מבצע הצלת הלילית: גוזל לילית בן יומו טופל באגמון החולה וצפוי לשוב לטבע

בפעם הראשונה קלט מרכז האקלום לחיות בר של קק״ל גוזל לילית מצויה בגיל של ימים ספורים בלבד. בעיצומה של עונת הקינון, עשרות גוזלים, בהם מינים שונים של עופות דורסים, מקבלים טיפול במרכז לקראת השבה לטבע.

הלילית הקטנה, מכוסה פלומה דלילה ועיניים עצומות, הפכה לאחד הסיפורים המרגשים של התקופה. במרכז האקלום לחיות בר, שהוקם על ידי קרן קימת לישראל בשיתוף אוניברסיטת תל חי, היא קיבלה טיפול מסור מהצוות והמתנדבים, תוך הקפדה על מניעת החתמה - תופעה שבה גוזלים מזהים את הדמות הראשונה שהם רואים כ"אם", מה שעלול להוביל לחוסר פחד מבני אדם, לפגוע ביכולתם לצוד ולהשתלב בטבע ואף להקשות על מציאת בני זוג מבני מינם. כדי לאפשר ללילית סיכוי גבוה לשרוד בטבע, עטו המטפלים כובעי הסוואה והאכילו אותה באמצעות בובת לילית בוגרת, כך שתגדל תוך זיקה למינה ותוכל בעתיד לחזור ולהיות חלק מהמערכת האקולוגית הבריאה.

לא רק הליליות מצאו מקלט בטוח בעונה הזו: במרכז האקלום נקלטו עשרות גוזלים ממינים שונים – בהם עופות דורסים כמו בזים וליליות, לצד ציפורי שיר רבות – שנפלו מקניהם או הגיעו פצועים. כל גוזל מקבל תפריט תזונתי מדויק המותאם לצרכיו הביולוגיים: יש שניזונים כל 12 דקות לאורך שעות היום, אחרים זקוקים להאכלה גם בשעות הלילה. במהלך התקופה האחרונה, אפילו בעיצומה של המערכה מול איראן, דאגו הצוות והמתנדבים להגיע ולהעניק לכל עוף את הטיפול המדויק לו הוא זקוק, מבשר טרי לגוזלי בזים ועד זחלים עבור סנוניות – כדי לדמות ככל האפשר את התפריט הטבעי שהיו מקבלים מהוריהם בטבע.

"זו הפעם הראשונה שהגיע אלינו לילית בגיל כל כך רך", אומרת ד"ר רונה נדלר ולנסי - מנהלת מרכז האקלום, "זו תקופה מכרעת בהתפתחותה, הרגעים הראשונים שבהם היא פוקחת עיניים ולומדת את עולמה. לראות אותה מתחזקת, סופגת ביטחון ומצטרפת לגוזלים אחרים זה לא רק מרגש, זו תזכורת למהות שלשמה אנחנו כאן: להחזיר חיים לטבע".

צילום: מרכז האקלום לחיות בר, אגמון החולה קק״ל

עינבר שלומית רובין - מנהלת השטח באגמון החולה-קק"ל: "אגמון החולה הינו אחד מבתי הגידול הקריטיים בישראל, האגמון הוא לא רק תחנת מעבר לציפורים נודדות, אלא גם מרחב בטוח לקינון. לצערנו, השנתיים האחרונות היו מאתגרות גם לטבע. קולות המלחמה, השריפות גרמו לסטרס ולירידה במספר הקינונים באביב 2024. אנחנו כאן כדי לשמור על בעלי החיים, לדאוג להם, ולייחל לשקט שיאפשר לכולם לחזור הביתה בשלום".

מרכז האקלום לחיות בר באגמון החולה, שהוקם במטרה לטפל ולהשיב לטבע חיות בר שנפגעו בגליל ובגולן, ממחיש כיצד ניתן להציל ולשקם גם במקרים שנראים כמעט אבודים. סיפור הלילית הקטנה הוא עדות לכך שטיפול מקצועי ונחוש יכול להעניק סיכוי נוסף – לא רק לה, אלא למערכת האקולוגית כולה, שנשענת על מינים כמו הלילית כדי לשמור על האיזון בטבע.