נשחק נא סביב למדורה

צילום: Canva
לא משחקים באש, אבל בהחלט אפשר לשחק מסביב לה, וליתר ביטחון אפילו כמה מטרים הרחק ממוקד המדורה. אז מה כן משחקים? קבלו עשרה משחקי חברה שישאירו לכם חשק לקומזיץ הבא
זו לא מסיבת כיתה רגילה, ובטח שלא עוד פעילות חברתית, שהרי התכנסתם לציין את ניצחון בר כוכבא על הרשעים בהדלקת מדורה, ואיך לא – בהשגחת מבוגרים אחראיים. נו, אז כדי להעביר את הערב בסבבה ולהפיק ממנו את המקסימום, הנה עשרה רעיונות למשחקי חברה, כולל כאלה שמערבים גם את המבוגרים שבחבורה, שלא ישתעממו.

טלפון שבור

לא, לא זורקים את הטלפונים הניידים למדורה, אבל נחזור לאחד המשחקים הכי ותיקים בהיסטוריית המדורות. יושבים במעגל, מחליטים על נקודת ההתחלה, נניח המורה, מבוגר או כל אחד אחר שיש לו רעיון טוב למילה מתאימה. זה שמתחיל לוחש את המילה באוזנו של מי שיושב מימינו, וכך כל אחד מעביר את המילה לזה שמימינו עד שסוגרים מעגל. האחרון אומר איזו מילה הוא שמע. אם הצלחתם להעביר את המילה מתחילתה ועד סופה בשלום, כל הכבוד. ואם לא, נסו לשחזר לאחור באיזו נקודת זמן החלו השיבושים.

מילים לדוגמה: בית המקדש, רבי שמעון בר יוחאי, אנציקלופדיה, אנטרקטיקה, אנדרלמוסיה, איצטרובלים, קלסטרופוביה.

חבילה עוברת נוסח בר כוכבא

חבילה עוברת אתם מכירים – רושמים משימה, עוטפים בנייר עיתון, וככה מספר שכבות, כאשר בכל שכבה מונחת משימה אחת. מעבירים את החבילה בין היושבים במעגל, מבקשים מהמבוגר האחראי לנגן או לשיר, ובכל פעם שהוא מפסיק, מי שהחבילה נמצאת בידיו מקלף שכבה ומבצע את המשימה שבתוכה.

אבל, הפעם, במקום לרשום משימות "רגילות", הכינו משימות באווירת החג. למשל: לארגן מרד נגד הרומאים, לפענח כתב סתרים, לשאת נאום לעידוד העם היהודי בזמן המצור, להסביר איך מדליקים מדורה בטוחה, לשיר משירי החג וכיו"ב.

מסביב למדורה. צילום: שמעון לב, ארכיון הצילומים של קק"ל

שמות אינדיאנים

אצלנו זה בר כוכבא, אצל הילידים באמריקה מדורות לרוב קשורות באינדיאנים, אז למה שלא תמצאו לכם שמות חדשים? עוברים בין המשתתפים וכל אחד בוחר לו שם אינדיאני ומסביר מדוע הוא בחר אותו. למשל, נשר לבן, ינשוף יום ודב צהוב יכולים להפוך בקלות את האירוע למשעשע עם ערך מוסף של גילוי עצמי.

כולנו צליל אחד

אחד מיושבי המעגל פוצח בצליל וכולם מצטרפים אליו עד שהם נשמעים כמו צליל אחד. עם סיום הצליל, משתתף אחר בסדר אקראי לגמרי מתחיל צליל או מילה חדשים וכל המשתתפים מצטרפים אליו.

בחישוק שלכם 1 – יד ביד

לשם המשחק צריך מספר חישוקים. עומדים סביב המעגל ואוחזים ידיים, מבקשים מאחד המשתתפים להיות המפעיל. המפעיל מניח חישוק בין שני אנשים (לשם כך צריך לפרום את אחיזת הידיים לרגע ולהחזיר אותן), על המשתתפים להעביר את כל הגוף בתוך החישוק ולעשות כך סיבוב שלם בלי לעזוב ידיים! כדי להוסיף עניין ואקשן למשחק, המפעיל מצרף מדי פעם עוד חישוק בנקודות שונות במהלך המעגל ויכול לעזור למי שמתקשה להשתחל מבעד לחישוק.

