אל תיגע בצב

אל תיגע בצב

רק לא לגעת. צבת ים על החוף
למזלנו – יש עדיין צבי ים שאוהבים את חופי הים התיכון ונוהגים להתרבות ולהטיל את ביציהם ממש על חופי ישראל. לדאבוננו – מדובר בחיה בסכנת הכחדה. הנה מה שאנחנו יכולים לעשות כדי לשמור ולהגן עליהם

מאת: מערכת "חלון ירוק", מבוסס על מידע באדיבות אתר "המרכז הארצי להצלת צבי ים" של רשות שמורות הטבע והגנים.
תמונות: המרכז הארצי להצלת צבי ים
זו לא עוד כתבת תוכחה כדי לספר איך אנשים מפריעים לטבע לעשות את שלו, אלא כתבה שמספרת איך אנחנו כן יכולים לעזור לצבי הים לחיות בשלום ולהתרבות, ולסייע למין בסכנת הכחדה להישאר עם הראש מעל המים.
 
צבי הים חיים על כדור הארץ זה 150 מיליון שנה ואין שום סיבה שזה ייפסק. ובטח לא בגלל בני האדם. להפך, עדיין לא מאוחר לנסות ולהציל אותם, למרות כל הנזקים שבני האדם הסבו להם, נזקים כמו פגיעה בשטחי המחיה שלהם על חופי הים כתוצאה מבינוי, זיהום החופים והים וציד שלהם.

ההערכה היא שכיום מקננות בישראל רק כ-150 נקבות פוריות של צב ים חום ועשר נקבות פוריות בלבד של צב ים ירוק. המשמעות היא שהם לא יכולים להתרבות בקצב מספק ונמצאים בסכנת הכחדה.
המרכז הארצי להצלת צבי הים של רשות הטבע והגנים פועל כדי להגן על צבי הים, מטפל בצבים פגועים שנפלטו מהמים, משקם אותם ומחזיר את רובם למים ומסייע לשמור על קני ההטלה של נקבות צבי הים ועל שטחי המחיה שלהם. אפשר להתנדב במרכז ולסייע בפעולות חשובות אלה, ואפשר לעשות גם פעולות יומיומיות כדי לשמור על בעלי החיים בכלל ועל אוכלוסיית צבי הים בפרט.
צבת ים במרכז להצלת צבי ים

כך תשמרו על צבי הים

ראיתם צב ים או מצאתם קן הטלה? הודיעו מיד למרכז הארצי להצלת צבי הים בטלפון 3639*
 
  • שמרו על חופים נקיים – צבי ים, כמו גם בעלי חיים אחרים, אוכלים פסולת שהשאירו בני האדם על החופים או בתוך המים עצמם, העלולה לגרום להם לחנק וסתימת מעיים ובסופו של דבר למוות. כמו כן, צבי ים יכולים להסתבך בתוך שקיות ניילון, חוטים, רשתות דיג קרועות ופסולת אחרת, ולהיפגע עד כדי מוות.
  • לראותם בלבד וממרחק – נתקלתם בצב ים? אל תתקרבו! צבת ים מגיעה אל החוף בדרך כלל כדי להכין את הקן ולהטיל ביצים. אם היא מרגישה מאוימת על ידי טורפים או בני אדם היא תחזור אל המים ואחרי ניסיון אחד או שניים היא תצטרך להטיל את הביצים במים, מה שיפגע בקיום דור ההמשך של צבי הים.
  • בלי פפראצי – אין ספק שלראות צבת ים פנים מול פנים זו חוויה מרגשת ונדירה, ובכל זאת – שמרו על איפוק ואל תפעלו ממקום אנוכי, אל תתקרבו ואל תתקהלו בקרבתה, אל תפעילו מצלמות, פלאשים או פנסים.
  • בלי חפירות – מצאתם קן הטלה של צבי ים? אל תגעו ואל תחפרו. רק אנשים מורשים יכולים להתקרב לקן ולהגן על הביצים מפני סכנות אפשריות ולאפשר בבטחה את העברתן לחוות קינון ובקיעה של צבונים.
  • לילות שקטים – עדיף לא לישון בחוף ולא להפריע לצבים בעונת ההטלה בשעות החשכה. אם בכל זאת בחרתם לעשות כן שמרו על השקט, אל תדליקו מנורות ופנסים, אל תפעילו מוזיקה ורמקולים, אל תבעירו מדורות ושמרו על הניקיון.
  • לא נוסעים בחוף. סוף – במדינת ישראל קיים חוק איסור נהיגה בחופים, הדבר מסוכן הן לבני אדם והן לבעלי החיים. מעבר לסכנת דריסה של בעלי חיים או קן הטלה, חריצי הצמיגים על החוף מהווים מכשול לצבי הים, שמקשה עליהם לנוע בחול.

יש לכם עוד טיפים? מצוין, שלחו אלינו ואנו נדאג לפרסם, למייל: greenwin@kkl.org.il