כנס חינוך עולמי: מחנכים מחו"ל בישראל

המטרה: להפוך את ביקור המשלחת למסורת. בתמונה: המורים בחוות בין השיטין בערבה. צילום: יואב דביר
בפעם השנייה: אנשי חינוך מאוסטרליה וניו זילנד הגיעו לישראל למסע לימודי. הם עברו את הארץ לאורכה ולרוחבה, פגשו מורים ותלמידים, הכירו פרויקטים של קק"ל, ואת כל זה יעבירו הלאה לתלמידיהם
במשך עשרה ימים, בין התאריכים 1-10.1.2019, סיירו אנשי חינוך מ-20 בתי ספר באוסטרליה וניו זילנד בישראל במסגרת מסע לימודי מעצים וחווייתי. חברי הקבוצה סיירו בישראל לאורכה ולרוחבה והכירו מגוון פרויקטים של קק"ל, ביניהם כאלה שפותחו בשיתוף עם קק"ל אוסטרליה. המסע, שעבר באתרי טבע ומורשת מהצפון ועד הדרום, כלל גם מפגשים מרתקים עם מורים ותלמידים ישראליים ומבחר סדנאות חינוכיות.

"דרך 67 אנשי החינוך המשתתפים במסע אנחנו בעצם מגיעים לאלפי תלמידים", אומר יגאל ניסל, השליח החינוכי של קק"ל באוסטרליה. "את ההשראה ששואבים המחנכים מהמסע בישראל, הם לוקחים הביתה ומעבירים לתלמידים".

חני דסה, מנהלת מחלקת חינוך חו"ל בחטיבת החינוך של קק"ל, מוסיפה: "המטרה שלנו היא להפוך את ביקור המשלחות מאוסטרליה למסורת, הסיור הזה הוא שיאו של שיתוף הפעולה שלנו עם מחנכים ברחבי העולם. בעזרתם נמשיך לחזק את הזהות הציונית של הדור הצעיר למען עתיד העם היהודי".

ראש ציפור: טבע בלב העיר

המסלול יצא לדרך במרכז הצפרות ראש ציפור בפארק הירקון בתל אביב, שבו גדלים בעלי כנף שונים. סביב האגם הוקמו נקודות תצפית וכיתות לימוד פתוחות, המאפשרות למבקרים ליהנות מעולם הטבע בלב הכרך הסואן.

להקת כלייזמרים קיבלה את פני האורחים בנגינת מוזיקה יהודית מסורתית, וחברי הקבוצה יצאו במחול סוער. ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל, הדגים לחברי הקבוצה כיצד מתבצעת הטבעת ציפורים לצורכי מחקר ולסיום זכו כמה מהחברים לשחרר את הציפורים בחזרה לטבע.

משם המשיכה הקבוצה צפונה למרכז השדה והיער של קק"ל בציפורי, המקיים פעילות חינוכית בנושא טבע, סביבה וציונות. "הודות לקק"ל, ישראל היא המדינה היחידה בעולם שיש בה כיום יותר עצים מאשר לפני 100 שנים", אמר ניר רכס, מנהל מרכז חינוכי ציפורי. הוא הוביל את הקבוצה לסיור במקום, וסיפר על הפעילות החינוכית בחיק הטבע הנערכת לתלמידים ולקבוצות של בני נוער.

סביבה, תרבות ומורשת

היום השני של המשלחת החל עם קצת אקשן: מסע ג'יפים בשבילי המורשת ברמת הגולן, שלווה בהסברים על הקרבות באזור. ממרומי הגולן צפו חברי המשלחת בנופי הארץ. "זו הפעם הראשונה שלי בישראל, והארץ באמת מקסימה", אמרה מישל ביילי, מורה במוריה קולג' בסידני. "בתקשורת שומעים על ישראל בעיקר בהקשר של הקונפליקט, אז האמת שלא ממש ידעתי למה לצפות. עכשיו אני נהנית במיוחד מהשלווה של הטבע ומההיסטוריה המרתקת".

