כנס חינוך בינלאומי – 70 שנה למדינה

מאת: חני דסה ומערכת חלון ירוק
31.7.2018
מורים ומחנכים מישראל ומחו"ל הגיעו לכנס החינוך הבינלאומי השנתי שמארגנת מחלקת חינוך בתפוצות של קק"ל. הם טיילו במקומות חשובים ומעשירים ברחבי הארץ, זכו לקבל כלים בתחומי החינוך ונחשפו לאתגרים חינוכיים דרך סדנאות העשרה, הרצאות והפעלות תוכן חינוכי מרתקות
 
 
כ-250 מורים ומחנכים מישראל ומ-15 מדינות נוספות ברחבי העולם התאספו ובאו גם השנה, כמו בכל שנה, לכנס החינוך הבינלאומי של קק"ל לאנשי חינוך, מנהלים ומחנכים מרחבי העולם. הכנס, שנערך בין התאריכים 18-25.7.2018, התקיים בסימן 70 שנה למדינת ישראל ו-117 שנים לפעילותה של קק"ל.
מטרת הכנס, שמארגנת מחלקת חינוך בתפוצות של חטיבת החינוך בקק"ל, היא לחזק את הזהות היהודית ואת החיבור של הקהילות בעולם לישראל ולהכיר טוב יותר את המורשת הציונית וההיסטוריה של עם ישראל. המשתתפים סיירו ברחבי הארץ, חוו אותה באמצעות מגוון פעילויות בסימן מורשת מול חדשנות ונפגשו עם יזמים ומנהיגים ועם אנשים פורצי דרך בתחום החינוך והטכנולוגיה. בנוסף, את החומר שלמדו יישמו המורים והמחנכים בשנת הלימודים הבאה בבתי הספר שבהם הם מלמדים.
חני דסה, מנהלת מחלקת חינוך בתפוצות של חטיבת החינוך של קק"ל: "הכנס מחזק את היעד שהציבה קק"ל לחיבור הקשר עם התפוצות ולהעצמתו".

רוקדים ומכירים את ישראל

ביום הראשון סיירו המשתתפים בבית קק"ל ההיסטורי בתל אביב – המקום שבו ניהלה קק"ל במשך שנים את רכישת אדמות הארץ, שבו נוסחה מגילת העצמאות ושבו נבחר שמה של המדינה ונוסחה ואושרה פקודת יסוד המדינה. כיום משמש המקום מוזיאון לתולדות קק"ל. ד"ר אריה בן, מנהל המוזיאון, הדריך את האורחים וסיפק להם פיסות היסטוריה מעניינות. משם הם עברו לסיור בהיכל העצמאות בשדרות רוטשילד, שם הכריז דוד בן גוריון על הקמת מדינת ישראל. חלקם ביקרו בפארק אריאל שרון, שהפך עם השנים לריאה ירוקה, ובבית ספר בהוד השרון, שאליו מגיעים תלמידים מרחבי העולם לזמן מה כדי להכיר את הארץ ולחזק את החיבור לזהות היהודית. טקס פתיחה מרשים התקיים באותו יום ביער אילנות ומשם נסעו משתתפי הכנס לביקור בבית קק"ל למצוינות בנצרת עילית, שם השתתפו בפעילות חינוכית בנושא המצאות ישראליות. היום הראשון של הכנס הסתיים בקיבוץ לביא בפעילות החווייתית "רוקדים את ישראל" – מסע רב תרבותי מימי קום המדינה ועד ימינו.
ביקור מרתק בגלריה בצפת. צילום: יואב דביר
ביום השני השתתפו המורים בסדנאות מקצועיות בנושאים מעניינים ורלוונטיים לכל מי שעוסק בחינוך יהודי במאה ה-21: יזמות חינוכית, קהילת הסטארט-אפ בישראל, דיבייט, בין מסורת לאקטיביזם. המורים שוחחו, הקשיבו, דנו, למדו והתלבטו יחד בסוגיות שונות.

בהמשך היום יצאו לסיור בעקבות המקובלים בסמטאות צפת העתיקה. חברי המשלחת התרשמו מהאווירה המיוחדת של מיסטיקה, אומנות והיסטוריה. הם ביקרו בגלריות ופגשו אומנים ויוצרים מקומיים, ביניהם שחקן בדמות רבי יוסף קארו שסיפר כיצד חיבר במאה ה-16 את ספר ההלכות "שולחן ערוך". היום הפורה הסתיים במופע מוזיקלי עם שירים מסורתיים בבית כנסת.

היסטוריה, חדשנות וירושלים

המשתתפים זכו לבקר בכפר קדם בהושעיה – אתר לשחזור אורחות חייהם של אבותינו בתקופת התנ"ך. הם לבשו בגדים משוחזרים בדומה לתקופת אברהם אבינו, הכינו גבינת עיזים, אפו פיתה על טאבון, הכינו צמר כבשים, שחררו יונת דואר ולסיום יצאו לרכיבה על חמורים. רינה רביבו, מנהלת חינוכית בבית כנסת בוושינגטון, התרשמה ואמרה: "הביקור בכפר קדם הציע רעיונות רבים לגבי הדרך שבה אפשר להעביר את הסיפור של ישראל בדרך חווייתית ויצירתית. כאן ההיסטוריה ממש קמה לתחייה". משם הם המשיכו למרכז החדשנות תגלית בתל אביב, שם צפו בתערוכה האינטראקטיבית שפורשת את הישגיה של ישראל בתחומי החקלאות, הרפואה, הביטחון, המדע, התחבורה והחלל. בין המיזמים שמוצגים בתערוכה אפשר למצוא את אפליקציית Waze, צ'ק פוינט מתחום הסייבר, מערכת הנהיגה החכמה של מובילאיי ועוד. לאחר מכן השתתפו המורים בטקס מרגש שנערך באנדרטת התאומים בעמק הארזים בירושלים לזכר קורבנות מתקפת הטרור הנוראה ובקריאה לשלום בין מדינות העולם.
פעילות חווייתית בכפר קדם. צילום: יואב דבי
לאחר שבת שבה טיילו ברחבי ירושלים, הגיעו המשתתפים לביקור בבניין המוסדות הלאומיים, שבו שוכנת הלשכה הראשית של קק"ל. הם זכו לשמוע על הספרים הייחודיים שהודפסו בהוקרה לידידי קק"ל ולצפות בתערוכת קופסאות כחולות ממדינות שונות, שמייצגות את הקשר של העם היהודי לארץ ישראל במשך הדורות. בנוסף הם ביקרו במוזיאון "יד ושם", שם צעדו בשדרת חסידי אומות העולם, שלזכר כל אחד מהם ניטע עץ כסמל לחיים. הם סיירו במוזיאון וצפו בסרטים, מוצגים ועדויות מחורבנה של יהדות אירופה. לאחר מכן ביקרו המשתתפים בכותל המערבי ומשם המשיכו למפגש עם נציגי פרויקט "גדולים במדים", שפועל לשילוב חיילים עם צרכים מיוחדים בצה"ל. בלילה יצאו כולם לסיור במוזיאון מגדל דוד וצפו בחיזיון מרהיב, מופע של אורות וצלילים, על חומות המצודה העתיקה.

אקולוגיה, מורשת וטיול ג'יפים בדרום

לטובת חלקו השני של הכנס הדרימו כולם אל הנגב ומדבר יהודה, וקיבלו "תגבור": כ-100 מחנכים ישראלים מאזורי הפריפריה שהצטרפו אליהם, ונהנו יחד איתם מנופי האזור.

היום נפתח בטקס משותף במרכז השדה והיער של קק"ל ביער יתיר, שאחריו יצאו כולם לנטיעות ביער. פדריקו קרמנצ'וזקי מארגנטינה אמר: "נטיעת עץ היא הדרך הכי משמעותית להתחבר לאדמת ישראל".

המשתתפים המשיכו משם לאתר סוסיא הקדומה, שם חוו מקרוב את חיי היומיום של היהודים בארץ ישראל בתקופת התלמוד והתרשמו משרידי המבנים בעיירה היהודית הקדומה. חברי הקבוצה האמריקאית יצאו במקביל לביקור בוואדי עתיר – חווה לחקלאות אקולוגית ותיירותית, שמשלבת בין החקלאות הבדואית המסורתית לבין טכנולוגיות חדשניות – ובפארק נחל שבע המטופח. האקשן של היום היה טיול ג'יפים חווייתי ומלהיב במדבר יהודה.
נהנים במהלך פעילות חינוכית שהעביר צוות המחלקה הפדגוגית של קק"ל. צילום: אדוה קימפלפלד. קק"ל
למחרת ביקרו במצדה. המחנכים העפילו להר לשמוע את סיפורו של המקום, התרשמו מהשרידים הארכיאולוגיים ופגשו דמויות היסטוריות במופע הומוריסטי. הם נפגשו עם סופר סת"ם, הרב שמשון ישראלי, בבית הכנסת העתיק במצדה וצפו בעבודתו המרגשת, שבמהלכה הוא הקדיש לקבוצה מספר מילים שכתב בספר התורה. לאחר ששמעו הרצאה חשובה בנושא הידרדרותו של מצב ים המלח לאורך השנים הם השתתפו בהפעלות חינוכיות שהעביר צוות המחלקה הפדגוגית ואגף החינוך של קק"ל – ODT ירוק, המצאות ישראליות ופעילויות נוספות.

היום הסתיים בערב גאלה בכפר הנוקדים, מרכז אירוח בסגנון בדואי, שנערך בהצדעה למדינת ישראל לרגל שנת ה-70, לקק"ל במלאות 117 שנים לפעילותה, וכמובן, לכל אנשי החינוך, שמעצבים את פניו של דור המחר בקרב העם היהודי.

פעילויות סיום ופרידה מרגשת

הגיע הזמן להיפרד... היום האחרון של הכנס הגדוש נפתח בסדנת מנהיגות שעסקה בהתמודדות עם שינויים, מצוינות, יצירתיות, חדשנות, חזון, נחישות וזיהוי פוטנציאל בכל אדם. החברים השתתפו בשלל משחקים יצירתיים שהמפתח להצלחה בהם היה חשיבה מחוץ לקופסה ושיתוף פעולה. סדנה נוספת כללה משחק חידות חווייתי בסגנון חדר בריחה בסימן 70 שנה למדינת ישראל. לאחר מכן נערך פאנל מסכם של הכנס שעסק בנושא מרכזי בחייהם של כלל המחנכים הבאים במגע עם תלמידים יהודים – חינוך לציונות עכשווית, חיזוק הקשר בין ישראל לתפוצות ואתגרי החינוך במאה ה-21. הרב ז'קי סבג, ממרוקו, אמר בסיום הפאנל: "גם אם יש בינינו חילוקי דעות, אנחנו עם נפלא, והלוואי שנזכה לעבור יחד עוד רגעים רבים".

אחרי הענקת תעודות למשתתפים נפרדו המורים והמחנכים ושבו לארצותיהם עם מזוודה מלאה בתכנים חשובים שרכשו בכנס, רעיונות חדשים, כלים שימושיים וחוויות בלתי נשכחות ממקומות מיוחדים ואנשים נפלאים שפגשו במסעם החינוכי בישראל. ניפגש שוב בכנס המחנכים בשנה הבאה!
פאנל מסכם בנושא חינוך לציונות עכשווית, חיזוק הקשר בין ישראל לתפוצות ואתגרי החינוך במאה ה-21. צילום: יואב דביר

ומה אמרו המשתתפים?

  • ויולטה ורגה, מורה לאנגלית ולספורט מהונגריה: "כנס המחנכים מהווה הזדמנות ליצירת קשרים עם מורים ומחנכים מסביב לעולם, וכמובן לחיזוק הקשר לישראל. אנחנו רוצים ללמוד עוד ועוד על ישראל ולשתף את הידע ואת החוויות עם התלמידים שלנו".
    ג'וי שנדלר, מהמרכז לקידום החינוך היהודי במיאמי, פלורידה: "הגעתי לכנס כדי להבין איך אנחנו יכולים להביא את האהבה לישראל לתוך הכיתות ולחיים היהודיים בכלל, כי כולנו זקוקים לקשר לישראל".
  • רודי סולון מברזיל, מרכז את תנועות הנוער היהודיות בסאו פאולו: "אנחנו תמיד מחפשים דרכים חדשות להעביר את המסרים הציוניים ולהפוך אותם לרלוונטיים לצעירים. המפגש הזה נותן לנו כלים חינוכיים לחיזוק הקשר של הדור הצעיר לישראל".
  • קית' דבורצ'ק, מנכ"ל JCC באורלנדו, פלורידה: "המשימה שלנו היא להפוך את ישראל לחלק מחייהן של המשפחות היהודיות. כשהילדים יתחילו לדבר על ישראל, אני בטוח שגם ההורים יתחברו למדינה בדרך שונה לגמרי. חשוב שאנשים יבינו את ישראל כפי שהיא באמת, ולא ישמעו רק על המצב המדיני והביטחוני".
  • ציפי הולנד ממיאמי, פלורידה, ששרדה את השואה: "אסור שנשכח למה אנחנו זקוקים למדינת ישראל. זאת כדי שלילדים ולנכדים שלנו תמיד יהיה בית לחזור אליו. חשוב שנלמד על ישראל ונחזק את הקשר למדינה לא רק בקרב הילדים אלא גם בין ההורים שלהם, כי החינוך מתחיל בבית".
  • פגי סיקסיק, מורה לאנגלית מפריז: "הכנס מעניין מאוד, ואנחנו כל הזמן לומדים פה דברים חדשים. אני מרגישה שנוצרה אחדות יוצאת דופן בין אנשי החינוך מהמדינות השונות".
    יואל אבסיאוביץ', מורה לעברית בפריז, צרפת: "אנחנו עוברים במהלך הכנס מסלולים חדשים, לומדים תכנים מעניינים וחווים חוויות מיוחדות, שתיירים לעולם לא היו חווים".
    אמי אטלס מניו ג'רסי, ארה"ב: "השבוע הזה היה אירוע ענקי בשבילי. היה ממש כיף, אבל זה היה קודם כל מסע של פיתוח מקצועי. היה נהדר לפגוש מורים ממקומות שונים ולדון בסוגיות שמעסיקות את כולנו"