זבל מי שמלכלך

כיצד מתמודדים בקק"ל עם השמירה על ניקיון היערות והשטחים הפתוחים וכיצד תסייעו אתם להצלחת המשימה

בעיית הפסולת בישראל

מי מאיתנו אינו מכיר את הבעיה? אתה מגיע למקום יפה, ליד הנחל, תחת העץ ממש פוקס, אבל אוי, איזו חוצפה הכל סביבך זוהמה. בקבוקים וניירות, כלים חד פעמיים שלא נדע ועוד מפגעי ריח, זבובים וזיהום שלא נפרט. בקיצור יש לך שתי ברירות: לנקות מה שאחרים השאירו ברוב חוסר התחשבותם, לחפש מקום חלופי אולי פחות שווה אבל יותר נקי, או אולי להצטרף לחגיגה ולשבת סמוך ללכלוך... כל התרחישים הללו הם ברירות מחדל לא מוצלחות ולא רצויות.

אז מה עושים?

קודם כל ממשיכים לחנך ולהלחם בתופעה הברברית וחסרת ההתחשבות בסביבה, בבעלי החיים ובנו, יתר המטיילים.

במסגרות החינוך השונות, בביה"ס, באגפי החינוך שבארגונים השונים וגם אצלנו בקק"ל, עמלים כבר שנים על הטמעת נושא הניקיון והאחריות לסביבה בקרב התושבים וקהל התלמידים. יש שיפור מורגש בשטח אך אנחנו עדיין רחוקים מ"לנוח על זרי הדפנה". קק"ל מפעילה מידי שנה יום ניקיון ארצי בדומה לאירועי יום הנקיון הבינלאומי. החל משנת 2008 יום הניקיון עבר בחוק.

הסרט "שמרתם ונשמרתם", שהופק על ידי תלמידי שכבת כיתות ט' בחט"ב אלון נהריה, במסגרת תוכנית "אוצרות הבטיחות" המשותפת לחברת אינטל, דן חמיצר אגף זהירות ובטיחות בדרכים במשרד החינוך והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים.

הסרט מציג סיטואציה של נער ונערה, הנמצאים בטבע ויוצאים אח"כ לרכיבה משותפת על אופניים. מטרת הסרט לעורר דיון סביב נושאי בטיחות הרכיבה על אופניים ושמירה על איכות הסביבה. הסרט מתמקד ב"גורם האנושי" וכולל ליקויים גלויים וסמויים בהתנהגות וההתנהלות האנושית בהקשרים הנ"ל.

לחצו כאן לצפייה בסרטון>>

פסולת ביערות קק"ל

אנו, היערנים של קרן קימת לישראל, נחשפים ומתמודדים ביום יום עם הצד הפחות יפה של החברה בישראל – עם הצד המלוכלך של המטבע - עם ישראל המלכלך.

מתוך כתבתו של כליל אדר, רכז קהילה ויער קק"ל:

המוני בית ישראל יוצאים אל הטבע ואל היערות לפעילויות נופש ופנאי שונות ומגוונות - ואחריהם כמעט תמיד נמצא את שאריות הזבל.

קרן קימת לישראל פועלת רבות בשנים האחרונות לעידוד הציבור ליציאה ובילוי ביערותיה. תחושתנו בקק"ל היא כי ככל שההיצע של אתרי נופש גדל, גם הביקוש אליהם גדל. אנו מפתחים יותר דרכי נוף, משלטים דרכים ומכשירים מסלולי טיול חדשים, פותחים חניונים חדשים, ולכל אלה מגיע ציבור רב.

אנו חושבים כי במקביל להרחבת הצריכה של "מוצר הטבע" יש לפעול להטמעת והעמקת הערך של שמירה על הניקיון והסביבה.
ניתן לחלק את נושא הזבל ביערות ובשטחים הפתוחים לשניים: אשפה ביתית - זבל שוטף ביער ואשפה תעשייתית- גרוטאות רכב, צמיגים, פסולת בנין וכדומה.

אשפה ביתית

אשפה זו מושארת ביער בעקבות פעילות אדם: פיקניק, טיול, מסיבות, ימי הולדת ועוד... בתחום הזה אנו מרגישים כי יש שיפור ניכר בהתייחסות של הציבור. וכי היכן שישנם פחי אשפה הנופשים אכן משתמשים בפחים.

הבעיה נותרת במקרים שבהם הפח מלא עד גדותיו ו/או במקומות בהם אין פחי אשפה, ביערות הפתוחים אשר מושכים סוגי פעילות שאינם מתמקדים בהכרח בחניונים מוסדרים. במקרה זה הפסולת הנותרת ביער מתפזרת ומהווה מפגע אסטטי וסכנת חנק לבעלי החיים.