התחנה הבאה הייתה צפת, עיר שופעת רוחניות ובתרבות העם היהודי. חברי המשלחת סיירו בסמטאות העיר העתיקה ובגלריית פרידמן, המתמקדת באמנות הקבלה, ופגשו אומנים שאירחו אותם והסבירו על הקשר שבין קבלה ויהדות.
ברחובות העיר העתיקה בצפת. צילום: יואב דביר

חינוך למצוינות וקיימות

את יומם השלישי הקדישו המחנכים האוסטרליים לפעילות העוסקת בחינוך הדור הצעיר לקיימות ולמצוינות. הם ביקרו בפארק הקיימות במשגב המשלב צמחייה תרבותית עם עצי ארץ ישראל, ויש בו מתקני שעשועים לילדים, אמפיתיאטרון פתוח להופעות, גן אקולוגי וכיתת לימוד אקולוגית.

יוסרא סואעד, עובדת סוציאלית מהכפר הבדואי כמאנה, דיברה על עבודתה, על החיים המשותפים באזור ועל שיתוף הפעולה בין בני כל הדתות. גלעד אוסטרובסקי, מנהל הקיימות במשגב, הסביר שהמבנה הוקם על פי עקרונות בנייה ירוקים, מחומרים ממוחזרים, גג ירוק עם צמחייה ומתקנים לקליטת גשם ועצים נותני צל. "מטרתנו למשוך למרכז תלמידים רבים, שילמדו על קיימות מתוך עשייה", אמר.

מצוינות בנצרת עילית

התחנה הבאה הייתה בית קק"ל בנצרת עילית – מרכז חינוכי המקיים שיעורי תגבור ופעילות העשרה במטרה לטפח מצוינות ולפתח מנהיגות צעירה. על מנת לחוש את אווירת הבית, השתתפו המורים בסדנה חינוכית בנושא "המצאות ישראליות", דוגמת טפטפות השקיה, עגבניות שרי, סודה סטרים, כיפת ברזל, דיסק און קי, Waze ועוד.

חברי המשלחת צפו בסרטונים, חיפשו מידע באינטרנט ואפילו יצרו צורות מעניינות מעגבניות שרי. מי שהצליח במשימה קיבל אות גדולה, ובסיום הרכיבו כולם יחד את המשפט: Israel start-up nation.

"הכלים החינוכיים הללו יוכלו לשמש את המורים בפעילות עם תלמידיהם באוסטרליה ויסייעו לילדים להכיר צדדים חדשים שלך ישראל ולהתחבר לסיפורי ההצלחה של המדינה". הסבירה חני דסה.
ארוחה דרוזית מסורתית בדליית אל כרמל. צילום: יואב דביר
בסיום הפעילות המיועדת לתלמידי תיכון, הגיע הזמן לרכוש השכלה גבוהה, כך שהתחנה הבאה במסלול היתה בטכניון בחיפה, אחת האוניברסיטאות המובילות בעולם. חברי המשלחת התפצלו לארבע קבוצות שסיירו ולמדו להכיר פרויקטים שונים בטכניון: מעבדת רובוטיקה וטכנולוגיה דיגיטלית, מעבדות כימיה, הרצאה בנושא חינוך מדעי וגן אקולוגי ירוק ויפה.

היום הסתיים בארוחה דרוזית מסורתית בדליית אל כרמל ומופע פולקלור של מוזיקה ושירה. משם נסעו חברי המשלחת לירושלים, לבילוי של סוף השבוע באתרים ההיסטוריים המרתקים שבירת ישראל עשירה בהם ולאגירת כוחות לקראת שבוע נוסף גדוש ומרתק.

חוקרים את הזהות היהודית

אחד הרגעים המרגשים ביותר בטיול היה ללא ספק הרגע שבו יונתן ברוך, מורה ליהדות ממוריה קולג', הגיע לכותל בפעם הראשונה בחייו. חבריו הובילו אותו בעיניים מכוסות ובהגיעו לקיר הסיר את כיסוי העיניים, וניצב נפעם מול הכותל. עיניו התמלאו בדמעות של התרגשות. "אני שמח", מלמל בעברית.

במוצאי שבת התקיים אירוע חגיגי בגבעת התחמושת. המחנכים סיירו באתר שמנציח את המערכה על ירושלים במלחמת ששת הימים והפך לסמל לגבורה ונחישות של לוחמי צה"ל. הערב הסתיים בשירה וריקוד, בהצדעה ובהרמת כוסית לכבוד ירושלים ומדינת ישראל.

המוסדות הציוניים

השבוע השני של המשלחת החל בביקור בבית המוסדות הלאומיים בירושלים, משכנו של ארגון קק"ל העולמי. בבניין ההיסטורי מימי המנדט הבריטי שוכן אולם ספרי הכבוד המשמר את הספרים עבה הכרס המרשימים שמוקירים את תורמי קק"ל בעולם.

