תיק סנדוויצ'סביבתי

תיק סנדוויצ'סביבתי

ביוזמת: תלמידי כיתה ח'9, בית הספר הרב תחומי למדעים ואמנויות חדרה.
מנחה: רונה הדר

האם חשבתם פעם מהן ההשלכות הסביבתיות של שימוש יומיומי בשקיות אוכל? תלמידי כיתה ח' מחדרה בדקו את הנושא ולאור התוצאות שהתגלו יזמו והפיקו בעצמם אריזה רב פעמית למזון, והפכו את המיזם שלהם לכמעט מפעל! רוצים גם? הנה, ככה עושים זאת

צפו! ככה תכינו סנדוויצ'סביבתי, שלב אחר שלב

בשנים האחרונות אנו עדים מדי יום להשלכות המסוכנות של הזיהום הסביבתי, שאנו בני האדם מייצרים. אחד ממשאבי הטבע החשובים לאדם הוא הנפט, חלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו. הוא מצוי בבגדים, במזונות ואפילו בטלפון הנייד, אולם מדובר במשאב שאינו מתחדש ומהווה זיהום סביבתי חמור. הנפט פוגע בקרקעות ובימים, מזהם את האוויר ופוגע בבעלי החיים. לנו כחברה יש תפקיד חשוב: עלינו לשמור על משאב הטבע הזה ולצמצם את השימוש בו.

במסגרת תוכנית "מניעים את הגלגל" של משרד החינוך נחשפו התלמידים לכוח ולהשלכות של שימוש בנפט. בהובלת המחנכת והמורה לגיאוגרפיה רונה הדר, ישבו וחשבו תלמידי כיתה ח'9 מבית הספר הרב תחומי למדעים ואמנויות חדרה כיצד הם יכולים לפעול למען איכות הסביבה. נקודת המוצא הייתה שצריך לאתר את המקום שבו לבני הנוער יש חלק ביצירת הזיהום הסביבתי.

לאחר שהתלמידים בחנו את החפצים שבהם הם משתמשים על בסיס יומיומי הם גילו שרק בחטיבת הביניים שבבית ספרם משתמשים בכל יום ב-2,200 שקיות ניילון שעשויות, למעשה, מנפט, וגורמות לנזק סביבתי של למעלה מאלף שנים. בנוסף הם מצאו שברשתות השיווק בישראל נמכרות מדי שנה 430 מיליון שקיות ניילון! לכן הם החליטו להפוך את שקית האוכל מהניילון לתיק אוכל רב פעמי, שנוצר אף הוא מחומרים ממוחזרים בחלקם, ובכך לתרום לשמירה על איכות הסביבה ומשאבי הטבע.

אנו מזמינים אתכם להצטרף לתלמידים שכבר ישבו, בחרו בדים, גזרו, תפרו והכינו תיק סנדוויצ'סביבתי ולהכין גם לעצמכם תיק שכזה.

אם תרצו הם גם מוכנים להעביר לכם סדנה חווייתית, שממנה תצאו עם תיקים DIY משלכם!
עובדים במרץ. התלמידים מכינים סנדוויצ'סביבתיים. צילום: רונה הדר

מהם החומרים שתצטרכו?

  • בדים – תלמידי כיתה ח'9 השתמשו בווילונות בית ספר ישנים. תוכלו להשתמש במצעים ישנים או בדים ממוחזרים אחרים שמוצאים חן בעיניכם.
  • בד שעוונית, שאחד מצדדיו חלק, ואפשר לנקות אותו בקלות.
    חוט תפירה.
  • מחט –רצוי עם חור גדול כדי שיהיה לכם נוח.
  • חבל כותנה/שרוך.
  • מספריים.
  • סיכת ביטחון גדולה.
הבדים לתיק: בד מרובע ושעוונית. צילום: רונה הדר

איך מכינים?

  1. גזרו חתיכה מלבנית מהבד באורך 38 ס"מ ורוחב 22 ס"מ, וחתיכה מלבנית, קצת יותר קטנה, באורך 30 ס"מ וברוחב 22 ס"מ מהשעוונית.
  2. הניחו את הבד כשהצד היפה שלו מונח הפוך, כלומר כלפי השולחן. מעליו הניחו את השעוונית כשהצד היפה שלה מופנה כלפי התקרה. 
  3. תפרו את דופנות המלבן בשני הצדדים. קפלו את הבד על השעוונית בצורה כזו שתיווצר תעלה, שבה אפשר יהיה, בהמשך, להשחיל שרוך. תפרו מצד אחד לצד השני. עשו את אותה פעולה בדיוק גם בדופן המקבילה. 
  4. קפלו את המלבן כאשר השעוונית מופנית כלפי חוץ.
  5. תפרו משני צדי  השקית, אך שימו לב והקפידו לא לתפור את התעלה שיצרתם עבור השרוך.
  6. לאחר ששני הצדדים תפורים, הפכו את התיק כמו שהופכים חולצה.אחזו בשרוך וחברו בקצהו האחד סיכת ביטחון גדולה, קשרו קשר בקצה השני. את הסיכה הכניסו לתוך התעלה ומשכו עד שתוכלו להוציא אותה מהצד השני. הורידו את הסיכה וקשרו את השרוך.
  7. ועכשיו... הכניסו כריך טעים לתיק שהכנתם, סגרו אותו וצאו ליום לימודים מעניין ומהנה. ושיהיה לכם בתיאבון!

משחילים את השרוך בעזרת סיכת ביטחון וקושרים אותו. צילום: רונה הדר

משאירים תעלה להשחלת השרוך. צילום: רונה הדר
וזה מה שיוצא בסוף...
וזה מה שיוצא בסוף...
רוצים להשתתף בשמירה על העתיד של כולנו? תלמידי בית הספר הרב תחומי למדעים ואמנויות חדרה ישמחו להגיע גם לכיתה שלכם ולתפור איתכם ביחד. צרו איתם קשר: rwozner@gmail.com
 

גם בכיתה שלכם יוצרים דברים מיוחדים? אתם מוזמנים לכתוב לנו ולשתף אותנו, ואנחנו נפרסם.כתבו לנו למייל: greenwin@kkl.org.il