היום הראשון

כנס החינוך העולמי של קק"ל נפתח ב-18 ביולי 2018, בביקור בבית קק"ל בתל-אביב. היום הראשון של הכנס החל בסיור בבית קק"ל ההיסטורי בתל אביב – המקום שממנו ניהלה קק"ל במשך שנים את רכישת אדמות הארץ עבור ובשם העם היהודי.

היום הראשון של הכנס החל בסיור בבית קק"ל ההיסטורי בתל אביב – המקום שממנו ניהלה קק"ל במשך שנים את רכישת אדמות הארץ עבור ובשם העם היהודי. המבנה שימש כמוקד הפעילות של הוועד הלאומי, הגוף שקישר בין היישוב העברי לשלטונות המנדט הבריטי. לקראת הכרזת העצמאות של מדינת ישראל, הממשלה הזמנית הראשונה ישבה במקום זה.

מנהל המוזיאון לתולדות קק"ל השוכן בבניין ד"ר אריה בן הדריך את האורחים בביקורם. הוא סיפר שהכרזת העצמאות תוכננה להתקיים בבית קק"ל, אך כאשר הידיעה דלפה לעיתונות, רבים ביקשו להשתתף באירוע, והמקום היה צר מלהכיל אותם.
 
כיום מוצגים במוזיאון לתולדות קק"ל פריטים היסטוריים, תמונות, מפות ומסמכים. בקומה השנייה, שוחזר חדר הדיונים, כולל השולחן והכסאות המקוריים ששימשו את דוד בן גוריון ושאר נציגי הוועד הלאומי. כמו כן ניתן להתרשם במקום מתערוכת קופסאות כחולות של קק"ל מרחבי העולם, תצוגת בולי קק"ל וחזיון אור קולי שמציג את פעילות קק"ל לאורך השנים.

המורה לאנגלית ולספורט מהונגריה ויולטה ורגה אמרה בביקור במוזיאון כי "כנס החינוך מהווה הזדמנות ליצירת קשרים עם מורים ומחנכים מסביב לעולם, וכמובן לחזק את הקשר לישראל. אנחנו מעויניינים ללמוד עוד ועוד על ישראל ולשתף את החוויות ואת הידע שצברנו בביקור עם תלמידינו".

מבית קק"ל המשיכו האורחים להיכל העצמאות בשדרות רוטשילד בתל אביב, בו הכריז דוד בן גוריון על הקמת מדינת ישראל. במקום ישנה תצוגה מתמדת בנושאי הכרזת המדינה, מגילת העצמאות ותולדות עם ישראל בארצו.

הפריטים המוצגים באולם משחזרים את המעמד ההיסטורי של טקס הכרזת המדינה: בימת הכבוד עם שמות האישים שנטלו חלק במעמד, דיוקנו של הרצל ולצדיו דגלי המדינה. בתקופת הכרזת המדינה שימש המבנה שימש מוזיאון לאמנות, ורפרודוקציות של היצירות המקוריות שהוצגו בו מקשטות כיום את המקום.

לדברי מנהלת המרכז לחינוך יהודי בקייב שבאוקראינה נטליה בקולינה, "העם היהודי הוא משפחה אחת, וחינוך הוא הדרך הכי יעילה להעביר את המסר הזה לדור הבא. עלינו לעבוד יחד, כי הרי אנו מבינים שישראל לא יכולה להתקיים בלי התפוצות, והתפוצות לא יכולות להתקיים בלי ישראל".

במקביל לקבוצות שביקרו בבית קק"ל ובהיכל העצמאות, המחנכים מצרפת ביקרו בפארק אריאל שרון, שם ראו כיצד אתר פסולת הפך לריאה ירוקה ולמוקד של חינוך לאהבת הטבע.

המחנכים מארה"ב ביקרו בבית הספר אלכסנדר מוס בהוד השרון, ושמעו מתלמידים ומורים על תכנית ייחודית לתלמידים מרחבי העולם, שבאים למשך חצי שנה לחקור את שורשיהם, לטעום את טעם הישראליות ולחזק את הזהות.

המורה לעברית, תנ"ך והיסטוריה יהודית באוסטין, טקסס סם רוזנברג אמר כי "הביקור בבית הספר היה מעורר השראה! זה בדיוק סוג ההוראה שהייתי רוצה להיות מעורב בו. ישראל קוראת לי לחזור אליה שוב ושוב. הביקור הנוכחי הוא הזדמנות ללמוד יחד עם קבוצה נפלאה של מחנכים".

ג'וי שנדלר מהמרכז לקידום החינוך היהודי במיאמי, פלורידה הביעה את אהבתה העמוקה לישראל והוסיפה: "הגעתי לכנס כדי להבין איך אנחנו יכולים להביא את האהבה לישראל לתוך הכיתות ולחיים היהודיים בכלל, כי כולנו זקוקים לקשר לישראל".

טקס הפתיחה של הכנס נערך בהמשך היום ביער אילנות, בהשתתפות כלל חברי המשלחות ונציגי קק"ל. להקת כלייזמרים קיבלה את פני הבאים בנגינה יהודית מסורתית, והחברים יצאו במחול סוער באופן ספונטני.

