לפני 27 שנים, בתאריך 27.9.1996, נפל אל"מ נביה מרעי במהלך קרב ברצועת עזה. היום, ביום השנה לזכרו, התכנסו מאות אנשים למרוץ מיוחד וטקס שיתקיים בנקודה בה מרעי מצא את מותו לאחר שנורה מאש צלפים במלך פעילות מבצעית סביב עימותים שהיו חלק ממהומות פתיחת מנהרת הכותל. המרוץ בן ה 5 ק"מ הוזנק מאתר "החץ השחור". הטקס נערך במצפור קק"ל שהקימה קרן קימת לישראל יחד עם מ.א שער הנגב ומשפחת מרעי.
במרוץ והטקס לקחו חלק שר הבטחון לשעבר, ח"כ בני גנץ, השייח' הבכיר בעדה הדרוזית, מוואפק טאריף, יו"ר קק"ל, יפעת עובדיה לוסקי, ראש מועצת שער הנגב, אופיר ליבשטיין, חכ"ל מתן וילנאי שהיה אלוף פיקוד הדרום בתקופה בה נהרג נביה מרעי (ז"ל), האלוף במיל' ד"ר יום טוב סמיה וכמובן בני משפחתו של נביה, חברים ומכובדים רבים נוספים שבאו לחלוק כבוד לאחד מגיבורי העדה הדרוזית לדורותיהם.
נביה מרעי נולד בכפר הדרוזי חורפיש. נביה נכנס לשירות קבע באוקטובר 1975, והחל מאוקטובר 1976 שימש כמפקד פלוגה בבית הספר לחי"ר. לאחר מכן הספיק לפקד בבית הספר לקצינים, שימש כמפקד פלוגה בדרגת סרן בגדוד 932 של חטיבת הנח"ל במשימות ביטחון שוטף לאורך הגבול עם ירדן. באותה תקופה נישא לבחירת ליבו, שרחה, ובשנת 1978 נולדה בתם היחידה – מנאל. בהמשך מילא נביה מספר תפקידים קרביים ומשמעותיים בצה"ל, ביניהם מפקד גדוד חרב וסגן מפקד חטיבת גבעתי, וב-1989 קודם לדרגת אלוף-משנה.
ב-27 בספטמבר 1996, כאמור, בעימותים שהיו חלק ממהומות פתיחת מנהרת הכותל, נהרג נביה במהלך קרב ברצועת עזה. עם הסלמת המצב באזור, נביה במסגרת סיוריו בגזרות הלחימה פנה לגזרה הדרומית לכיוון מוצב "טרמית" באזור מעבר רפיח, במטרה לסייע לכוחות שהותקפו באש פלסטינית. במהלך הלחימה בתוך מוצב טרמית כשנביה אוחז ויורה עם מקלע מאג לעבר מקורות אש , נפגע נביה מכדור צלף. בן 42 היה נביה בנופלו. הוא הובא למנוחות בחלקה הצבאית בבית העלמין בחורפיש.
חכ"ל מופיד מרעי, אחיו של נביה, על אחיו: "היום אנו מציינים 27 שנים לנפילתו של נביה יקירנו במצפור קק"ל שהוקם לזכרו. בתקופה האחרונה בגלל הקורונה והאירועים הביטחוניים, היה צורך בשיקום המצפור, וקק"ל בשיתוף מ.א שער הנגב הרימו את הכפפה. המשפחה מוקירה ומעריכה את כל העשייה הזאת להנחלת והנצחת מורשתו של נביה".
כאמור, בכירי צה"ל לשעבר, ראשי מועצות שער הנגב לדורותיהם ומכובדים רבים פקדו את האירוע.
יו״ר המחנה הממלכתי, שר הביטחון לשעבר בני גנץ: ״נביה היה אדם שקט, אבל לא אדם ששתק. הוא לא קיבל את שיבוצו ליחידה שנקראה אז "יחידת המיעוטים", ופרץ את הדרך לבני העדה הדרוזית. נביה הוא עדות לכך, ששקט יכול לנבוע מעוצמה. נביה היה חלוץ. הוא הצליח לעמוד בכל האתגרים, ובמקביל עם האתגרים התרבותיים. מפעל ההנצחה של נביה, שחלק ממנו נראה כאן במצפור החדש, עם חיילים וצעירים רבים כל כך מהעדה הדרוזית ומכל קצות החברה הישראלית, הוא המשך ישיר לדרכו. המצפור הזה, משקיף אל עבר רצועת עזה, המקום שאליו השקיף נביה כשלחם וכשנפל. נביה היה מפורצי הדרך, ועלינו מוטלת המשימה לא רק לשמר אותה אלא לוודא שהיא מתרחבת. עלינו המשימה לסלול אותה כל הזמן בעשייתנו. לתת לצעירים את ההזדמנות שנביה השיג בנחישות. מורשתו של נביה, היא שעלינו קודם כל לרצות לחיות יחד, ולמצוא את הדרך לעשות זאת.״
יו״ר קק״ל יפעת עובדיה-לוסקי: ״הדרך בה נפל נָבִּיה מרעי בקרב בשנת 1996 הינה נדבך נוסף באישיותו המיוחדת - גם בהיותו קצין בכיר לא היסס ליטול נשק ולהילחם בשדה הקרב, אף במחיר של סיכון חייו שהתממש לצערנו הרב. סיפור נפילתו לצד גיוסו הוא פסיפס ישראלי וציוני של מעשה גבורה ואומץ לב. הוא דוגמא ומופת עבור צעירים השואפים להוביל, להתבלט ולהצטיין מתוך שליחות וציונות אמיתית. אנו בקרן קימת לישראל נמשיך לדאוג לספר את המורשת של נביה. כאן בנוף הצופה לרצועת עזה, מקום נפילתו, נלמד את הדורות הבאים את סיפורו, נעביר את מורשתו ונחנך אותם למסירות הנפש שלו״.
אופיר ליבשטיין, ראש המועצה האזורית שער הנגב: "השותפות שלנו עם קק"ל ועם משפחת מרעי היא תמצית הישראליות. 27 שנה שאנחנו מקיימים יחסי ידידות אמיצה עפ משפחת מרעי להנצחתו של גיבור ישראל- נביה מרעי ז"ל שנהרג על הגנת תושבי שער הנגב ועוטף עזה. דווקא בימים בהם החברה הישראלית משוסעת, אנחנו בוחרים לחזק את החיבור החשוב בין המגזרים. דווקא בימים של מתיחות בטחונית אנחנו בוחרים לקיים את הטקס לציון 27 שנים לנפילתו של מרעי ז"ל במצפור קק"ל החדש ויפיפיה שצופה על עזה. יש לאירוע שכזה חשיבות גדולה ואני גאה לקחת בו חלק. תודה לחברים הטובים שלנו בקק"ל על שותפות ארוכת שנים. תודה גדולה למשפחת מרעי על ידידות חזקה".