מבקרים רבים הגיעו בסוכות למרכז הצפרות החדש ביער ראש ציפור שבפארק הירקון

המרכז הייחודי, שהוקם בתמיכת ידידי קק"ל באוסטרליה, כולל מגוון בתי גידול לציפורים ממינים שונים ונקודות תצפית למבקרים.

המרכז שבפארק הירקון נפתח רק לפני חודשים אחדים, אבל כבר מושך אליו קבוצות רבות של תלמידים, חובבי טבע, צפרים ומטיילים. משפחות רבות מרחבי הארץ השתתפו בהפנינג "ציפורים וציוצים", שקק"ל קיימה במשך יומיים בחול המועד סוכות.

הילדים והוריהם הוזמנו לסייר בפארק, ללמוד על חיי הציפורים ולהשתתף בסדנה לציור ציפורים. הקמת הפארק התאפשרה הודות לידידי קק"ל באוסטרליה, ביניהם תורמים מניו סאות' וויילס, ויקטוריה ומאוסטרליה המערבית.

הצפר הראשי של קק"ל ירון צ'רקה במפגש עם המבקרים במרכז.  צילום: יואב דביר
הצפר הראשי של קק"ל ירון צ'רקה במפגש עם המבקרים במרכז.  צילום: יואב דביר

שגב בן ה-8 מבאר יעקב שהגיע לפעילות עם אמו אדוה אמר כי "בזכות הפארק הזה אנשים שאוהבים ציפורים יכולים לראות אותן קרוב לבית. אני מקווה מאוד לראות היום ציפורים נדירות. יש לי ספר מיוחד שעוזר לי לזהות מה ראיתי". שגב גילה שהחלום שלו הוא לאתר חרמשון, ציפור גדולה עם מקור ארוך ומעוקל.

פארק ראש ציפור כולל אגם שמתפרש על פני 6 דונם, אגנים ירוקים בשטח 4 דונם, שלולית חורף, תעלות מים במהירויות זרימה שונות ומגוון סוגי צמחייה מקומית, ליצירת בתי גידול שונים. חלק מהפארק סגור למבקרים, על מנת לספק לציפורים סביבה שקטה ובטוחה. דגים מקומיים הושמו באגם, ביניהם כאלה שנמצאים בסכנת הכחדה.

מסתורי תצפית שנבנו במקום מאפשרים למבקרים לעקוב אחר הציפורים מבלי להפריע את מנוחתן. חלק מהמסתורים מיועדים לתצפית מעל מפלס המים, ואחד מהם מאפשר תצפית בגובה פני המים. ההדרכות הקבוצתיות מתקיימות בכיתות לימוד פתוחות, שהוקמו סביב האגם.

הצפר הראשי של קק"ל ירון צ'רקה, אסף בפתיחת היום את חברי הקבוצה באחת הכיתות הפתוחות ואמר: "בלב הג'ונגל האורבני יצרנו פינה שקטה, שתאפשר לציפורים לנוח, לאכול ולאסוף כוחות להמשך מסען לאפריקה. בעולם יש כ-10,000 מיני ציפורים, וישראל נמצאת על אחד מנתיבי הנדידה החשובים ביותר, בין אסיה, אפריקה ואירופה. אם לא נשמור כאן על בעלי הכנף, הם ייפגעו גם במקומות אחרים בעולם".

בני משפחת יפה, האב גיא, האם רימי והבן גד בן ה-4, הגיעו לאירוע במיוחד מבאר שבע. לדברי גיא, "אנחנו מצטרפים לעתים קרובות לסיורים של קק"ל. זאת דרך מצוינת להכיר מקומות חדשים, ליהנות מהטבע ולשמוע הסברים מעניינים". רימי הוסיפה כי "בעידן הזה, שבו הילדים עסוקים בעיקר בפעילות מול מסכים, חשוב מאוד שיש הזדמנות לצאת וליהנות מהטבע".

בעונה זו משמש הפארק תחנת עצירה לציפורים נודדות, המבקשות מקום מנוחה בכרך הסואן, בדרך הארוכה מאירופה לאפריקה, לקראת החורף המתקרב. גם עבור אנשי העיר זוהי נקודה ירוקה אטרקטיבית, שבה אפשר ליהנות מהטבע וללמוד עליו.


בפארק הירקון יש מספר אגמים נוספים, אבל כולם תוכננו מתוך מחשבה על האנשים המבקרים בהם. אגם זה תוכנן בראש ובראשונה מתוך מחשבה על הציפורים. בין הציפורים שחברי הקבוצה צפו בהן היו פרפור עקוד, שלדג לבן חזה, שלדג גמדי, לבנית, יאורית, אנפה אפורה, סנונית, בז, נץ, ברכית, סופית ועוד. המומחים מסבירים שככל שהצמחייה תתעבה והעופות ילמדו להכיר את המקום, יותר ויותר ציפורים צפויות לפקוד את הפארק.

צופים בצפורים במסגרת הסיור.  צילום: יואב דביר
צופים בצפורים במסגרת הסיור. צילום: יואב דביר

בין משתתפי הסיור היתה הגננת מיבנה ויקי קלדרון, שהגיעה עם כמה מבני משפחתה, ביניהם בתה דנה ונכדתה אביגיל בת השנתיים. לדבריה, "אין כמו לצאת לטבע ולראות איך הדברים קורים באמת. כשמפעילים את כל החושים נוצרת חוויה משמעותית לכל המשפחה".

בסיום הביקור במרכז הצפרות יצאו חברי הקבוצה לטיול באתר טחנות קמח היסטורי שבע תחנות, שעל גדות נחל הירקון. בדרך תצפתו על ציפורים נוספות, ובסיום השתתפו בסדנת ציור ציפורים, בהדרכת האורניתולוג וצייר הציפורים ד"ר חיים מויאל.

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל