מה בין נוער אוסטרלי ותושבי מרחב עם?

חברי המשלחת האוסטרלית משקיפים על נחל צין. צילום: יואב דביר
19.7.2016
"בזכות מסע השורשים אנו מרגישים קשר עמוק יותר למדינת ישראל ולארץ אבותינו". תלמידים אוסטרלים מהעיר פרת' טיילו בישראל במשך שלושה שבועות, ביקרו ביישובי הנגב ופגשו בני נוער ישראלים. איך היה? "חוויה"
"אנחנו לומדים על ישראל כל הזמן, אבל הם ממש חיים כאן", אומרת אוליביה ווטרס, תלמידת כיתה י' מבית הספר כרמל בפרת' שבאוסטרליה, שהגיעה עם כל חבריה למסע שורשים בישראל, טיול שהפך כבר למסורת בפרת'. "ראיתי צדדים שונים של ישראל, שלא הכרתי קודם", אומרת אוליביה, שכבר ביקרה בישראל בעבר, "הגעתי למקומות שלא הייתי מגיעה אליהם במסגרת אחרת, למשל מרחב עם. היה מעניין מאוד להכיר בני נוער ישראלים, ולגלות שבתחומים רבים הם לא כל כך שונים מאתנו".

זו הפעם הרביעית שתלמידי כיתה י' מבית הספר כרמל מהעיר פרת' באוסטרליה מגיעים למסע שורשים בישראל. זו גם הפעם השנייה שבה חברי המשלחת מבקרים במרחב עם. ידידי קק"ל במערב אוסטרליה אימצו את הקהילה ובתמיכתם הוקמו ביישוב גן שעשועים חדש עם מתקנים לכל הגילאים וחצר ירוקה למרכז הקהילתי.

ישראל בשבילי זה...

התלמידים סיירו כשלושה שבועות ברחבי הארץ, נחשפו לחברה הישראלית לגווניה ועסקו בפעילות התנדבותית. הביקור במרחב עם היה אחד מרגעי השיא של הטיול, והעניק לחברי המשלחת הזדמנות נוספת לראות כיצד הקהילה הירוקה בנגב צומחת, מתפתחת וגדלה ולהכיר את בני הנוער מהיישוב, ואף לטייל עימם – למשל טיול רגלי משותף להר קטום, עם פעילות משותפת בסופו.

עם שובם של בני הנוער הישראלים והאוסטרלים מהר קטום למרחב עם הם התכנסו במרכז הקהילתי. מדריכי הקבוצה פיזרו על הרצפה תמונות במגוון נושאים מהווי החיים בישראל, כמו צה"ל, הכותל המערבי, הייטק, חוף הים בתל אביב ועוד. כל אחד בחר את התמונה שמגדירה עבורו מהי ישראל – התמונות הזוכות היו של הכותל המערבי ושל חיילי צה"ל. גם הפלאפל זכה לאהדה רבה, בייחוד בקרב הישראלים. ואיך אפשר בלי נטיעות? בסיום הפעילות יצאו כולם יחד לנטוע עץ בחורשה.

"המפגש עם החברה האוסטרלים מרתק, והיה מהנה מאוד לתקשר איתם. הם שונים מאתנו, אבל בעצם גם די דומים. יש דברים רבים שמשותפים לנו, ובראשם האהבה לישראל", אומרת שלי מרדכי בת ה-16 ממרחב עם. "מרגש לחשוב על כך שלמרות שהאוסטרלים חיים בצד השני של העולם, הם מוצאים את הדרך להיות שותפים בבניין הארץ".
אני נטעתי עץ בארץ ישראל. צילום: יואב דביר

ביקרו את בן גוריון ופולה

וכמובן שביקור בנגב לא יכול להתקיים ללא ביקור בצריף של דוד בן גוריון. חברי המשלחת האוסטרלית הגיעו למקום ושמעו על חזונו של ראש הממשלה הראשון בנוגע להקמת מדינת ישראל וליישוב הנגב, והמשיכו לביקור בקבריהם של בן גוריון ושל רעייתו פולה.

"מטרת המסע לחזק את הקשר של התלמידים לעם ולמדינה. חשוב לנו שהם יכירו צדדים שונים של ישראל בעבר, בהווה ובעתיד. מרגש לראות את בני הנוער חווים את המדינה ומתלהבים ממנה", סיכם סיימון לורנס, רכז לימודי היהדות בבית הספר כרמל.

מרחב עם: הכול התחיל בשש משפחות

במרחב עם מתגוררות כיום 72 משפחות, ובתים חדשים נבנים כל העת. קשה להאמין שהכול החל לפני 15 שנה עם שש משפחות משוגעות לדבר, שעלו לקרקע בכוונה להקים יישוב חדש. המשנה למנכ"ל ומייסד שותף של תנועת ההתיישבות אור אופיר פישר מסביר כי "במרחב עם חל שינוי משמעותי בשנים האחרונות. פיתוח היישוב הופך אותו לאטרקטיבי ומאפשר לנו למשוך למקום משפחות חדשות. זאת הפעם הראשונה שלמרחב עם יש רשימת המתנה של תושבים שמעוניינים להצטרף, ולשותפות עם קק"ל במערב אוסטרליה יש חלק נכבד בכך".
משפחה חדשה עוברת למרחב עם. צילום: יואב דביר