משחקי חישוקים. צילום: www.freedigitalphotos.net

בחישוק שלכם 2 – צמצומים

בוחרים מפעיל, מניחים את החישוקים בצורה מפוזרת על הרצפה. המפעיל מוחא כפיים או שר, וברגע שהוא מפסיק כולם נעמדים בתוך החישוקים, שימו לב – כולם חייבים להיות בתוך חישוק (למעט המפעיל), אפשרי שיהיו יותר ממשתתף אחד בתוך כל חישוק. המפעיל בוחר חישוק או שניים, בהתאם לכמות המשתתפים ושיתוף הפעולה, ומוציא אותם מהמשחק, ושוב שר או מוחא כפיים. ברגע שהוא מפסיק שוב כולם נעמדים בתוך החישוקים הנותרים, וכך עד שמגיעים למצב שבו כולם יכולים להיכנס יחד בצורה נחמדה ומשעשעת למספר החישוקים המועט ביותר. רק לחדד, במשחק זה רק החישוקים יוצאים מהמשחק, כל האנשים משתתפים פעילים עד סופו.

פינת היצירה

ליצירתיים שבינינו, אפשר להכין פינות יצירה ופריטים באווירת המדורה. למשל, הכנת חץ וקשת מקולב או מציוד משרדי, וכמובן אפשר ממקל שמוצאים בשטח, מלפפים בחוט והא לכם כלי מלחמה לקראת המרד הגדול. למיכל שמעון זיסר יש המון רעיונות שופעים כל טוב, ואתם מוזמנים לשאוב רעיונות מקוריים וללמוד בעזרת הסרטונים באתר ישלה.

עוד לא אכלנו 1 – הכנת פיתות

אם יש למישהו בכיתה או בצוות המארגנים סאג' או טאבון, הכי טוב, ואם לא אז לוקחים תבנית תנור רגילה שכבר לא נמצאת בשימוש, ואימא מרשה לקחת, עוטפים אותה במספר שכבות של נייר כסף ומניחים מעל ערימת גחלים בפינה בטוחה להבערת אש.

רצוי להכין את הבצק לפיתות מראש, ואם לא הכנתם אפשר לנקות ידיים ולהכין במקום ולקוות לטוב, שכן לא בטוח שהבצק יספיק לתפוח כראוי. מרדדים את הבצק, מניחים בזהירות על הפלטה/סאג'/טאבון, וכשהפיתה מוכנה מורחים עליה משהו טעים כמו לבנה/חומוס/שוקולד.

מתכון להכנת בצק ל-20 פיתות: 1 ק"ג קמח לבן, 2 כפות שמרים יבשים, 3 כפות סוכר, 1 כף מלח בישול, 5 כפות שמן ו-3 כוסות מים פושרים. מניחים את כל החומרים בקערה גדולה, מערבבים את הכול יחד בידיים או בעזרת מערבל מזון, ונותנים לבצק לתפוח במשך חצי שעה. מכינים כדורי בצק ונותנים גם להם לתפוח במשך כשעה.

עוד לא אכלנו 2 – שיפודי מרשמלו

בודקים מי היה אחראי על המרשמלו ברשימת הכיבוד ומוודאים שהוא לא הבריז, ואפילו זכר להביא שיפודי עץ. נניח שכח את השיפודים – מצאו ענפים דקים בשטח ואלתרו לכם שיפודים מן הטבע. נעצו בקצה השיפוד מרשמלו, התקרבו ממש בזהירות למדורה, וצלו את המרשמלו למשך מספר שניות, התרחקו מהאש והתענגו לכם על מעדן החג.

צליית מרשמלו על האש. צילום: SCX

מקהלה עליזה

שמעתם פעם על מדורה בלי שירה בציבור? גם אנחנו לא. מכינים מבעוד מועד שירון חגיגי עם שירי חג, אבל לא רק, משלבים שירים שהחברה בכיתה אוהבים או כאלה שנראים לכם מתאימים במיוחד. מנסים לגייס מראש גיטרה, דרבוקה ושאר כלי נגינה שמתאימים לחוויה ופוצחים ברינה.

תבלו במדורה, ואל תשכחו לשמור על בטיחות אש.

למידע על מדורות ובטיחות היכנסו למדור ל"ג בעומר

לרעיונות נוספים, היכנסו:

 

יש לכם עוד רעיונות לפעילות חברתית מסביב למדורה? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il