אפריל 2016: ששש... למנזר השתקנים

הכניסה ל"מנזר גְבירתנו של שבעת המכאובים", הלוא הוא מנזר השתקנים. צילום: יעקב שקולניק
שמורת טבע לטריטון הפסים, חניון לזכר פעיל שלום מפורסם, באר עתיקה, מבצר, ולקינוח מנזר שדייריו ממעטים לדבר. מתאים? קבלו מסלול מלא חוויות המתחיל ביער אשתאול ומסתיים במנזר השתקנים. ואל תשכחו לשמור על השקט...
ברגע הראשון קשה להרגיש בקיומה – אך ברגע שתגיעו לראשה של גבעה 314 תבינו מיד למה נודעה לה חשיבות רבה: היא חולשת היטב על קטע הכביש שבין לטרון לצומת נחשון, שבמלחמת העצמאות הייתה לו חשיבות אסטרטגית במערכה על ירושלים ובקרבות לטרון. אז כמו שאתם כבר מבינים, כאן ממש מתחיל מסלולנו.

כ-300 מ' מזרחית לגבעה 314 נמצאת חלקת יער יפה של יער אשתאול, בתוכה נמצא חניון לזכרו של אייבי נתן, פעיל שלום מפורסם. כאן גם תפגשו את שביל ישראל – אתם מוזמנים לרדת בו לעבר נחל נחשון, בדרך עפר שעוברת בקצה יער אשתאול. אם תלכו בשביל תגלו, לאחר כ-400 מ', שער – זהו שער הכניסה לבית הקברות של היישוב נווה שלום, תוכלו לשבת ולנוח כאן.

בחורף נחל נחשון ניכר בפלג זורם קטן ובצמח עבקנה שכיח, הליכה בהמשך השביל תוביל לערוץ הנחל, שהוא גם שמורת טבע, כיוון שטריטון הפסים, בעל חיים מקבוצת הדו חיים הנתון בסכנת הכחדה, מתקיים כאן. הבאר שתפגשו במעלה הנחל היא באר חילה (ביר אל חילו), מקור המים של מנזר לטרון.

מבצר לטרון הוא הבא בתור בטיול הזה, ותגיעו אליו אם תמשיכו בשביל ישראל עד למדרון עטור עצי זית ותחלפו על פני עץ שיזף גדול עד לצומת שבילים. שם, מימין, יתנשא מבצר לטרון. לצערנו, אי אפשר לבקר בו. מכאן, אם תפנו שמאלה, תגיעו לאחר כחצי קילומטר למנזר לטרון, הידוע גם בשם מבצר השתקנים, ואילו שמו הרשמי והפחות מוכר הוא "מנזר גְבירתנו של שבעת המכאובים". בחצר המנזר אפשר ליהנות ממיצג של פריטים ארכיאולוגיים, ואם תגיעו בשבת תוכלו לערוך קניות בשוק התיירותי, שנמכרים בו יין, זיתים ושמן זית מתוצרת המקום.