חברי האגודה השוויצרית להחייאת אזורים מדבריים MIDBAR בסיור בנגב עם קק"ל

בשנים האחרונות תמכה האגודה בנטיעת חורשות בחגורה הירוקה סביב באר שבע, בנטיעות ביער דודאים ובנטיעות ושימור קרקע לאורך נחל כרכור.

מנכ"ל MIDBAR ארמנד רודולף פון רור אמר כי "כשאני רואה את העצים צומחים פה באמצע המדבר, אני שואב כוח להמשיך בפעילות הזו. אני מאמין שעצים הם הפתרון הטבעי להתחממות הגלובלית".

המלחמה במידבור היא אחד הערכים המרכזיים שקק"ל חרתה על דגלה. ידידיה בעולם מסייעים לה בפעילותה בתחום זה ותרומת ארגון MIDBAR אפשרה לייער 120 דונם מצפון לעיר באר שבע במגוון מיני עצים: חרוב, אלה, זית, אשל, שיטה ועוד.

מנכ"ל MIDBAR ארמנד רודולף פון רור ורעייתו מריון בסיור בנגב.  צילום: יואב דביר
מנכ"ל MIDBAR ארמנד רודולף פון רור ורעייתו מריון בסיור בנגב. צילום: יואב דביר

לדברי נציג קק"ל בטקס אלישע מזרחי, "שינויי האקלים גורמים נזק אקולוגי אדיר, אבל אנחנו מאמינים שבכוחנו לרפא את המערכת, והנטיעות האלו הן חלק מהמאמץ הזה".

חברי הקבוצה העפילו ברכבי שטח לראש גבעה גבוהה, וממנה השקיפו לעבר באר שבע, העיר הבדואית רהט, הקהילות הקטנות מסביב והכתמים הירוקים המוסיפים צבע למדבר הצהבהב.

באופק אפשר היה להבחין ביער יתיר, היער הנטוע הגדול ביותר במזרח התיכון. נקודת מבט זו המחישה כיצד הנטיעות תורמות לאדם ולסביבה, ומספקות לכל תושבי הנגב סביבה יפה לטיולים ומקומות מוצלים למנוחה.

שליח קק"ל בשוויץ ישי הרמתי הדגיש כי "אין טוב ממראה עיניים, לכן כל כך חשוב לנו להגיע לשטח ולהתרשם מהפעילות".

יערני קק"ל פיתחו במשך השנים מומחיות בנטיעת עצים באזורים מדבריים. מנהל מדור המידע היערני בקק"ל גיל סיאקי הסביר למשתתפי הסיור כיצד הדבר מתבצע: "אנחנו משתמשים בשיטות העתיקות של הנבטים, תושבי הנגב הקדומים, וחופרים לימנים, שיחים וסכרים לאיגום מי השיטפונות ולמניעת סחף קרקע.

יריעות ניילון מונעות בריחה של המים המחלחלים וחוסמות צמיחת עשב. שרוולי פלסטיק מגנים על גזעי העצים הרכים. בשנים הראשונות קק"ל דואגת להשקיית העצים, ולאחר התבססותם ההשקיה מופסקת והם שורדים בכוחות עצמם".

רעייתו של מנכ"ל MIDBAR מריון פון רור אמרה כי "זה נס לראות את המדבר שוב פורח. קק"ל היא המובילה העולמית בנטיעות באזורים מדבריים, והידע הישראלי יכול לשרת מקומות רבים בעולם. אנחנו תומכים בקק"ל לא רק מתוך אהבתנו לישראל, אלא גם בשל הדאגה לעולם כולו".

משתתפי הסיור מקבלים הסבר על שיטת הנטיעה המדברית. צילום: יואב דביר
משתתפי הסיור מקבלים הסבר על שיטת הנטיעה המדברית. צילום: יואב דביר

מנהלת מחלקת מדינות דוברות גרמנית בחטיבה לגיוס משאבים בקק"ל יהודית פרל-שטרסר העניקה לבני הזוג פון רור שי סמלי ואמרה: "עצים מסמלים חיים, ותמיד משמח לפגוש אנשים שתורמים לחיים".

"מרגש להיות כאן ולראות את השינוי, אבל זאת רק ההתחלה, ובכוונתנו להמשיך לתמוך בפעילות החשובה הזו", אמר ארמנד פון רור בתום הסיור.

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל