הגיעו לביקור לימודי: מחנכים מחו"ל בארץ

כולם ביחד. תמונה קבוצתית של המחנכים מחו"ל. צילום: יואב לין

מאת: יואב לין
5.2.2020
זו השנה השלישית שבה אנשי חינוך מאוסטרליה וניו זילנד הגיעו לתור את הארץ מצפון לדרום. הם למדו על פרויקטים חדשים, סיירו במקומות מעניינים, נפגשו עם תלמידים ומחנכים ולמדו רבות על ארץ

75 מנהלי בתי ספר, מורים ואנשי חינוך מ-27 בתי ספר באוסטרליה השתתפו בסמינר השלישי לאנשי חינוך מאוסטרליה של חטיבת החינוך והקהילה של קק"ל מחלקת חינוך בתפוצות, ולרובם הייתה זו הפעם הראשונה בישראל. במשך עשרה ימים, בתאריכים 9.1.2020-31.12.2019, הם סיירו ברחבי הארץ, מרמת הגולן ועד הערבה, למדו להכיר את נופי הארץ, התרבות והאנשים, ביקרו במוסדות חינוך, נהנו מהרצאות ומעגלי שיח, נפגשו עם מחנכים ותלמידים בישראל והתחברו לפעילותה של קק"ל למען המדינה, כולל פרויקטים רבים שנעשו בשיתוף עם JNF אוסטרליה. את כל מה שראו ולמדו הם יעבירו לתלמידיהם בחו"ל.

"מטרתנו להכיר לשותפים החינוכיים שלנו את ארץ ישראל האמיתית, דרך המשקפיים של קק"ל ודרך הרגליים, בסיורים בארץ מהצפון ועד הדרום", אמרה בפתיחת הסמינר חני דסה, מנהלת מחלקת חינוך חו"ל בחטיבה לחינוך וקהילה של קק"ל. "הסמינר הזה הוא שיא בפעילותנו המשותפת, ביחד נמשיך לחזק את הזהות היהודית של הדור הצעיר".

יוצאים לדרך

טקס הפתיחה נערך במרכז שדה ויער שוני בפארק ז'בוטינסקי בבנימינה. האתר ההיסטורי שגשג כבר בתקופה הרומית, בהמשך שימש כבסיס להתיישבות חלוצית והיום פעילה בו הקהילה ובני הנוער בפעילות מחנאות וחיבור חינוכית עם בני נוער מהארץ ומהתפוצות, אשר מחזקים את זיקתם לארץ ולנופיה, לומדים על תולדות המקום ומסיירים בסביבה. "ישראל היא נס", אמר למורים יגאל ניסל, השליח החינוכי של קק"ל באוסטרליה. "המדינה הוקמה בזכות חזון, ואין לי ספק שבמהלך הימים הקרובים תחזו בשפע של דברים חדשים ומעוררי השראה שהתפתחו מהחזון והצעידו את המדינה להישגים בינלאומיים".

נציגי כל בית ספר זכו לנטוע בידיהם עץ כהוקרה לבית ספרם. "מאז שהגעתי לישראל אני לא מפסיקה לבכות מהתרגשות", סיפרה שגית שחר, מורה לעברית בבית הספר ליבלר-יבנה קולג' במלבורן. בסיום הנטיעות המשיכה המשלחת לכפר נהר הירדן, להכיר את הפעילויות למען ילדים עם מחלות קשות ומוגבלויות פיזיות, שם גם הופעלו המורים בפעילות חינוכית באמצעות ערכות תוכן שפותחו על ידי מחלקת חו"ל של קק"ל.
גם אני נטעתי עץ בארץ ישראל. צילום: יואב לין

ציונות וטבע בצפון הארץ

עבור מי שרוצה ליהנות מחוויה רוחנית בארץ הקודש ולהתעמק במיסטיקה היהודית, אין כמו ביקור בצפת, עיר הקבלה. יומה השני של משלחת המחנכים האוסטרליים יצא לדרך בצפת, אחת מארבע ערי הקודש העתיקות בישראל. "אנחנו עוברים פה חוויה רוחנית מדהימה", אמרה שרון ברסלר ממצדה קולג' בסידני.

