קפה ושוקולד – אם אתם מאלה שאוכלים שוקולד או שותים קפה לפני מבחנים, כדאי שתדעו שהילדים שלכם כנראה יצטרכו למצוא דרכים אחרות להרים את עצמם לפני מבחנים. מכיוון שלפי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) ייתכן שבעוד כמה עשורים יהיה קשה לגדל פולי קפה וקקאו באפריקה ובדרום אמריקה, בגלל חום קיצוני ומחלות בצמחים. המשמעות: קפה ושוקולד עלולים להפוך למצרך יוקרתי.
חיטה ואורז – שני הדגנים שנמצאים כמעט בכל מנה שאתם אוכלים, מפסטה ועד פלאפל, רגישים מאוד לבצורות ולשיטפונות, ולכן גם מחירי הבסיס שלהם עלולים לעלות מאוד.
פירות הדר ותפוחים – גם התוספת הבריאה, שהולכת איתכם כבר שנים בתוך קופסת האוכל, עלולה להיפגע בצורה קשה עם העלייה בטמפרטורות, שגורמת להתפשטות מזיקים חדשים בעצי הפרי.
כדי להתמודד עם העולם המשתנה, מדענים וחקלאים מנסים כבר עכשיו לפתח מזון חדש לעולם חדש:
תחליפי בשר – סביר להניח שבעוד שלושים שנה המבורגרים מהצומח שנראים, נטעמים ומתבשלים כמעט כמו הדבר האמיתי, יהיו המנה העיקרית בפאסט פוד שלכם. תחליף בשר הוא מזון הדומה בתכונותיו לבשר אך אינו מיוצר מבעלי חיים. המטרה העיקרית של תחליפי הבשר היא לתת מענה סביבתי ואקולוגי לתעשיית ייצור הבשר, ולהבטיח ביטחון תזונתי לאוכלוסיית העולם הגדלה בעשורים הבאים.
חלבוני חרקים – הייתם אוכלים פנקייק שעשוי מקמח צרצרים? חלבוני חרקים נחשבים לאחד ממקורות המזון המבטיחים והחסכוניים ביותר לעתיד, בייחוד לאור הגידול באוכלוסייה והקשיים בגידול בעלי חיים מסורתיים. בכל העולם כבר יותר משני מיליארד אנשים אוכלים חרקים כחלק מהתפריט הקבוע שלהם. הם מלאים בחלבון איכותי, ברזל וויטמינים, והגידול שלהם כמעט לא מזהם ודורש מעט מים. במקום לאכול חרקים שלמים, טוחנים אותם לאבקה שמוסיפים ללחם, חטיפים, פסטה ואפילו להמבורגר טבעוני – בלי להרגיש, רק ליהנות מהערכים התזונתיים.
חקלאות עירונית ואנכית – במקום להסתמך רק על חקלאות בשדות פתוחים, אפשר לגדל ירקות ותבלינים בתוך העיר בגינות קהילתיות, בגגות, בבניינים גבוהים, ואפילו במכולות מתוחכמות. גידול הידרופוני, למשל, שבו הצמחים גדלים במים, חוסך אדמה ודשן, משתמש בכ-20% בלבד מהמים הדרושים לחקלאות רגילה, ויכול להניב כמויות ירק גדולות בלב העיר. אז אל תתפלאו אם בעוד כמה שנים אימא שלכם תשלח אתכם לקטוף עגבניות לסלט של ארוחת הערב מגג הבניין.
שינוי האקלים הוא לא סיפור רחוק או עניין של מבוגרים בלבד – הוא כבר משנה את מה שגדל בסביבה שלנו, וגורם לנו לחשוב מחדש על המזון שאנחנו בוחרים ומכניסים לצלחת.
סביר להניח שחלק מהמוצרים שהיום נחשבים "רגילים" יהפכו ליקרים הרבה יותר, ונצטרך ללמוד לבחור חלופות בריאות וזולות. ייתכן שבעתיד ארוחה עם החבר'ה במסעדה תיראה אחרת לחלוטין – עם מנות מבוססות צמחים או אפילו מזון שגודל במעבדה.
זה גם אומר שאתם, בני הנוער של היום, תצטרכו להכיר טעמים חדשים, להיחשף למזונות מתקדמים כמו תחליפי גבינות טבעוניים, חלבוני חרקים או ירקות מתורבתים, ולהיות פתוחים לחדשנות שתעזור לנו לשמור על הסביבה ולשפר את הבריאות.
מה שבטוח, בני הנוער של היום יגדלו לעולם שבו האוכל יהיה שונה, ירוק יותר, מתוחכם יותר – ולעיתים גם מפתיע מאוד.