יום הנגישות הבינלאומי ביער אילנות

ב-3 בדצמבר 2018 אירחה קק"ל כ-400 מבקרים עם מוגבלויות ביום מיוחד בגן הבוטני יערני ובמרכז המבקרים ביער אילנות

למעלה מ-400 איש בעלי מוגבלויות נענו להזמנת קק"ל והגיעו למרכז המבקרים ביער אילנות שבעמק חפר ליהנות מיום בטבע ביום הנגישות הבינלאומי. מתנדבי קק"ל פגשו את האורחים כשירדו מהאוטובוסים וליוו אותם בפעילויות השונות באתר, בשבילי טיול מונגשים ביער, בסדנאות אמנות ומלאכת יד, בתוכניות חינוכיות ובמשחקים.

את כל הפעילויות הנחתה מנהלת מרכז המבקרים של יער אילנות טובית שפירא, וחלק מהמתנדבים שסייעו לה היו גמלאי ועובדי קק"ל, שלקחו יום חופש כדי להשתתף באירוע.

מבקרים עם מוגבלויות מטיילים על שביל נגיש ביער אילנות ביום האירוע.  צילום: דניס צין
מבקרים עם מוגבלויות מטיילים על שביל נגיש ביער אילנות ביום האירוע. צילום: דניס צין

ילדים בגילאי בית ספר נאספו ליד שולחנות היצירה, והכינו עבודות-יד מרכיבים טבעיים כמו אצטרובלים, זרעים ופיסות עץ. האורחים המבוגרים יותר העדיפו לטייל בשבילים המונגשים, לראות ולחוש את היער וליהנות מהטבע, בעוד שני הנוער שהו במרכז המבקרים, צפו בסרט על טבע וחיות בר, רכבו על אופניים נייחים והרכיבו משקפי מציאות וירטואלית.

מנהלת בית הספר לחינוך מיוחד "חן השומרון" ביישוב רבבה אתי זהבי שמחה והופתעה מקבלת הפנים שציפתה לתלמידיה ביער. לדבריה, "נפלא לראות כמה הילדים שמחים. אתמול בערב הם הדליקו נר ראשון של חנוכה והיום הם יצאו לטבע. אני רואה על פניהם שמבחינתם הכול קשור לחג וזה קסם שלא מתרחש לעתים קרובות".

עשרים ושמונה משתתפים הגיעו מבית אי"ל – בית לבוגרים צעירים על הרצף האוטיסטי בכפר יונה. הם בילו את רוב הביקור בשיטוט בגן הבוטני, הביטו בעצים אקזוטיים ומיששו אותם במידת האפשר. מדריך קק"ל יגאל חן הוביל את הצעירים באתר והסביר כי, "750 סוגי עצים גדלים בגן הבוטני היערני, שניטע בשנות ה-50 של המאה העשרים לצורכי מחקר על אקלום עצים בישראל, ושקם על ידי קק"ל לאחר שהוזנח במשך שנים רבות. היום האתר נגיש לכול, עם שבילים באורך 2.5 קילומטרים ידידותיים למשתמשים בכיסאות גלגלים ולעגלות".

יגאל עצר ליד רבים מהעצים והסביר לאורחים מה מיוחד בכל זן. ליד קבוצת עצי אקליפטוס ענקיים, הוא תיאר את שורשיהם שגדלים לעומק כדי לאפשר לעץ להתקיים בתנאי אקלים קשים וביקש מקבוצת בנים לשלב כוחות ולנסות לדחוף את אחד העצים.

אחראית התעסוקה בבית אי"ל נאוה פטיק הצטערה שהיום היה קצר כל כך. לדבריה, "לא צריך להיות מומחה כדי לראות כמה הם מאושרים. היציאות האלה לטבע ממש חשובות לדיירים שלנו, ולצערנו המציאות מאפשרת לנו לצאת רק לטיול אחד או שניים בשנה".

פעילות במרכז המבקרים ביער אילנות ביום הנגישות.  צילום: דניס צין
פעילות במרכז המבקרים ביער אילנות ביום הנגישות. צילום: דניס צין

קבוצה אחרת הגיעה מבית אקשטיין – ארגון תל אביבי העוסק בשיפור איכות החיים של אנשים עם תסמונת אספרגר. המורה יריב כץ שעמד עם תלמידי הקבוצה בתוך מעגל העצים הקרוי "מעגל הקזוארינות", אמר שטיולים בטבע בונים אופי וממריצים. "הם כל כך מתרגשים. תראו כמה הם שמחים".

הממונה הארצית על הנגישות בקק"ל מירב דודיאן אמרה שהנגישות תמיד הייתה נושא בעל חשיבות רבה בסדר היום של קק"ל. לדבריה, "מאז 2011 חנכה קק"ל ברחבי הארץ מעל 300 אתרי טבע מונגשים לאנשים עם כיסא-גלגלים ולמאותגרים גופנית. בנינו שבילים ומקומות ישיבה מיוחדים, ואפילו סיפקנו מדריכים במידת הצורך. לפני שנים אחדות זכה אתר זה בפרס הנגישות הארצי. היום קק"ל מספקת למבקרים עם המוגבליות שמגיעים לאתר את כל צורכיהם, כולל תחבורה".

הממונה על פעילויות החינוך המיוחד באגף החינוך בקק"ל דודו אשכנזי עבר במשך כל היום בין קבוצות המבקרים כדי לוודא שהכול מתבצע כמתוכנן והסביר שהוא מבקש לתת לכל משתתף את ההרגשה שהיא או הוא חשובים בדיוק כמו כולם. לדבריו, "קק"ל היא ארגון עם לב. לכל אחד יש צרכים מיוחדים. אף אחד לא מושלם. השבילים המונגשים שלנו טובים גם לאימהות ולאבות שבאים לבלות ביער עם עגלת תינוק".

אשכנזי הוסיף שפעילות קק"ל מתמקדת כיום בקהילה לא פחות מאשר בעצים, ושהארגון משקיע יותר ויותר משאבים בנושאים חברתיים כדי לוודא שכולם מקבלים הזדמנות שווה. הוא מצפה שמגמה זו לא רק תימשך אלא אף תתגבר. לדבריו, "באופן הזה, המבקרים באתרים שלנו לומדים שהיער הוא מערכת אקולוגית מורכבת, ושלכל אדם ולכל חלק בה יש זכות קיום לגיטימית".

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל