אנשי חינוך מאוסטרליה מסיירים בארץ

חברי המשלחת האוסטרלית. ברוכים הבאים. צילום: יואב דביר
מאת: מערכת "חלון ירוק"
15.1.2018
ברוכים הבאים לישראל! עם פתיחת השנה האזרחית החדשה הגיעה לארץ משלחת של אנשי חינוך מאוסטרליה להשתתף בעשרה ימי סיור לימודיים באתרים מרתקים בארץ, מצפון ועד דרום
בתאריכים 2-11.1.2018 הגיעה משלחת של 64 מורים יהודים ולא יהודים מבתי ספר בסידני, מלבורן ופרת' לימי סיורים בארץ בנושאי ציונות, חינוך וסביבה. מטרות הפעילות היו: חיזוק הקשר לישראל, יצירת קשרים בין מערכות החינוך בשתי המדינות, הכרת מגוון הפרויקטים של קק"ל ולמידה על המעורבות של JNF אוסטרליה בפיתוח הארץ. דבי קון מאוסטרליה, בירכה בטקס הפתיחה, שהתקיים במרכז הצפרות החדש ראש ציפור, בפארק הירקון בתל אביב, ואמרה: "בכל פעם שאני מבקרת בישראל אני מתמלאת בהשתאות מכל מה שהמדינה השיגה. זכינו להשתתף במסע משנה חיים, ואין לי ספק שכל אחד מאיתנו ישאיר פה חלק מליבו".

פתיחה מרגשת בראש ציפור

משלחת המורים שהגיעה לארץ היא פרי יוזמה ושיתוף פעולה של מחלקת חו"ל באגף החינוך והחטיבה לגיוס משאבים בקק"ל, יחד עם קק"ל אוסטרליה. עבור חלק מהמורים זהו הביקור הראשון בישראל. חני דסה, מנהלת מחלקת חו"ל באגף החינוך של קק"ל, אמרה: "מטרתנו ליצור חיבור בין הפעילות החינוכית באוסטרליה, לבין הערכים שקק"ל מקדמת כאן בישראל. אנחנו פועלים לחיזוק הקשר בין יהודי התפוצות לישראל ומאמינים שתלמידים שיזכו בהשראה לאהבת ישראל, יגדלו כצעירים בעלי זהות חזקה ומשמעותית". במהלך השהות ביקרו המורים באתרי טבע ומורשת ברחבי הארץ, נפגשו עם מורים ותלמידים ישראליים והשתתפו בסדנאות בנושאי חינוך, מנהיגות, ציונות ואקולוגיה.
 
חברי המשלחת במסתור בראש ציפור. צילום: יואב דביר
האתר הראשון בו ביקרו חברי המשלחת ובו נערך גם טקס הפתיחה היה מרכז הצפרות החדש בראש ציפור, בפארק הירקון בתל אביב, שהוקם בתמיכת ידידי JNF אוסטרליה. לאחר הדרכה שערך הצפר הראשי של קק"ל, ירון צ'רקה, זכו חברי המשלחת לשחרר חזרה לטבע שני שלדגים, שנתפסו לצורך מחקר ומעקב. בהמשך הם הצפינו למרכז שדה ויער לביא, שם הם השתתפו בהפעלה להכרת ישראל על גבי מפה ענקית ובאמצעות משחק ידע. בסיום לקחו המורים חלק בטקס נטיעות סמלי, ונטעו עץ לכבוד כל אחד מבתי הספר המיוצגים במשלחת. משם הם המשיכו לכפר נהר הירדן – כפר נופש ייחודי לילדים חולים, שבו מוקם גן רב-חושי מדעי, בתרומת JNF אוסטרליה, אשר יכלול מתקנים, שיאפשרו לילדים עם מוגבלויות חושיות להרגיש את הטבע ולהתחבר אליו.

