משלחת מתנדבים מצ'כיה סייעה בשיקום יערות הכרמל

המשלחת הגיעה לישראל בסוף ינואר 2017 כחלק מהפרויקט המתמשך לשיקום הכרמל ומהפעילויות לחיזוק הקשר בין המדינות.

זו השנה השמינית שקבוצת המתנדבים הנוצרים מצ'כיה מגיעה לקראת ט"ו בשבט לפעילות יערנית-התנדבותית מאז השריפה הגדולה בכרמל בשנת 2010. השנה ישהו חמשת חבריה בישראל עד אמצע פברואר ויעבדו באזור עתלית.

את הקבוצה מארגן ומוביל היערן קארל קנה, וחבריה מתנדבים בניקוי ושיקום הר הכרמל. השנה רוכזו העבודות באזור עתלית, כשבין היתר המתנדבים ניקו את עצי החרוב באזור חניון אתאטורק, ואת אזור מצפה עופר שביער חוף הכרמל.

היערנים המתנדבים מצ'כיה ומארחיהם מקק"ל.  צילום: לילך וייס
היערנים המתנדבים מצ'כיה ומארחיהם מקק"ל. צילום: לילך וייס

קארל, מהנדס יער במקצועו, היה במשך 30 שנה יערן בצ'כיה. הוא מגיע לישראל מידי שנה, וכבר מתכנן את הביקור הבא. לדבריו, "אנחנו באים לכאן כל שנה כדי לעזור לקק"ל בעבודת הייעור. בשנה הראשונה עבדנו ליד עוספיא, היכן שהשריפה הגדולה התחילה, ובאזור ניר עציון וחוף הכרמל. יצרנו קשרי ידידות עם רבים מאנשי קק"ל ולעונג לנו לחזור מידי שנה כל שנה ולסייע להם בהתנדבות".

לאחר השריפה בכרמל חיפש קארל באינטרנט דרך להתנדב ולעזור, והגיע אל מנהל מרחב צפון והמדען הראשי של קק"ל ד"ר עומרי בונה. ההתכתבות ביניהם הובילה לקשרי ידידות מיוחדים בין קבוצת המתנדבים מצ'כיה לבין צוותי קק"ל, שנמשכים עד היום.

נציגת התקשורת וקשרי הציבור במרחב צפון של קק"ל אתי אזולאי שמלווה את הקבוצה במהלך פעילותה סיפרה כי "חברינו מצ'כיה באים לישראל מתוך בחירה אישית, מתוך אידיאולוגיה. הם מרגישים שכך הם תורמים למדינת ישראל ומתחברים אליה. נוצרה בינינו איתם חברות מדהימה".

יצרנו קשר כמעט משפחתי. אני מבקרת אותם כשהם פה בארץ, הם מתייחסים אליי באופן אישי וזו כבר מסורת שהם מסיימים את ביקורם בישראל בארוחת שבת משותפת אצלי בבית. גם אני התארחתי אצלם בקיץ. החיבור הוא טבעי, העבודה ביער יוצרת סוג של אנשים שמתחברים בקלות. אני לא דוברת אנגלית, והיכולת שלנו לתקשר ללא מילים היא מדהימה".

גם קארל מספר על הקשר החם שנוצר בין חברי הקבוצה לישראל: "אני אוהב את ישראל, יצרנו קשרים עם ישראלים רבים וגילינו שהם מאוד חמים. העובדה שהם הזמינו אותנו לארוחת ערב שבת בבתיהם נגעה ללבנו מהרגע הראשון. זאת מחווה שלא רואים הרבה כמוה בצ'כיה. אנשים שם יותר סגורים, מרוחקים. האנשים בישראל יותר פתוחים, יותר חברתיים".