אפרת בניבניסטי, האחראית על אולם ספרי הכבוד, הסבירה שכריכות הספרים הן יצירות אמנות שמציגות אירועים היסטוריים בולטים בתולדות עם ישראל. תמיכתם של ידידי קק"ל מרחבי העולם היא שאיפשרה את רכישת האדמות לפני קום המדינה ואת פיתוח הארץ מאז ועד היום. במקום מוצגת גם תערוכת קופסאות כחולות היסטוריות, ממקומות שונים ומתקופות שונות.

המשלחת המשיכה לסיור במוזיאון "יד ושם". הם צעדו בשדרת חסידי אומות העולם, סיירו במוזיאון, צפו בסרטים, מוצגים ועדויות מחורבנה של יהדות אירופה והשתתפו בסדנה מרתקת ורלבנטית במיוחד למורים, בנושא הוראת השואה לתלמידים.
בבית המוסדות הציוניים. צילום: יואב דביר

בין הערבה לתל אביב

ביום הבא נסעו המורים לבקר בעוטף עזה. הם צפו לעבר גבול עזה, והבינו עד כמה הכול קרוב בישראל. היום הסתיים במפגש עם הצוות החינוכי בתיכון שער הנגב, הסמוך לגבול עזה. בית הספר, שכולו ממוגן, פותח בסיוע קק"ל אוסטרליה.

אל הערבה הגיעו המורים ביום השמיני – שם יצאו לסיור בחוות בין השיטין במושב חצבה, שבה יכולים המבקרים לחוות עבודה חקלאית ממקור ראשון ולטעום ירקות שנקטפו ישירות מן השדות. וגם המורים הפשילו את שרווליהם והפכו לאיכרים לכמה שעות.

התחנה הבאה של המשלחת הייתה AICAT – מרכז הערבה להכשרה חקלאית, שאליו מגיעים סטודנטים מאפריקה ומהמזרח הרחוק, ובתום לימודיהם חוזרים למדינות המוצא שלהם מתוך ידיעה וביטחון שאפשר לחוות בהצלחה גם בתנאים הקשים ביותר.

בתחילת היום התשיעי לטיולם הגיעו חברי המשלחת למצדה. שם העפילו לפסגה כדי לשמוע על ההיסטוריה של האתר ולצפות בשרידים הארכיאולוגיים המרשימים. בתום הביקור באתר, בתפנית חדה, נסעו לתל אביב, שבה ביקרו במרכז החדשנות של תגלית – בתערוכה אינטראקטיבית המציגה את הישגיה של ישראל בתחומי החקלאות, הרפואה, הביטחון, המדע, התחבורה והטכנולוגיה בחלל.
על המצדה. צילום: יואב דביר

טכנולוגיה ביער

היום האחרון של הביקור החל ביער אילנות, שבו ביקרו במרכז המבקרים של היער ונהנו מהחוויה של שימוש בעזרים טכניים מתקדמים: אופני מציאות וירטואליים שאפשר לרכוב עליהם דרך צמרות העצים, גלובוס שמראה את סוגי היער השונים בעולם ועוד.

אבל עם כל הכבוד לטכנולוגיה המתקדמת אין תחליף לטיול המאפשר לצפות בנוף היער, לגעת בעלים, להריח את הפרחים ולשמוע את הציפורים, והמחנכים יצאו לטייל ביער.

"זו הייתה זכות להשתתף במסע הזה", אמר אנדי גרינשטיין מ"קולג' מוריה" בסידני. "נהניתי מכל רגע. עסקנו במגוון תחומים שונים, כולל חינוך, חדשנות, חקלאות ורוחניות, והתרשמתי מאוד מההיקף העצון של הפעילות של קק"ל".

הגיע הזמן להיפרד: טקס הסיום של הכנס התקיים בבית התפוצות בתל אביב, והחברים ביקרו במוזיאון לתרבות ואמנות יהודית המספר את סיפורו של העם היהודי בתפוצות באמצעות תערוכות, הרצאות, כנסים וקורסים חינוכיים. שליח קק"ל למלבורן, שי ישראל, סיכם את הביקור ואמר כי "המסע לא נגמר היום, אנחנו רק עוברים לשלב הבא, כי אחרי שתחזרו לאוסטרליה המסע שלכם עם ישראל ימשיך".
Israel start-up nation. צילום: יואב דביר