ראש מפלגת הלייבור בויקטוריה, אוסטרליה ביקר בתחנת מו"פ הבשור

אנדרוז: "נחשפנו לחידושים החקלאיים של ישראל באירוע של קק"ל במלבורן, אבל לראות אותם במו עינינו זה משהו אחר לגמרי."

חבר הפרלמנט דניאל אנדרוז, ראש מפלגת הלייבור וראש האופוזיציה בויקטוריה, אוסטרליה, ביקר בתחנת המו"פ החקלאית בחבל הבשור, כשלושה ק"מ ממזרח לרצועת עזה. התלוו אליו בביקורו אשתו קתרין, היועצת שלו, אמבר סטצ'ל, ואיש קק"ל אבי גפני.

אנדרוז וחברי המשלחת מאוסטרליה מסיירים בתחנת המו"פ.  צילום: תניה זיסקינד
אנדרוז וחברי המשלחת מאוסטרליה מסיירים בתחנת המו"פ. צילום: תניה זיסקינד

בישראל יש שמונה תחנות מו"פ, חמש מהן באזור הדרום. מטרת התחנות היא למצוא פתרונות לבעיות המתעוררות במשקים החקלאיים, לפתח טכנולוגיות ייצור מתקדמות ולהחדיר מוצרים חדשים לשימוש בטווח הארוך. קק"ל, בסיוע ידידיה ברחבי העולם, מממנת כ-50% מעלות תחנות המו"פ בישראל.

ליאנה גנות מצוות מו"פ הבשור פגשה את האורחים מאוסטרליה ואמרה כי "ניתן לחשוב שבמדינה קטנה כישראל אין צורך בשמונה תחנות מו"פ, אך הבדלי האקלים הקיצוניים בין האזורים השונים בארץ הן שיוצרים את הצורך במחקר ובפיתוח החקלאי במקנה מידה רחב כזה. החקלאות באזור החלה להתפתח ב-1970, ומו"פ הבשור נפתח ב-1977. כרגע יש בנגב המערבי כ- 500,000 דונם המיועדים לחקלאות ונעשה בהם שימוש בחקלאות חממות מתקדמת מאוד. בין היתרונות של החממות: עונת הגידול בהן היא 12חודשים בשנה ויש יכולת בקרה גדולה יותר על המשתנים המשפיעים על הגידולים השונים. המחקר שלנו מביא תועלת לחקלאים המקומיים, ואנו שומרים על קשר רצוף איתם.

"מכיוון שהטמפרטורות בנגב המערבי בחודשי הקיץ גבוהות מאוד, אנשי המו"פ מחפשים כל הזמן דרכים להורדת את החום בתוך החממות. כשמצליחים להוריד את הטמפרטורות אפילו בשלוש מעלות, כמעט ומכפילים את היבול. כמובן שמיעוט המים הוא בעייה נוספת שאנחנו מתמודדים אתה כאן, והחסכון במים גם הוא תחום מרכזי במחקר שלנו," אמרה ליאנה גנות.

במו"פ עצמו יש 50 דונם של חממות, ובחממה הראשונה שהקבוצה ביקרה בה, בודקים 36 זנים שונים של עגבניות. עגבניות הן הגידול המוביל באזור, ומגדלים כאן 58% מכלל העגבניות בארץ, הן לייצוא הן עבור השוק המקומי. שיטת גידול העגבניות לגובה במקום על הקרקע הגדילה את היבול מ- 12 ל- 36 טון לדונם. "זאת כמות גדולה של עגבניות," התפעלה קתרין אנדרוז, "והן ממש יפיפיות."

בחממה הבאה שחברי המשלחת ביקרו בה נבדקים זנים שונים של פלפלים, הגידול השני בגודלו באזור. ליאנה גנות הסבירה שכל הפלפלים מתחילים את דרכם כירוקים, ואחר כך מקבלים צבעים שונים – אדום, צהוב וכתום. את הגידולים מרססים נגד מחלות, אך משתמשים בהדברה ביולוגית נגד מזיקים למיניהם.

ראש המפלגה האורח מתרשם מהעגבניות המקומיות. צילום: תניה זיסקינד
ראש המפלגה האורח מתרשם מהעגבניות המקומיות. צילום: תניה זיסקינד

חבר הפרלמנט אנדרוז התרשם מאוד מטכנולוגיות החקלאות הייחודיות שמפותחת בתחנה: "ויקטוריה אינה עשירה מאד במשאבי טבע, ולכן אנחנו משקיעים בטכנולוגיה עילית, טכנולוגיית מידע, ביו-מדע ומשאבים אינטקלקטואליים, כך שיש לנו מה לחלוק עם ישראל ומה ללמוד ממנה. ביקרנו כבר במכון ויצמן, באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת בן גוריון בנגב. לפני שבאנו לכאן היינו בשדרות, ולא יכולנו שלא להעריץ את הנחישות ואת האומץ של האנשים שחיים שם.

"יש בויקטוריה קהילה יהודית גדולה, ואני מכיר את קק"ל מהבית. קק"ל אוסטרליה עורכת מידי שנה ארוחה חגיגית גדולה שבה מציגים את פעילות קק"ל בישראל. בשנה שעברה אורח הכבוד היה רון פרושאור, השגריר הנוכחי של ישראל באו"ם, שסקר כמה נושאים אסטרטגיים אזוריים."

הבמשך הסיור ביקרו חברי הקבוצה בחדר מיוחד שבו נבדקים את חיי המדף של זני פרחים שונים. מר אנדרוז הופתע מאד לראות ביניהם פרח אוסטרלי. "פרחים אוסטרליים בנגב המערבי בישראל? זה באמת לא יאומן."

הביקור הסתיים בחממה שבה מגדלים תותים על מתקן תלוי, שיטה מיוחדת שפותחה במו"פ. שיטה זו מונעת מחלות, מקלה על הקטיף ומאפשרת לגדל תותים מחוץ לעונתם ולשווק אותם במחיר גבוה פי כמה ממחירם בעונה. קתרין אנדרוז אמרה ששיטת הגידול בתלייה היא רעיון מברקי, משום שעל סמך ניסיונה בקטיף תות שדה שגודל בשיטה המסורתית, "כאשר התותים גדלו על פני הקרקע החרקים אכלו אותם כל הזמן לתיאבון."

"הביקור היה מאד מרשים ומאד חשוב. אני מצפה לשיתוף פעולה פורה בעתיד בין שתי המדינות שלנו." אמר חבר הפרלמנט אנדרוז לפני שעזב.