורם בעננים. מדענים גילו שאם מפזרים בעננים חומרים מסוימים אדי המים מתלכדים סביבם ונוצרות טיפות גדולות יותר. כך אפשר לזרז את תהליך ההתעבות ולהוריד גשם בכמויות גדולות יותר. טכנולוגיה ירוקה נוספת שמה ביופילטר והיא מיושמת על ידי קק"ל בעיר כפר סבא כבר מספר שנים. מטרת הביופילטר לאסוף את מי הנגר העירוניים, לטהר אותם ולהשתמש בהם בהמשך לצרכים עירוניים.

אפקט הפרפר

שמעתם על "אפקט הפרפר"? הוגה הרעיון, מדען בשם אדוארד לורנץ שחקר את תופעות מזג האוויר, אמר, שרפרוף כנפיים של פרפר יכול לגרום לשרשרת של שינויים שיתפתחו ויגדלו לסערה ענקית – הרחק מהמקום שבו החל השינוי. באותו אופן אם כל אחד מאתנו ינהג בתבונה ובהתחשבות בסביבה ויזרוק פסולת רק במקום המתאים לה, יחשוב על חיסכון במים ככל הניתן ויקפיד על פעולות המתחשבות בסביבה, נקטין באופן משמעותי את הפגיעה בה. היו גם אתם "פרפרים", עשו "דבר קטן" במקום שאתם גרים בו, ויחד עם עוד "פרפרים" כמותכם – ילדים ומבוגרים שהסביבה יקרה להם – חוללו שינוי: בבית, בשכונה, בעיר ובארץ כולה, והפכו את העולם שלנו למקום שטוב לחיות בו.
היו כמו פרפרים ועשו דבר אחד קטן למען הסביבה. צילום: pixabay