קק"ל אוסטרליה מגישה: ציונות מודל 2017

מאת: יגאל ניסל, שליח קק"ל באוסטרליה
21.1.2017
הקרוואן החינוכי הראשון מסוגו של קק"ל באוסטרליה התקיים בחצי הכדור הדרומי באווירה של התרגשות גדולה לצד הקניית ערכים בנושאי סביבה, ציונות והבנת תרומתה של קק"ל למדינת ישראל

2,000 מדריכים וחניכים, מתשעה מחנות שונים ברחבי יבשת אוסטרליה, השתתפו בפעילות חינוכית ראשונה מסוגה שהתקיימה בחודשים דצמבר-ינואר 2017-2016 באוסטרליה. בפעילויות השונות, שהקנו למשתתפים ערכים שונים בנושאי ציונות וסביבה, השתתפו חניכים ומדריכים מתנועות הנוער בני עקיבא, הנני, הבונים דרור, נצ"ר ובית"ר. מספר דוני, מדריך הבונים דרור: "למרות שאני כבר שבע שנים בתנועה, כחניך וכמדריך, הייתה זו הפעם הראשונה שבה הודרכתי על ידי אנשים מקק"ל. כעת הבנתי את המעורבות הגדולה של קק"ל בארץ, לא רק מבחינת פעילותה ביערות, בדרכים ובמקורות מים, אלא גם את מעורבותה הרבה בפרויקטים החינוכיים שהיא מקיימת בארץ ובחו"ל".

900 ק"ג ציוד

שבועות של הכנות מראש, 3,000 ק"מ של טיסות ונסיעות, 20 ימי עבודה רצופים, 900 ק"ג של ציוד וחומרי חינוך, ובעיקר הרבה מאוד חיוכים ואווירה של כיף, מסכמים את ההכנות ואת הפעילויות החווייתיות והמהנות שליוו את פרויקט הקרוואן הראשון מסוגו שנערך באוסטרליה. החניכים, מכיתות ב'-י"ב, היו כולם בני הקהילה היהודית באוסטרליה ממלבורן, סידני, פרת' ואדלייד.

900 ק"ג? זה המון! ההכנות הלוגיסטיות כללו הובלת 500 ק"ג חימר (ליצירת ההרים), 300 פלקטים, 200 ליטר צבע (לצביעת הים, ההרים והעצים), 100 ק"ג חול (ליצירת המדבר), 500 מברשות, מפות ארץ ישראל ונצנצים במבחר צבעים, הדפסת באנר ענק עם הכיתוב "קרוואן קק"ל", 150 דליים, 150 מקלות מטאטא, 150 כיסויי ארגזים, וזה לא סוף הרשימה.
במקום תוף – דלי. קונצרט מחומרים משומשים. צילום: קק"ל

מגילת העצמאות של שנת 2017

את הקרוואן הובילו שליח החינוך המרכזי של קק"ל באוסטרליה, יגאל ניסל, יחד עם גיא אשד (מדריך בקן הצופים המקומי), בליווי הרכב מוזיקלי מקומי יהודי המורכב מבוגרי תנועת הבונים דרור. מטרת הפעילות הייתה לחשוף את הדור הצעיר של יהודי הקהילה לפעילות קק"ל בארץ, לפרויקטים השונים ולאתגרים השונים שעמם מתמודדת מדינת ישראל.

ומה עשו החניכים הנלהבים? הם יצרו מפה תלת ממדית של מדינת ישראל, באמצעות חומרי יצירה אשר התמקדו ביערות קק"ל, מקורות המים ונתונים דמוגרפיים שונים הקשורים למדינה. הם נהנו מפעילות בנושא יום העצמאות, שענתה לשם ""The Birth Of Nation. החניכים קיבלו הסבר על יום העצמאות ומגילת יום העצמאות שנכתבה ב-1948, והתבקשו להתאים את רוח המגילה לשנה הנוכחית בהתאם למה שמתרחש בימינו בארץ. זאק, חניך בני עקיבא (כיתה י') מסכם: "הושיבו אותנו בקבוצות וביקשו מאתנו לכתוב את מגילת העצמאות של מדינת ישראל של שנת 2016, כאילו המדינה נוסדה ממש עכשיו. היה מאוד מאתגר לחשוב מהן המטרות של ישראל היום, והדבר הוביל לדיון מאוד מעניין ומעמיק. זה גרם לי, באופן אישי, לחשוב על המטרות של המדינה היום ועל החשיבות שלה עבורי, בתור צעיר יהודי שחי באוסטרליה חיים נוחים ורגועים. אני בהחלט מחכה להיפגש עם המדריכים של קק"ל שוב".
פאייטים נוצצים: מפת ארץ ישראל. צילום: קק"ל
בנוסף שמעו החניכים על הפרויקטים השונים של קק"ל בישראל, והתבקשו להביע את דעתם על הפרויקטים ולהציע הצעות לשיפור. עוד היה שם קונצרט מאולתר שבו השתמשו החניכים בכלי נגינה מקוריים: דליים, מקלות של מטאטאים, שקיות ממוחזרות, כיסויי ארגזים ועוד. אליזבת', חניכת הנני (כיתה ו'): "היה ממש מעניין ומהנה. בנינו כלי נגינה מכלי פלסטיק של אוכל, צבענו וקישטנו אותם. אחר כך תופפנו יחד לפי הנחיות של עודד המתופף. בסוף קיבלנו חולצה וכובע של קק"ל. זאת הייתה אחת הפעולות הכיפיות במחנה, תודה רבה לכם".

הגנת הסביבה ברוח ציונית

כמו שאפשר כבר להבין, הקרוואן נחל הצלחה רבה. המארגנים והמשתתפים זכו לחוויה ייחודית של פעם בחיים. קשרים חדשים נוצרו בין המשתתפים וכולם חזרו לבתיהם בתחושה של התרוממות רוח.
או כמו שסיכם דיוויד, מדריך בתנועת בית"ר: "אני חושב שהפעולה שבה השתתפתי, יחד עם החניכים שלי, גרמה גם להם וגם לי להבין ולחשוב בפעם הראשונה מה זה אומר להגן על הסביבה ולשמור עליה. היה מאוד מרגש להבין עד כמה נושא הגנת הסביבה משתלב עם המסר הציוני של השמירה על ארץ ישראל. אם מישהו ישאל אותי מהי ציונות מודל שנת 2016, אני חושב שעכשיו יש לי תשובה טובה. תודה רבה על כל ההשקעה, היה פשוט נהדר".
כל אחד והקק"ל שלו. החניכים מרוצים ולא מסתירים את זה... צילום: קק"ל