הבאנו אוכל בשקית או צידנית, מדוע כל כך קשה להחזיר את השאריות לתיק ולרכב?

פסולת תעשייתית

כאן מדובר בגרוטאות רכב שנזרקות ביער או במקרה הגרוע נשרפות ביער ולעיתים גורמות גם לשריפות נרחבות. בעיה נוספת היא השלכה המונית של צמיגים ביערות, חומרי בנין ופסולת בנין. לשיפוצניקים יותר זול לפנות את החומר לאיזו דרך יער קרובה מאשר לפנות לאתר פסולת מורשה שעולה להם כסף.

פיקוח וטיפול

מאופי פעילותנו אנו נמצאים הרבה בשטח. מלבד הפקחים העובדים ישירות בתחומי הפיקוח גם היערנים ואף עובדי המטה שלנו פועלים רבות באיתור בעיות.

לעיתים עוסקים בחינוך הבאת הגוף המלכלך לעבודה תורמת ביער.
לדוגמא תלמידי בית ספר מנהריה חרטו את שמם וכתובות על קירות באתר חומה ומגדל המשוחזר (ביער חניתה). לאחר איתור האחראים ושיחה עם מנהל ביה"ס, הגיעה ליער כיתה שלמה שקיבלה מקק"ל צבעים ומברשות וחידשה את קירות העץ בחניון.

אנו בקק"ל לא מתביישים גם לפנות באופן ישיר ליישובים שונים ולהתלונן על שימושם ב "שפה כפולה". מצד אחד הם רוצים בתקציבים ובעזרה של קק"ל לפיתוח תשתיות תיירות בישוב וביער הסמוך, מנגד הם ממשיכים לזרוק אשפה ביתית וחקלאית ביער, מעבר לגדר.

דוגמאות מהשטח

מי מכם לא חלם פעם על מכונת קפה באמצע היער... כן גם זה היה לנו ביער רק שהמכונות ישנות. יום אחד מצאתי ערימת ענק של גרוטאות קפה ליד פארק גורן. בעזרת הפקחים שלנו באזור אותר המשליך. די היה ב"איום" כנגדו בהגשת הדו"ח, והוא פינה בעצמו את הגרוטאות.

שרידי שאריות מכולת ביער ביריה – המודיעין שלנו עבד והגיעו לבעל מכולת במושב שכן. בעל החנות פינה את הפסולת.

ביער ביריה גילה הפקח שלנו, שמואל מזר, גם שרידי ארוחה גדולה של יחידה צבאית (קופסאות קרטון, כוסות קלקר ושקיות רבות). עבודת בילוש קצרה הביאה למציאת נייר שהסגיר את שם היחידה ואת מספרה. פנייה אישית של הפקח למפקד היחידה הביאה לכך שנציגי היחידה הגיעו לשטח לנקות.

יש הרבה מקרים בהם לא מצליחים לאתר מי הוא השופך. פעמיים או שלוש בשנה פועלים היערנים בקק"ל לאיסוף וסילוק מרוכז של הפסולת ביערות. שעות רבות של טרקטורים ומשאיות מושקעות בנושא. קק"ל משקיעה כ- 18 מיליון שקל מדי שנה בתחום הניקיון ביערות.

מבצעי ניקיון ביערות

לשמחתי יצא לי לא אחת (ראו תמונה) לעבוד עם נוער מתנדב בנושאי ניקיון. עלי לציין באופן מיוחד את תנועת נוער לנוער סניף ק. מוצקין שבאים אל יער ק.אתא מדי שנה ומבקשים לתרום את זמנם באיסוף אשפה. גם תנועת הצופים פעלו עימי השנה בניקיון להם ולרכזת שרון מגיע כל הכבוד.

צילום מיום הניקיון הבינלאומי עם קק"ל

לסיכום

פעולתכם כנוער בעזרה, חינוך והטמעת ערכי השמירה על הניקיון חשובה.
אל תתביישו להעיר למלכלכים, גם למבוגרים מכם.

אם נתקלים אתם במשליכי פסולת ברבים ביערות ובשטחים הפתוחים, רשמו את מרבית הפרטים:

  • מס' רכב
  • דגם
  • צבע
  • פרטים בולטים
  • מיקום

דווחו מיידית למוקד קק"ל בקו ליער 1-800-350-550 או שלחו מייל.

אנו מצידנו נעשה הכול לרדוף, למצוא ולהגיש תלונה כלפי זורק הפסולת.

עזרו לנו לעזור לכולנו לשמור את היערות נקיים.