יום פתוח במו"פ ערבה - פברואר 2012

כנס הערבה הראשון לחקלאות והתיישבות התקיים במסגרת היום הפתוח במו"פ ערבה, בסימן פלפלים, דגים ותנינים במדבר. יו"ר קק"ל ציין בכנס כי השנה חוגגים 110 שנים לקק"ל, שנוסדה כדי לרכוש קרקעות בארץ ישראל עבור העם היהודי, אך רכישת קרקעות אינה מספקת ללא הכשרתם. זהו מושג רחב שכולל יצירת האמצעים לקיים חקלאות בישראל, וזוהי גם המטרה של תחנת המחקר והפיתוח בערבה." באירוע נכחו גם מנכ"לית קק"ל יעל שאלתיאלי, חבר הדירקטוריון מר איציק איליה, ובכירים נוספים בקק"ל.

דבר יו"ר קקל בכנס

בהמשך דבריו הוסיף שטנצלר והתייחס לפעילות קק"ל בערבה: כי "קק"ל מעורבת בכל תחומי העשייה בערבה. "בקק"ל ציונות וחקלאות הן שתי מילים נרדפות. קק"ל הייתה הארגון הראשון להבין את חשיבות המו"פים לעתידה של החקלאות בנגב, וזוהי הסיבה שאנו מממנים כחמישים אחוז מתקציבי המו"פים בכל הארץ. "המחויבות שלנו לנגב היא מוחלטת, ואנו תומכים בשלל פרויקטים באזור הזה. נטענו עצים מסביב ליישובי עוטף עזה, כדי להסתיר את התושבים מאש הצלפים. בעזרת ידידינו ברחבי העולם, בנינו מאגרים שאוגרים מי שיטפונות ומים מושבים, כדי לספק מים ליישובי המדבר. עובדי קק"ל נחשבים מומחים בדחיקת המדבור. בגלל מליחות הקרקע נאלצנו להביא לכאן טונות של קרקע פוריה, כדי להשביח את הקרקע המקומית. תיירות היא גם מקור חשוב של פרנסה ולאחרונה, בעזרת ידידינו מקק"ל ארה"ב, השקנו מרכז תיירות גדול בכניסה לקיבוץ יהל.
יו''ר קק''ל אפי שטנצלר וראש מועצת תמר דב ליטבינוף. צילום: תניא זוסקינד

"קק"ל גם מקפידה על פיתוח בר קיימא. הרחבת היישובים היא לפעמים על חשבון הסוואנה, ואנו מקדישים מחשבה לוודא שהמערכת האקולוגית לא תינזק. כשראינו שמספר עצי השיטה בנגב בירידה, הקמנו יחד עם ידידי קק"ל באוסטרליה, פרויקט בשם 'אמץ שיטה', ואלפיים שתילים של עצי שיטה כבר חזרו למקומם. אני מציע לתושבי האזור לבחון את האפשרות של הכרזת הערבה כפארק ביוספרי, שיקבל הכרה מ- UNESCO, מה שיסייע למשוך תיירים ומימון.

"אני פה כבר חמש שנים, ואני מתרגש לראות כמה האזור חי. בשם קק"ל, שהיא הזרוע לפיתוח של מדינת ישראל, אני מבטיח שנמשיך לסייע לכם ולעמוד לצד כל החקלאים במדינת ישראל."

מדברי משתתפי הכנס

עזרא רבינס, ראש המועצה המקומית ערבה, נזכר שבתחילת 1974 הוא עבד בעין חצבה בתקופה שכמעט לא הייתה חקלאות באזור: "אני נרגש לראות את כולם כאן היום. זהו היום הפתוח העשרים ואחד שאנו מקיימים במו"פ, ולמעלה מ- 30,000 איש הגיעו לראות את הפיתוחים החקלאיים שהערבה מתגאה בהם. כל חקלאי ישראל נפגשים כאן, ובשנת 2015, אנו מתכננים לקיים תערוכה בינלאומית. השנה אנו מקיימים את כנס הערבה הראשון לחקלאות והתיישבות, שיאפשר הצצה לאתגרים החקלאיים ודיאלוג בין החקלאים לבין מקבלי ההחלטות במדינה.

"כ-3,220 איש חיים היום בערבה, ואנשים חדשים מצטרפים אלינו כל הזמן. אני רוצה להודות לכל משרדי הממשלה שתומכים בנו, ובמיוחד תודה ענקית לקק"ל. התקשרתי לקק"ל להודות להם באופן אישי, הם מעורבים בכל מה שקורה כאן – תשתיות, תיירות, מחקר ופיתוח – בקיצור, הכל. קק"ל היא השותפה הבכירה שלנו ואני לא יודע מה היינו עושים בלעדיה."

דב ליטבינוף, ראש מועצת תמר: "השנה האחרונה הייתה שנה של עשייה רבה במועצה אזורית תמר. בפעם הראשונה מזה עשור, אנשים חדשים עברו לקיבוץ עין גדי, ואנו בונים שכונה חדשה עבור חוקרים שיעבדו במו"פ. השנה גם שינינו את התדמית של ים המלח, שהיה אחד מעשרה המתמודדים האחרונים בתחרות הבינלאומית לבחירת שבעת פלאי הטבע החדשים.

"אני רוצה להודות לקק"ל על העזרה בהקמת 'היכל התרבות של הטבע' במצדה, שם, 85,000 איש נהנו משלוש אופרות שהועלו בשלוש השנים האחרונות. הערבה היא איזור עם תנאי אקלים קיצוניים גם בחורף וגם בקיץ, ועד שלשום בלילה לא ידענו אם נצליח לקיים את יום הפתוח, כי כביש ים המלח היה סגור."

המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום ציין שכאשר חצו בני ישראל את ים סוף, הם הגיעו ליטבתה, "ואז התקדמו צפונה דרך הערבה. ממשלת ישראל החליטה על קו רכבת מבאר שבע לאילת, צעד שיצמצם את המרחק בין הערבה לבין המרכז. לאחרונה, שכנענו את שר התחבורה להמליץ להכשיר את נבטים כשדה תעופה בינלאומי, דבר שישנה דרמטית את כל האזור. נדהמתי ושמחתי לראות את רוח היצירה והחדשנות במו"פ. יחד עם קק"ל ושאר המשרדים, נעשה כאן מהפכה."

שרת החקלאות אורית נוקד אמרה שהיא מרגישה כאן בבית, בין שותפים לדרך. "הייתי כאן בשנה שעברה יום אחרי ההשבעה שלי בכנסת. התפללתי אז לגשם, כי השנה הייתה שנת בצורת. תודה לאל, השנה הנוכחית התחילה ברגל ימין מבחינת הגשמים. המו"פ המרשים הזה, שהוא מהמתקדמים בעולם, הוא המקום האידיאלי לכנס הערבה. התחרות הבינלאומית מחייבת את חקלאי הערבה לסטנדרט גבוה והמו"פ הוא הדרך ליישם את החזון הזה. יש כאן גם פרויקטים מיוחדים. למשל, לפנות 8,000 דונם של שדות מוקשים ולהסב אותם לחקלאות. אני רוצה בהזדמנות זו להודות לקק"ל, שלוקחת חלק מרכזי בתהליך הזה."

נוקד הוסיפה כי "התיישבות והחקלאות הולכים יחד, והכפר מסמל את הקשר בין האדם לאדמתו. הכפר תופס מקום יותר ויותר משמעותי בחיי האנשים, ויש תהליך של חזרת הבנים לקיבוצים ולמושבים. יש בערבה פוטנציאל וקסם שעוד לא התחברו מספיק ללב הקונסנזוס הישראלי. חזון משרד החקלאות קשור לחזון שלנו כעם וכמדינה, והוא להיות אור לעמים, ובערבה מיישמים את החזון הזה הלכה למעשה."

הישגים חקלאיים שהוצגו בכנס

גרשון אבני, מנהל מנהלת פיתוח הקרקע בקק"ל, ציין ש"חשיבותו של המו"פ היא בעצם מיקומו בלב הערבה, כי תפקידו לספק תשובות לחקלאי הערבה. באזור הזה מגדלים כ 70% מהירקות המיועדים לייצוא של המדינה. פלפלים הם הגידול המרכזי, אך מגדלים כאן גם עגבניות, חצילים ופרחים."

פלפלים צהובים, אדומים, חומים וירוקים אחראים לכ 65% של הייצוא מהערבה, ותפקיד המו"פ להבטיח שחקלאי הערבה יציעו את החידושים של מחר, עוד היום. איתן, אחד מעובדי המו"פ, הסביר: "אצלנו הכל הפוך – אנו זורעים בסוף הקיץ וקוצרים באמצע החורף. בדרך כלל מנסים לתת לצמח את התנאים האופטימיים, אצלנו מנסים לתאם את הצמח לתנאי המקום. אנו מנסים להרחיק מזיקים על ידי שימוש ברשתות בעלי צפיפות משתנה וצבעים שונים. משנה הבאה, כל הפלפלים בערבה ייהנו מהדברה טבעית."

משתתפי היום הפתוח מתרשמים מהפלפלים. צילום: תניא זוסקינד
למרות שהמדבר נחשב למקום שאין בו מים, מדענים יצירתיים במו"פ גילו דרכים לגדל דגים ואפילו תנינים בערבה. מלבד דגי אקווריום, חקלאי הערבה מגדלים דגים מיוחדים, למשל סוסוני ים. היתרון בגידול דגים הוא כפול – מצד אחד זה ענף נוסף המספק פרנסה לתושבים, ומצד שני, גידול דגים במדבר תורם לסביבה כי הוא מונע את הנזק שנגרם לטבע על ידי הדגה בים.

אלון גדיאל, מנהל מו"פ ערבה, אמר שהמחלקה האורגנית של המו"פ מקדמת את ההתפתחות המהירה של חקלאות אורגנית בערבה: "כדי להפחית את כמות הריסוסים הכימיים, אנו עורכים ניסויים רבים בהדברה ביולוגית, בהם אנו רותמים את האויבים הטבעיים של המזיקים, למטרותינו. בנוסף, על מנת למצוא עוד ענפים רווחיים מלבד גידולי ירקות, נטענו כרם ובוסתן של עצי פרי במו"פ. אנו גם רואים איך זנים שונים של פרחים מתאקלמים בערבה על מנת להתאים אותם לייצוא."

ביתן קק"ל בכנס

משתתפי הכנס הזומנו לבקר בביתן מרשים שהוקם במיוחד עבור האירוע ולהתרשם מתרומת קק"ל והשיגיה בתחום שבו עסק הכנס ולהצטרף לאי-ירוק, מגזין הטיולים של קק"ל. הפעילות בביתן זכתה לתגובות נלהבות מהמבקרים אנשי מקצוע ומטיילים כאחד.

ביתן קק''ל ביום הפתוח. צילום: תניא זוסקינד