אגמון החולה - קק"ל חוזר לחיים - עונת השפיראיים החלה רשמית

בעקבות המלחמה בצפון, פארק הטבע והצפרות אגמון החולה - קק"ל נסגר למבקרים. אך מי שלא נרתע הם השפיראים שחזרו לפקוד את הפארק בהמוניהם, עם עשרות מינים שונים. צפו בתמונות המרהיבות.

מצביעים בכנפיים: בזמן שאגמון החולה של קק"ל סגור למבקרים בעקבות המלחמה, עשרות מינים של שפיראים פוקדים את הפארק ויוצרים מחזות מרהיבים באתר עם מגוון רחב של זנים וצבעים.

שפיראים הם אינדיקטורים טובים לשינויים המתחוללים בבתי הגידול, והם בבחינת מחוון בניטור המגוון הביולוגי. זחליהם שוכנים במים, ובוגריהם מעופפים או מתיישבים על גבי צמחים, קרקע או סלעים, בדרך כלל בסמוך למקווי מים. מחזור החיים של שפיראים מתרחש אפוא במים, ביבשה ובאוויר, ולכן הם רגישים לשינויים סביבתיים מסוגים שונים. מלבד זאת, שפיריות הן טורפי-על מקרב החרקים, והימצאותן מעידה על קיומו של מארג מזון מתחת להן.

שפיראים רבים מגלים צרכים ספציפיים מבית הגידול. יש כאלה המעדיפים מים זורמים ויש כאלה שיתפתחו רק במים עומדים. לרבים צרכים מוגדרים של טמפרטורת מים, רמת חמצן מומס ורגישות גבוהה למזהמים שונים. כול אלה הופכים את השפיראיים לסמנים ביולוגיים (ביו-אינדיקטורים) חשובים לניטור מצב ואיכות מים. בישראל קיימים כ 60 מינים של שפיראיים. הם קשורים לגופי מים, שכל כך חשובים ונדירים בארץ. אגמון החולה, המהווה את אחד מבתי הגידול הלחים החשובים בישראל, התברך במגוון מיוחד, הכולל חלק מהמינים היפים, המיוחדים והנדירים ביותר בישראל.

בסדרת השפיראיים נוכל למצוא את השפיריות ואת השפריריות. שתי הקבוצות שייכות לאותה סידרה: שפיראים (Odonata). שתי הקבוצות מתפתחות במים, כאשר הבוגרים חיים ופעילים בסמוך למקורות מים. שתי הקבוצות בכל הדרגות ניזונות מחרקים. בשתי הקבוצות נמצא דו־פרצופיות זוויגית, כאשר הזכרים צבעוניים יותר מהנקבות.

הקבוצות נבדלות במספר סממנים חיצוניים, חלקם בולטים מאוד, חלק דורשים תשומת לב רבה יותר. הדרך המהירה לזיהוי היא המראה הכללי והיציבה. שפיריות גדולות ומוצקות גוף ביחס לשפריריות הקטנות והעדינות והן עפות מהר יותר. שפריריות סמוכות למקורות מים ושפיריות עשויות להרחיק קילומטרים רבים ממקווי מים. בייחוד פרטים שטרם הבשילו מינית לרבייה ועיסוקם העיקרי הוא ציד. מראה הכנפיים במנוחה הוא כלל נוח אבל לא מוחלט. יש מיני שפריריות הנחות עם כנפיים פרושות חלקית. הדרך המהימנה היא לשלב מספר סממנים יחדיו.

שפיראים הם בין המעופפים הקדומים עלי אדמות, מבנה הכנפיים שלהם השתנה רק במעט בהשוואה למאובנים מוכרים (בני כ 190 מיליון שנים!). הם מעופפים מעולים המסוגלים לתמרן בזריזות תוך מעוף מהיר ושינוי מהירות. מינים גדולים מסוגלים להאיץ למהירות של 15-10 מטרים בשנייה!. יש מינים המסוגלים לבצע, דאייה, ריחוף או מעוף לאחור.

מינים נודדים יכולים לחצות מאות ואלפי קילומטרים של נתיבי נדידה, לעיתים מעל אוקיינוסים, בגובה של 2-1 קילומטרים כאשר הם 'רוכבים' על זרמי רוח קבועים, תוך חיסכון ניכר באנרגיה. יכולת מרשימה זו נסמכת על מבנה כנפיים המשלב חוזק רב וגמישות במשקל קל במיוחד. משקל יבש של כנף שפירית הוא כ-0.3% ממשקל כל הגוף. כנראה האחוז הנמוך ביותר בין כל החרקים בעלי הכנפיים. האיבר המרתק ביותר הוא העיניים. בכל אחת מעיניי השפירית יש כ 29,000 עדשות! והיא רואה כמעט 360 מעלות. עובדה זו, עם יכולת המעוף המהירה והתמרון, הופכות אותה לאחד הציידים הטובים בטבע, עם 95% הצלחה.

באגמון החולה, קרן קימת לישראל מבצעת מאמצי ניטור ולמידה כדי לשמר את מגוון המינים העשיר, העוזר לנו לשמור על המערכת האקולוגית כולה.

עינבר שלומית רובין, מנהלת התוכן באגמון החולה בקק"ל: "אנחנו שמחים לראות את הפריחה המחודשת של השפיראים בפארק שגם בימים קשים כמו אלו, מוסיפים צבע וחיות לאתר. אנחנו מקווים מאוד שבקרוב תושבי הצפון יחזרו לבתיהם ויחד עם המטיילים הם יחזרו לפקוד את הפארק ולהנות מיופיו המרהיב".