המשלחת המשיכה במעבר חד להכרת גבול הצפון של מדינת ישראל. במסע ג'יפים ברמת הגולן, בעקבות הלוחמים הישראלים, ומשם המשיכו לאגמון החולה, שם סיירו חברי הקבוצה ברכבי גולף והתרשמו מהעולם המופלא של הטבע. היום הסתיים במופע פולקלור בצפת, הזדמנות ליהנות ממוזיקה, ריקוד ואווירה שמחה. "זאת הזדמנות לראות צד שונה של המדינה, ולהבין למה כולם אומרים שישראל מובילה בכל כך הרבה תחומים", אמרה ג'קי גלר, מורה בבית הספר בלביו היל בסידני. "הגעתי במטרה לראות את ישראל מזווית שונה", הוסיפה אריאלה גבאי, עמיתתה של ג'קי. "לא משנה כמה פעמים מבקרים בישראל, תמיד מגלים בה משהו שונה".
מבקרים באגמון החולה מלא המים. צילום: יואב לין

"בירושלים מתבוננים עם הלב"

ביום השלישי לסמינר, הגיעו המשתתפים לירושלים. הם סיירו בעיר העתיקה ויצאו למסע בזמן 3,000 שנה אחורה. מהר הזיתים תצפתו על נופי הסביבה ושמעו הסבר על קדושתה של העיר ליהדות, לנצרות ולאסלאם. בעיר דוד למדו על ההיסטוריה של ירושלים מתקופת דוד המלך ועד ימינו. בכותל המערבי כתבו תפילה אישית על פתק והטמינו אותו בין האבנים. "הביקור בכותל הוא חוויה שלא אשכח לעולם", אמרה לואיז סטון, מנהלת בית ספר קנזינגטון בסידני. הסיור בירושלים היה גם מסע בעקבות לוחמי צה"ל, שלחמו במקום במלחמת ששת הימים, כבשו את חלקה המזרחי מידי הליגיון הירדני ואיחדו את העיר תחת ריבונות מדינת ישראל.

השבת נכנסת בין השמשות וחברי המשלחת מאוסטרליה לובשים לבן ומקבלים את השבת בבירת ישראל. בצאת השבת הגיעה המשלחת לגבעת התחמושת בירושלים, כדי להבין מהי הרוח הישראלית של אומץ ונחישות. המחנכים האוסטרלים צעדו לאורך התעלות והבונקרים, פסעו בין שרידי המשוריינים והטנקים ובמוזיאון למדו על שחרור ירושלים במלחמת ששת הימים דרך האירועים ההיסטוריים של התקופה. "המעבר מעצב לשמחה מוכר היטב לחברה הישראלית", סיכם יגאל ניסל, "בעצם זה סוד ההצלחה שלנו – תמיד להסתכל קדימה". בכך ניתן האות למעגלי שמחה עליזים עם מוזיקה, שירה וריקודים, כולל ריקודי פולקלור ישראליים, שסגרו את הערב המרגש.
מרגש! תפילה אישית בכותל. צילום: יואב לין

מיד ושם לשער הנגב

אחרי סוף שבוע מרגש ועוצמתי בירושלים, סיורים ותפילות במקומות הקדושים, נפתח השבוע השני של סמינר המחנכים האוסטרליים בבית הפרלמנט של המוסדות הציוניים העולמי בארץ ישראל. משם המשיכו חברי המשלחת לסיור במוזיאון "יד ושם", הם פסעו בשדרת חסידי אומות העולם, בין העצים שניטעו לזכר אנשים לא יהודים שסיכנו את חייהם והצילו יהודים מהתופת. בסיורם במוזיאון צפו בסרטים, מוצגים ועדויות מחורבנה של יהדות אירופה. "כאדם לא יהודי, אני מאמינה שחשוב לכל אחד ללמוד על השואה, כדי להבטיח שאירועים כאלו נוראים לא יחזרו", אמרה קארי פארט, פסיכולוגית בבית הספר מאונט סקופוס במלבורן.

כיצד מקיימים חיים נורמליים בצל מלחמה שנמשכת כבר שנים רבות ואיך ממשיכים לפתח את האזור למרות המצב הביטחוני? בדרך לשדרות צופים משתתפי הסמינר בעיר מבעד לחלונות האוטובוס ומתעניינים. "כבר יותר מעשור אנחנו חיים תחת מתקפת טילים, ולמרות זאת העיר גדלה ומתפתחת", אמר לאורחים אלון דוידי, ראש עיריית שדרות. "מדוע אנחנו נשארים פה? כי זו העיר שלנו ואנחנו אוהבים אותה. אנחנו רואים את עצמנו כשגרירים של כל האנשים שמאמינים בחיים".
היום הסתיים במפגש עם הצוות החינוכי בתיכון שער הנגב, הסמוך לגבול עזה. בית הספר, שכולו ממוגן, פותח בסיוע JNF אוסטרליה. המורים התחלקו לקבוצות, ויחד עם עמיתיהם הישראליים דנו בסוגיות חינוכיות שונות.

