יום הנגישות הבינלאומי בפארק אגמון קק"ל החולה

כ-500 אנשים עם מוגבלויות מאזור הצפון בילו בפארק אגמון קק"ל החולה כחלק מהפעילויות שקק"ל קיימה ב-3 בדצמבר 2018

ביום הנגישות הבינלאומי קיימה קק"ל מגוון פעילויות ברחבי הארץ. במסגרת זו הגיעו כ-500 אנשים עם מוגבלויות מאזור הצפון ליום של כיף בפארק אגמון קק"ל החולה, שכלל פעילויות יצירה לחנוכה, סיורים והדרכות. לכבוד החג קיבלה כל אחת מעשרים קבוצות המבקרים גם מגש סופגניות וסביבונים עם ממתקים לילדים. פעילויות היצירה, הסיורים, והביקור בתערוכת הצילומים עם אפליקציית המשחק למשפחות שהוצגה במבואה נפתחו גם לציבור הרחב.

המשתתפים מכינים חנוכיות במסגרת פעילות היצירה בפארק .  צילום לילך וייס
המשתתפים מכינים חנוכיות במסגרת פעילות היצירה בפארק . צילום לילך וייס

פרויקט ההנגשה בפארק אגמון קק"ל החולה החל לפני כארבע שנים, במסגרת פעילות קק"ל להנגשת אתריה בכל רחבי הארץ. נציגת קשרי ציבור באזור הצפון בקק"ל רויטל אביב ציינה כי "מדובר בחוויה שעד לפני מספר שנים אנשים עם מוגבלויות לא יכלו לעבור, מכיוון שהאתר לא היה מונגש. בעונה זו מגיעים אלינו בכל שנה 50 אלף עגורים, והמבקרים בפארק אגמון קק"ל מכנים אותו 'גן עדן של ציפורים'. היום האתר מונגש, והמבקרים זוכים גם להדרכות מקצועיות. יש מערכות שמע עם לולאות השמעה שמסננות רעשים עבור לקויי שמיעה, יש עמודי Step Hear שמזהים שמישהו מתקרב אליהם ומתחילים להסביר על המקום לטובת העיוורים, וכל המסלולים נגישים ומתאימים לנכים".

במהלך היום הקבוצות התפצלו המבקרים לאתרים השונים ברחבי הפארק, ובכל אתר קיבלו הדרכה מקצועית ממדריכי קק"ל. בחלקת האקלום בגן הבוטני שנמצא בכניסה לפארק, נהנו המשתתפים מפעילות יצירה לכבוד החנוכה, שבמהלכה הכינו חנוכיות וציפורים מאצטרובלים ובלוטים. רחל הוניג ממועדון החרשים נתניה אמרה כי "עבודות היצירה הן רעיון נהדר, וכולנו נהנים. זאת הפעם הראשונה שאני מבקרת כאן ושמחה לגלות שהמקום מאוד יפה ומעניין".

בחלקת האקלום, ישנם שולחנות פיקניק מונגשים רבים והיא שימשה את המבקרים גם כמקום התכנסות להפסקות אוכל. הגן הבוטני באגמון החולה הוא פרוייקט חדש יחסית, שהוקם לפני כשנה. הוא מתפרש על פני כ- 30 דונם ונחשב לגן הבוטני הגדול ביותר באזור הצפון. הגן מונגש עם שבילים רחבים המותאמים לכיסאות גלגלים ויש בו ספסלים לישיבה ומנוחה. המבקרים קיבלו הסברים על הגן, על תפקידו בשיקום הצמחייה ההיסטורית של האגמון, שחלקה בסכנת הכחדה.

המבקר העיוור המלווה בכלב נחיה מבית הספר שחפים בקרית שמונה מאייר קאריני אמר כי "אנחנו נהנים מאד מהסיור באגמון. נתנו לנו להרגיש כמה צמחים כדי להכיר אותם. האפשרות להרגיש דברים בידיים עוזרת להבין מהם".

המשתתפים ביקרו בליווי הדרכה מקצועית בשלושת המצפורים בפארק אגמון קק"ל החולה: מצפור עופות המים, מצפור השקנאים ומצפור העגורים. בכל מצפור קיימות מערכות שמאפשרות לבעלי לקויות שמיעה וראייה להבין את דברי המדריך תוך סינון רעשי רקע והפרעות אקוסטיות.

אטרקציה נוספת ומעניינת במיוחד באגמון, היא תחנת הטיבוע שמגיעים אליה באמצעות רפסודה. המבקרים נהנו מהדרכה של מנהל המקום נדב ישראלי והצפר הראשי של קק"ל ירון צ'רקה שהסבירו על פעילותה של התחנה וחשיבות הטיבוע שמאפשר לעקוב אחרי מעופן של הציפורים, ללמוד על תנאי המחיה שלהן ועוד.

לדברי ירון צ'רקה, "אגמון החולה הוא אחד המקומות החשובים בישראל לנדידת ציפורים. לצורך ניתור ומחקר, בעיקר על ציפורי שיר, אנחנו מפעילים פה תחנת טיבוע. המבקרים באגמון מתמקדים לרוב בעגורים ובעופות המים, ובתחנת הטיבוע הם יכולים לראות ציפורי שיר מקרוב ובצורה טובה".

צ'רקה פירט לגבי האתגרים המיוחדים שעמדו בפני הצוות בהנגשת המידע לציבור בעלי המוגבלויות: "האתגר הגדול היום היה הניסיון להנגיש גם לאנשים עם לקויות ראיה את הפלא הגדול הזה של הטיבוע. אי אפשר למשש ציפורים שהן חיות-בר, ולכן עלה הרעיון להדפיס במדפסת תלת ממד דגמים של הציפורים. צייר מיוחד צבע את הדגמים כך שייראו בדיוק כמו ציפורים אמתיות, והם משמשים כעת לא רק את בעלי לקויות הראייה, אלא גם את כל שאר המבקרים.

הסיור בפארק בעגלת המסתור.  צילום: לילך וייס
הסיור בפארק בעגלת המסתור. צילום: לילך וייס

בנוסף יצרנו תצוגה של ארבעה דגמי ציפורים שלכל אחת מהן מקור שונה. לכל ציפור הצמדנו כלי שמדמה את המקור ואת הקול שהציפור משמיעה. הדגמים מאפשרים להבין, למשש ולשמוע. יש כאן גם גלובוס מישושי שהיבשות וצירי הנדידה מובלטים עליו ואפשר להבין דרכו את מסלולי הנדידה של הציפורים".

היום המעשיר והמרגש בפארק אגמון קק"ל החולה הסתיים בסיבוב בעגלת המסתור שמחוברת לטרקטור, לוקחת את המבקרים ישירות לתוך שטחי ההאכלה של העגורים ומאפשרת להם לקרבה מכסימלית עם הציפורים מבלי להפריע להן. בחודש דצמבר נמצאים באגמון עשרות אלפי עגורים באגם, והסיור בעגלת המסתור הוא חוויה נפלאה.

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל