היום הבינלאומי למגוון ביולוגי: שומרים על השטחים הפתוחים מבנייה, שינויי אקלים וזיהום ומגינים על צמחים בסכנת הכחדה

קק"ל מבצעת מגוון פעולות על מנת לשמור על המגוון הביולוגי בישראל מפני שלל הסכנות שמאיימות עליו. לאחרונה נכתבה תוכנית ממשק לשמירה על יער אילנות שתשמש מודל להגנה על האתרים האקולוגיים הרגישים ביותר בארץ.

אתמול (יום ב') צוין בעולם היום הבינלאומי למגוון ביולוגי. מגוון ביולוגי הוא מונח רחב שכולל 3 רמות: מגוון מינים, מגוון מערכות אקולוגיות, ומגוון גנטי. הגורם הראשון והמרכזי לפגיעה במגוון הביולוגי הוא אובדן בתי גידול על ידי פיתוח, בינוי ותשתיות, ולכך מצטרפים הרס וקיטוע בתי גידול, מינים פולשים, שינויי אקלים, שריפות בעוצמה חזקה, זיהום ועוד. ככל שהשטחים הפתוחים גדולים ורציפים יותר, ומידת ההפרה והשפעות השוליים בהן נמוכה יותר, הם עשויים לתמוך במגוון ביולוגי גבוה יותר.

קרן קימת לישראל מבצעת פעולות שונות על מנת לשמור על המגוון הביולוגי: הגנה סטטוטורית על השטחים הפתוחים מפני בנייה ופיתוח, טיפול במינים פולשים, הגדלת מגוון תצורות הצומח בשטחי היער, שמירה על בתי גידול ייחודיים והגנה על צמחים בסכנת הכחדה.

שמירה על מגוון, מורכבות וכתמיות של שטחי היער

זהו עקרון אקולוגי חשוב שמופיע גם כאחד העקרונות המרכזיים לניהול היער בישראל, בתורת ניהול היער. כאשר שומרים ומגדילים את מגוון תצורות הצומח בשטחי היער באופן טבעי המגוון הביולוגי כולו בשטח צפוי לעלות משום שה"פסיפס הנופי" הזה יוצר מגוון של בתי גידול המתאימים למגוון רחב של צמחים ובע"ח שונים שדרושים להם תנאים סביבתיים שונים. "הכוונה היא שהיערות לא יהיו אחידים מבחינת הצומח אלא כתמיים ומגוונים יותר", מסבירה שני גלייטמן, אקולוגית מרחב מרכז באגף הייעור של קק"ל.  "יש כתמים של יער צפוף יחד עם כתמים פתוחים יותר, קרחות יער בהן יש תצורות צומח שונות – חורשים, שיחיות, בתות, בתות עשבוניות, יערות מעורבים וכו. התהליך הזה של מעבר מיערות אחידים ליערות מורכבים יותר התרחש במהלך השנים מאז שהיערות ניטעו על ידי תהליכים טבעיים כמו שריפות, התייבשויות או מזיקים שונים שפתחו כתמים ושנים ביער והגדילו את המגוון, או באופן יזום על ידי דילול מכוון של העצים'".

שמירה על בתי גידול ייחודיים

בטבע קיימים בתי גידול ייחודיים כגון נחלים, מעיינות, בריכות חורף, מערות, מאורות בע"ח, אתרי קינון ועוד. את השמירה עליהם מטמיעים בתוכניות היער והממשק שמכווינות את כל העבודה היערנית שמתבצעת בשטח.

שמירה על ערכי טבע מוגנים בכלל, ועל צמחים בסכנת הכחדה בפרט

לפני כל פעולה של דילול או נטיעה קק"ל עורכת סקר אקולוגי בשטח על מנת לאתר ערכים טבע מוגנים, ובמידה והם קיימים בשטח העבודה היערנית תותאם לשמירה עליהם. בהקשר הזה אנחנו נותנים דגש רב לצמחים בסכנת הכחדה. עבודות לדילול יער מבוצעות ברגישות מיוחדת מבחינת עונת העבודה ואופן העבודה  כך שהטיפול היערני הנדרש לא יפגע בהם.

תוכניות ממשק ייחודיות לאתרים האקולוגיים הרגישים ביותר

לאחרונה סיימו בקק"ל לכתוב תוכנית ממשק מפורטת ליער אילנות. התוכנית היא מודל לתוכנית ממשק מפורטת לאתרי הוט-ספוט של צמחים בסכנת הכחדה. "זו למעשה הרחבה של "סל הכלים היערני": אם עד עכשיו עיקר הטיפול בצומח ביער התמקד בעצים, בתוכנית הזו אנחנו נוגעים גם בפעולות ממשק נוספות מתוך מטרה להרחיב את שיטות העבודה, להתאים ולדייק עבור אתרים שיש להם ערך בוטני/אקולוגי גבוה במיוחד", מסבירה גלייטמן. "במסגרת התוכנית התחלנו לאסוף ייחורים וזרעים של צמחים נדירים הקיימים ביער במטרה להגדיל ולהרחיב את האוכלוסיות שלהן". בכוונת קק"ל לכתוב בעתיד תוכניות דומות לשטחי יער נוספים שיש להם רגישות אקולוגית ייחודית.