בנגב חושבים מחוץ לקופסה

ברמת הנגב השתתפו המורים בסיור מיוחד שהחל בביקור במאגרי הבשור – מערך של שלושה מאגרים, שהוקם ע"י קק"ל בתמיכת KKL-JNF אוסטרליה ושותפים נוספים. המאגרים קולטים קולחין מטוהרים ממרכז הארץ ומי שטפונות הזורמים בנחל הבשור ומספקים מקור מים יציב לחקלאות גם בעונה היבשה. מהמצפור המשקיף למאגרים התרשמו המורים מהנוף היפה של נחל הבשור. בתיכון החדש של רמת הנגב פגשו את ראש המועצה האזורית, ערן דורון, שאמר: "אנחנו ניצבים בפני אתגרים מרתקים. הנגב הוא העתיד של מדינה, אבל זה אזור קשה, ועל מנת להצליח פה צריך לחשוב מחוץ לקופסה. בעזרת שותפינו אנחנו מגשימים את חזונו של בן גוריון לפיתוח הנגב".אחד מרגעי השיא של היום היה הביקור בבסיס חיל האוויר רמון, שם סיפר להם מפקד הטייסת על השירות בחיל האוויר ועל החיים בבסיס.

היום המרתק הסתיים בשדה בוקר, שם ביקרו חברי הקבוצה בביתו של דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל. בצריף הצנוע ששימש כביתו שמעו אנשי החינוך על אישיותו ועל פועלו של המנהיג, שמילא תפקיד מרכזי בהקמת המדינה והאדם שחזונו משמש עד ימינו קו מנחה לפיתוח הנגב.
ביקור בצריף של בן גוריון בשדה בוקר. צילום: יואב לין

הערבה: חינוך, ציונות וחקלאות

ביום התשיעי סיירו המחנכים במרכז ויידור. באמצעות התצוגה האינטראקטיבית הם למדו על ההתיישבות בערבה, החיים במדבר וכמובן על מקומה המרכזי של החקלאות. בסיור במו"פ החקלאי ראו כיצד מפתחים זני ירקות ופרחים לטובת חקלאי האזור, תוך התמודדות עם תנאי היובש, הקרקע, המים המליחים והטמפרטורות הקיצוניות. במעבדות המו"פ שמעו כיצד מפתחים תרופות מצמחי המדבר.קלאודיה פרוסר התרשמה במיוחד מהחקלאות המדברית ושאלה: "איך מוציאים פירות וירקות מהאדמה הזאת? זה מרתק!"

אחרי שלמדו על החקלאות באזור, הגיע הזמן להתנסות קצת בעבודה החקלאית. בחוות בין השיטין במושב חצבה יצאו המורים לעבודת השדה, הכינו לעצמם ארוחה וגילו שאין דבר טעים יותר מירקות שקטפת זה עתה במו ידיך. "מרשים לראות איך מנצלים בערבה את המים לחקלאות מדברית", אמר ניל גילהולי מבית הספר עמנואל בסידני. "ידעתי מעט מאוד על ישראל לפני הסמינר, ולמדתי כאן המון".
בדרכם מהערבה לכיוון ים המלח הם נסעו בדרך השלום, לאורך הגבול בין ירדן לישראל ועצרו במצפור השלום שבסמוך לו נמצא מרכז ההוקרה לידידי קק"ל, שתרמו למגוון פרויקטים בערבה. המחנכים התרגשו לראות את בתי הספר שלהם בין התורמים, ולא שכחו להצטלם עם לוח ההוקרה המתאים.
גידולים באדמת הערבה. פלא ממש! צילום: יאב לין

בגשם ממצדה לאירוע הסיום

היום האחרון הגיע והוא היה גשום וסוער. אך המחנכים לא נרתעו וטיפסו לפסגת המצדה ושמעו את אחד מסיפורי הגבורה הידועים ביותר בתולדות העם היהודי. הלגיון הרומאי הטיל מצור על המורדים היהודים, ומשאבדה תקוותם לנצח במלחמה, הם בחרו להתאבד. סיפור המצדה הפך לחלק בלתי נפרד מהמורשת הציונית, כסמל לנחישות ולשאיפה לחירות. משם המשיכו למוזיאון מכון איילון ברחובות, שקק"ל שותפה בפיתוחו. בימים שלפני הקמת המדינה פעל במקום מפעל נשק מחתרתי של ארגון "ההגנה". נשק זה היה חיוני לישוב היהודי בהגנה על חייהם ובמאבקם להקמת מדינת ישראל.

אירוע הסיום של הסמינר נערך בתיכון דה שליט ברחובות, אתר היסטורי מיוחד. גדוד הפרשים האוסטרלי שכבש את רחובות בזמן מלחמת העולם הראשונה, קבע את המפקדה שלו במבנה המשמש כיום את בית הספר. המחנכים סיירו בבית הספר, פגשו תלמידים ומורים ושמעו על ההיסטוריה של המקום וגם על בית הספר של ימינו.
"בין המטרות שהצבנו לעצמנו בסמינר הזה חיזוק הקשר עם התפוצות והענקת כלים למורים דרך היכרות עם המציאות הישראלית", אמרה בטקס הסיום חני דסה, מנהלת מחלקת חו"ל בחטיבה לקהילה וחינוך בקק"ל. "אנחנו מאמינים שההשראה שהמחנכים שואבים כאן תסייע להם לספר את סיפורה האמיתי של ישראל".