מסע אחורה בזמן וחזרה להווה

בקיבוץ משגב עם שמעו המורים על מורכבות החיים כאשר גרים ממש סמוך לגבול. משם הם המשיכו לרמת הגולן לטיול ג'יפים ולאורך הדרך שמעו הסברים על הקרבות באזור במלחמת השחרור, מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור. במהלך סיור בפארק קצרין העתיקה, יצאה הקבוצה למסע בזמן, 2,000 שנים אחורה לתקופת המשנה והתלמוד, ולמדה על ההיסטוריה העתיקה של ההתיישבות היהודית בגולן. חברי המשלחת עטו תלבושות מסורתיות ברוח התקופה, צעדו בין שרידי המבנים העתיקים, התנסו בעצמם בהפקת שמן והשתתפו בסדנת מוזיקה עם מגוון כלי נגינה עתיקים. גארון פורמן מסידני אמר: "הביקור הזה חיבר אותנו להיסטוריה של ישראל". לאחר מכן ביקרו המורים בפארק אגמון החולה הייחודי, שמהווה מודל לשילוב בין טבע, חקלאות ותיירות, והוא, לדברי עודד המדריך, "המלון הכי גדול בעולם" לבעלי הכנף המרובים שעוברים בו, וכמובן לחיות נוספות שמתגוררות שם.
חזרה במנהרת הזמן בפארק קצרין. צילום: יואב דביר

ממיסטיקה יהודית לחינוך ישראלי

 
בצפת התוודעו חברי המשלחת לתורת הסוד והמיסטיקה היהודית בגלריית פרידמן בעיר העתיקה ובגלריית האמנות המיסטית צפת. ממרומי עיר הקבלה העתיקה עברה הקבוצה להתיישבות חדשה יותר בגליל, של המועצה האזורית משגב, המורכבת מ-35 יישובים, בהם קיבוצים, מושבים, יישובים קהילתיים ויישובים בדואיים. רון שני, ראש המועצה האזורית משגב אמר: "כולנו שווים, אבל איננו רוצים שכולם יהיו אותו דבר. אנחנו חיים באזור רב תרבותי, ועלינו להכיר ולכבד אלה את אלה". שני הציג כמה מהפרויקטים המושתתים על שיתוף פעולה רב תרבותי, ביניהם בית ספר דו לשוני, שהלימודים בו מתקיימים בעברית ובערבית, ולומדים בו ילדים בני כל הדתות. זאב קדם, שמלווה את הקבוצה, סיפר שהאדמות עליהן הוקמו יישובי משגב פותחו בתמיכת JNF אוסטרליה וגם בשנים האחרונות הוקמו בתמיכתה גן אקולוגי וכיתת לימוד אקולוגית.
מתוודעים לתורת הסוד והמיסטיקה. צילום: יואב דביר
בנוסף הוקם בסמוך פארק אוסטרליה, המוקדש לידידי JNF. פיט אוסבורן מסידני אמר: "כאדם לא יהודי, שמלמד בבית ספר יהודי, מעניין אותי להכיר מקרוב את התרבות ולראות את המקומות שאנחנו מדברים עליהם בכיתה".

עוד ביקרו המחנכים במכללת אורנים, שבה קיימת תכנית משותפת של המכללה עם אוניברסיטת מונאש במלבורן. הסטודנטים האוסטרליים תורמים לבתי הספר הישראליים מהידע שלהם בנושאים סביבתיים, ומעודדים מגוון פרויקטים התנדבותיים. הם גם לוקחים חלק בלימודי הסביבה במכללה יחד עם עמיתיהם הישראליים.

בעקבות משחררי ירושלים

משלחת המורים האוסטרלית השתתפה באירוע מרגש בגבעת התחמושת, לציון שנת ה-70 לעצמאות ישראל ויובל 50 לאיחוד ירושלים. אתר גבעת התחמושת מנציח את המערכה על ירושלים במלחמת ששת הימים והפך לסמל של אומץ לב ודבקות במשימה. חברי המשלחת פסעו לאורך התעלות והבונקרים, שבהם התנהל הקרב, וסיירו במוזיאון תת קרקעי חדש, שבו צפו בסרטים, שמעו את סיפורי הגבורה והתייחדו עם זכרם של הלוחמים מול קיר ההנצחה. דבי פוזנר מפרת', שבנה שירת בצה"ל כלוחם בחטיבת הצנחנים וטקס סיום הטירונות שלו נערך בגבעת התחמושת, אמרה: "התרגשתי עד דמעות מהחיבור בין הסיפור של הבן שלי לסיפור ההיסטורי של שחרור ירושלים".
סמל של אומץ לב ודבקות במשימה. על גבעת התחמושת. צילום: יואב דביר

סיפור לאומי מתחבר לסיפור אישי

המחנכים הגיעו ללשכה הראשית של קק"ל בבית המוסדות הלאומיים בירושלים, שם ביקרו באולם ספרי הכבוד המרשימים של קק"ל. דני עטר, יו"ר קק"ל, נשא דברים: "אנחנו מציינים 70 שנה להקמת המדינה, ו-116 שנים לקק"ל. לא קל להבין את החיים המורכבים במזרח התיכון, אבל בתוך האתגר העצום הזה, צמחה מדינה מרתקת. קק"ל פועלת לבניית הארץ וחיזוקה בפריפריה ובעולם היהודי. אני מאמין שההיכרות העמוקה עם הארץ תספק לכם כלים וניסיון אישי בחינוך הדור הצעיר". באולם ספרי הכבוד, התרשמו חברי הקבוצה מהספרים, שמוקירים את תורמי קק"ל לאורך השנים. הם זכו גם לראות את תערוכת הקופסאות הכחולות ההיסטוריות, שנאספו ממקומות שונים ותקופות שונות.

המשלחת המשיכה לסיור במוזיאון להנצחת השואה "יד ושם". המורים צעדו בשדרת חסידי אומות העולם, שלזכר כל אחד מהם ניטע עץ כסמל לחיים. הם סיירו במוזיאון וצפו בסרטים, מוצגים ועדויות מחורבנה של יהדות אירופה. תמי כהן, רכזת הקופסה הכחולה ב-JNF ויקטוריה ונכדה של ניצולי אושוויץ, אמרה: "זה ביקור קשה ומרגש, כי הסיפור הלאומי מתחבר לסיפור האישי. אני יוצאת בתחושה מחוזקת שחובתנו לשמור על המשך קיומו של העם היהודי ועל מקומה של מדינת ישראל בחייהם של יהודי התפוצות, ולאנשי החינוך יש תפקיד חשוב בכך". משם עברה הקבוצה לביקור משמעותי בהר הרצל שבסיומו קיבלו המשתתפים הנרגשים מכתבים מהבית, כהפתעה.
נותנים כבוד לספרי הכבוד. צילום: יואב דביר
עוד ביקרו המחנכים בשדרות, העיר שספגה מטחי טילים, ובה גדל דור שלם של ילדים בצל אזעקות יומיומיות. JNF אוסטרליה תורמת למען הקמת פארק הגבורה בעיר שבו ייבנה אגם מלאכותי, שיכלול במרכזו אי עם כיתת לימוד פתוחה ללימודי טבע וסביבה. אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, אמר: "הלוואי שיבוא יום ותושבי עזה יוכלו לבקר בפארק הירוק והיפה שאנחנו בונים פה. לשותפות עם JNF אוסטרליה, שמאפשרת את הקמת הפארק, יש משמעות עמוקה ביותר מבחינתנו".

משתתפי המשלחת הביעו את שביעות רצונם מהסיורים המעשירים, המהנים והערכיים, וכל זאת הודות לעשייה המוצלחת והמושקעת של מחלקת חו"ל באגף החינוך של קק"ל, שזכתה לקבל מחמאות מרובות מכל המשתתפים.