ממלא מקום מנהל אגף חינוך ונוער בקק"ל סימון אלבז אמר למחנכים מהעולם ומישראל כי "כנס החינוך העולמי נערך בסימן 70 שנה לישראל ו-117 שנים לקק"ל. הנהלת קק"ל פועלת לחיזוק הקשר עם התפוצות, בין היתר באמצעות פעילות חינוכית בארץ ובחו"ל. כמחנכים, אתם המפתח לחיזוק הקשרים הללו".

חני דסה הוסיפה: "אנו מקיימים את הכנס במטרה להעצים את המחנכים כגורם משפיע בעיצוב הדור הצעיר, והביקור בארץ מרחיב את האופקים ומעמיק את הידע. נמשיך לעבוד יחד לחיזוק הקשרים וליצירת זהות יהודית חזקה".
 
יער אילנות ניטע בראשית ימיה של מדינת ישראל במטרה לבחון אפשרות לאקלום מינים שונים של עצים. ברבות השנים נעזב היער והוזנח, עד שקק"ל החלה לטפחו. לפני כשנתיים הוכרז האתר כגן בוטני. הנגשת היער לאנשים עם מוגבלות בוצעה בסיוע ידידי קק"ל בארה"ב, וכוללת שבילים מותאמים לכסאות גלגלים ועמדות הדרכה מוקלטת מותאמות לעיוורים ולכבדי שמיעה.

מרכז המבקרים החדש, שהוקם בסיוע ידידי קק"ל בדנמרק, מציג את חוויית הביקור ביער באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, ביניהם אופני מציאות מדומה לרכיבה בין צמרות העצים, גלובוס להצגת סוגי היערות בעולם, התאמת זני עצים על מפה, לימוד חלקי העץ במחשבי לוח (טאבלט), אולם סרטים וחידון טריוויה אינטראקטיבי.

לאחר הפעילות הטכנולוגית החווייתית, המשתתפים יצאו לטיול רגלי ביער, נהנו מנופיו והכירו את מגוון העצים מרחבי העולם.

הגננת נטלי אלבז עלתה לישראל ממרוקו לפני שנתיים עם בעלה ושני ילדיהם ומתגוררת כיום בנתניה. לדבריה, "מגיל צעיר ידעתי שאני רוצה לחיות בישראל. אני שמחה לפגוש בכנס מורים ממדינות שונות ולשמוע איך הם מתמודדים עם אתגרי החינוך היהודי".


משתתפי הכנס המשיכו צפונה, לביקור בבית קק"ל למצוינות בנצרת עלית. המרכז מקיים שיעורי תגבור ופעילות העשרה לבני נוער, במטרה לטפח מצוינות ולפתח מנהיגות צעירה. המבנה תוכנן ברוח צעירה וחדשנית וכולל כיתות לימוד, מעבדת מחשבים, אודיטוריום ומתחם פתוח לפעילות חברתית. זהו המרכז הראשון מתוך עשרה, שקק"ל מתכננת להקים בגליל ובנגב.

הלימודים נערכים בכיתות קטנות עם מורים מקצועיים וליווי אישי על ידי חונכים. הבית מקדם גם את החינוך הבלתי פורמאלי, ומקיים פעילות חברתית, הרצאות העשרה, חיזוק ערכי אהבת הארץ והגברת המעורבות הקהילתית. כ-200 בני נוער הצטרפו לפעילות עד כה, מאז פתיחת הבית לפני כחצי שנה.

מנהל בית קק"ל בנצרת עומר הרפז אמר למשתתפי הכנס כי "אנחנו מחפשים בני נוער רציניים, שמעוניינים להשקיע בלימודים, והמסר שאנחנו מעבירים להם הוא שמדינת ישראל מצטיינת בטכנולוגיה ובערכים, ועכשיו הזמן שלהם להצטרף להצלחה הזו".

המורים האורחים השתתפו בפעילות חינוכית בנושא המצאות, והכירו את התרומה הייחודית של ישראל לעולם – מעגבניות שרי וטפטפות ועד ה-דיסק און קי ואפליקציית הניווט Waze. מי שענה נכון לשאלות, קיבל אות גדולה, ובסיום הפעילות הרכיבו כולם מהאותיות את המשפט "Israel Start Up Nation". הכלים והתכנים שפותחו לפעילות זו באגף חינוך ונוער בקק"ל ישמשו את המורים בכיתותיהם ברחבי העולם ויעזרו לחבר את תלמידיהם לסיפורי ההצלחה של ישראל המודרנית.

היום הראשון של הכנס הסתיים בקיבוץ לביא בפעילות החווייתית "רוקדים את ישראל". המסע הרב- תרבותי והססגוני תיאר באמצעות מחול, מוזיקה ותלבושות את סיפורה של המדינה, קיבוץ הגלויות והחברה הישראלית, מקום המדינה ועד ימינו.
משתתפי כנס החינוך בהיכל העצמאות בתל אביב. צילום: יואב דביר