על ההבדלים בין היערות בצ'כיה ובישראל סיפר קארל: "ייעוד היערות בשתי הארצות שונה. בצ'כיה היערות מיועדים בעיקר לייצור לתעשיית הבנייה והרהיטים. בישראל היערות המשמשים יותר לטובת הטבע, הנופש וההנאה. אבל אנחנו עדיין דואגים היטב לעצים, שצומחים בשטחים הגדולים ביותר בצ'כיה".

מטרת ביקורם של היערנים הצ'כים בישראל אינה טיול, אבל קק"ל דואגת לשלב אותם במהלכו בפעילויות שונות. השנה השתתפו האורחים בסדר ט"ו בשבט בקהילה, ובהמשך ייסעו לטייל באזור הגן הלאומי בית גוברין. את הביקור יסיימו, כאמור, בארוחת שבת משותפת עם אתי אזולאי. צוות קק"ל העניק למתנדבים כשי צנוע כובעים, פירות יבשים וכיסויים לדרכון.

האחראית על הקשר עם לשכת קק"ל בצ'כיה במחלקת אירופה בקק"ל יהודית שטרסר התלוותה ליום אחד של ביקור המשלח וסיפרה ליערנים על פעילות קק"ל : "הלשכה בצ'כיה – אחת הראשונות שקק"ל הקימה בחו"ל – אחראית על פעילות הארגון בצ'כיה ובסלובקיה ועוסקת בגיוס משאבים, בהסברה ובחינוך".

צ'כיה היא אחת הידידות הטובות ביותר של ישראל באו"ם, ובחיבור בים שני העמים אמיץ. ע הצלחותיה של לשכת קק"ל בצ'כיה ניתן כבר למנות נטיעות ביער יתיר, תרומה לרכישת כבאית חדשה המתאימה למלחמה בשריפות יער על ידי ממשלת צ'כיה ונטיעת יער מסריק על שמו של נשיא צ'כיה הראשון שהזדהה עם הרעיון הציוני."

בכל שנה מגיעה ארצה רק קבוצת מתנדבים מצומצמת, ומשימתו של קארל לא פשוטה. לדבריו, "הרבה אנשים שמעוניינים להגיע לכאן יוצרים איתי קשר, ואני צריך לזהות את המתאימים ביותר מביניהם ולוודא שלא מדובר בתיירים, אלא באנשים שרוצים לעבוד. כמו כן עליי לוודא מי יהיו המתאימים ביותר למשלחת מבחינה חברתית. לשמחתי, בכל שנה יש לנו קבוצה מאוד טובה".

שניים מחברי הקבוצה בעבודה מסייעים לקק"ל בשטח. צילום: לילך וייס
שניים מחברי הקבוצה בעבודה מסייעים לקק"ל בשטח. צילום: לילך וייס

אחד מחברי המשלחת שהגיע השנה לישראל בפעם הראשונה הוא הסטודנט לרפואה פיליפ, שהוריו השתתפו באחת המשלחות והוא חבר באותה כנסיה של קארל. לדבריו, " לפני שמונה שנים שמענו על השריפה, ומאז צוותים מצ'כיה באים לכאן לעזור. באתי לישראל גם כי אני נוצרי ורציתי לראות במו עיניי היכן התרחשו סיפורי התנ"ך. אני מכיר הרבה ישראלים וזאת הייתה הזדמנות עבורי להגיע ולבקר. אני אוהב את המדינה וכנראה שאחזור לכאן כדי לטייל."

עבור מייקל, שלו גם יש שורשים יהודיים, מדובר בביקור חימשי בישראל. לדבריו, "זאת חוויה טובה עבורי כי אני אוהב מאד את ישראל ואת הישראלים, שהם אנשים יותר חמים מהצ'כים. הסבים שלי היו יהודים שנרצחו במחנה ריכוז. הייתי יערן 7 שנים, היום אני מורה. השנה לא טיילנו הרבה, ובעיקר עבדנו, אבל לפני שמונה שנים הגעתי הנה כתייר ואני מתכוון להגיע גם בשנה הבאה".

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל