קק"ל ומורי ארץ ישראל לפני קום המדינה

לפני קום המדינה פעלו בארץ ישראל בתי ספר עבריים רבים שעסקו בחינוך ציוני, ואשר הם ומוריהם פעלו למען החינוך הציוני בשיתוף פעולה עם מוסדות שונים, וביניהם קרן קימת לישראל. שיתוף הפעולה עם קק"ל, שאף הפיקה והפיצה חומרים חינוכיים ברוח פעילותה הציונית, תרם לייסוד ולתפעול מערכת בישראל.

היסוד לשילוב קק"ל בבתי הספר העבריים הונח בשנת 1927, בכינוס מיוחד של מורי ארץ ישראל. הוועד הארצי הפועל החליט על קיום הכינוס לאחר התייעצות עם יו"ר קק"ל דאז מנחם אוסישקין [23.3.1927 "מכתב לשכת הועד הארצי ללשכה הראשית קק"ל ונספים” מתוך תיק "ארץ ישראל, כינוס מורים", KKL5\572-137:140, 1922-1927].

על פי פרוטוקולים שונים השמורים בתיקי קק"ל ההיסטוריים שבארכיון הציוני המרכזי, מטרת הכינוס הייתה: "להכניס את רעיון הקהק"ל וידיעות הקהק"ל לתכנית הלימודים של בית הספר העברי[...]". הכינוס התקיים בכפר הילדים שבעמק יזרעאל ובו השתתפו כארבעים צירים מבתי הספר העבריים בארץ. בין הנואמים היו אוסישקין ואליעזר בן יהודה, אשר דיברו על פעילות קק"ל וחשיבותה לקידום הרעיון הציוני ומוסדותיו [1.4.1927, "בדבר כינוס המורים" מתוך תיק "ארץ ישראל, כינוס מורים", KKL5\572-127 1922-1927].
משתתפי כינוס מורי ארץ ישראל הראשון
בכינוס הגיעו הנציגים למגוון החלטות שמטרתן לקדם את המודעות לפעילות קק"ל ולגייס את
התלמידים למען גאולת אדמות הארץ. בין החלטות היו הצבת קופת קק"ל בכיתות בתי הספר וקיום "ימי גאולה" ב-ט"ו בשבט וב-כ' בתמוז. בנוסף הוחלט על הקמת ארגון ייעודי שיקדם שיתוף פעולה בין קק"ל ובין מורי ישראל. החלטה זו קבעה את מעמד ועד המורים למען קרן קימת לישראל ואפשרה שיתוף פעולה נרחב בין קק"ל ובתי הספר העבריים.

במסגרת שיתוף הפעולה עם מורי ישראל קק"ל הפיקה עבורם חומרי לימוד מגוונים הקשורים בפעילותה ובאידיולוגיה הציונית שלה. בתיקי קק"ל ההיסטוריים ניתן למצוא תיעוד נרחב לשיתוף פעולה זה שבא לידי ביטוי במערכי שיעור, חוברות לימוד, עיתונים למורה ולתלמיד ומסמכים נוספים אשר נשמרו בתיקי קק"ל ההיסטוריים.

לקק"ל היה חלק מרכזי ביצירת ההוויה הלאומית ומסורת החגים והמועדים (כולל אלה מביניהם שעודכנו בתכנים ציוניים בנוסף לתכנים הדתיים המסורתיים) בתחום בית הספר. בעזרת מערכי שיעור ואמצעי למידה שהפיקה והפיצה היא קידמה את חגיגתם של מועדים שונים במסגרות הלימודיות. ציון מועדים אלה סייע לבסס את אחדות היישוב העברי, וחלקו אף נמשך גם לאחר קום המדינה.

מועצת המורים הפיקה בשיתוף עם קק"ל רשימה שיועדה עבור מורי בית הספר העברי וכללה הצעות עבור חגים, מועדים, ופעילויות לכיתה. מטרת הרשימה הייתה להקל על עבודת המורים בהכנת תכנים לימודייפ וחינוכיים. בין המועדים המופיעים ברשימה המלאה: יום הצהרת בלפור ויום דגניה.

עם זאת, לא כל המועדים שקק"ל ניסתה לקדם את המודעות להם התקבעו בתודעה הציבורית לאורך זמן. דוגמה לנושא שלא היה לו המשך היא הצעה לפעילות "יום הים" שפורטה בעיתון "ידיעות למורה" בהוצאת קק"ל. מטרת הטקס הייתה הבעת הערכה לחובלי הים, ובפרסום של קק"ל נכללו מחזה קצר, הקראת שירים וקטעי תנ"ך לשימוש בטקס ביום זה. העיתון שבו הופיעה המידע הוא חלק מפעילותה של קק"ל לחיזוק הקשר עם המורים באמצעות עיתונים שהדפיסה ושהיו עשירים במידע ובתכנים חינוכיים, בדיונים בנושא חינוך ובחדשות בנושאים שקק"ל היתה אמונה עליהם.

בשער העיתון "ידיעות למורה" מחודש חשון 1946 נעשה שימוש בבול קק"ל שעליו הופיע דיוקנו של יהושוע חנקין בראש העמוד. כמו כן בולט בגיליון השימוש בתמונות המציגות אירועים הקשורים בקק"ל כמו חג הדגל בבניין המוסדות הלאומיים. כתבת השער עוסקת בנושאי חינוך כלליים ומראה כיצד קק"ל הייתה מעורבת בשיח סביב ההוראה טרם קום המדינה.

קק"ל הנפיקה גם חומרי לימוד רבים עבור התלמידים, וביניהם משחקים, חוברות ספרים ועיתונים. דוגמה לפרסום כזה הוא "קרננו הגואלת" – עיתון לילדים שהונפק על ידי מועצת המורים למען קק"ל. בגיליון משנת תרצ"ו (1935-1936) של עיתן זה הופיע מאמר שעוסק בילדים עולים מאירופה והדגיש את חשיבות העבודה כחלק מהעלייה ארצה בלוויית ציור מאת נחום גוטמן. בהמשך הגיליון הופיעו ידיעות הקשורות בקק"ל, ובעמודו האחורי הפסק המזוהה עם קק"ל "והארץ לא תמכר לצמתת".

לפניכם דוגמאות למסמכים ולפרסומים החינוכיים שמוזכרים בכתבה:

  1. הצעת תכנית לעבודת חברת התלמידים למען הקהק"ל בחדש מרחשוון תרצ"ו, 1935
    [מתוך תיק "ארץ ישראל, מועצת המורים למען הקק"ל" (KKL5\8090). מסמך KKL5\8090-9 1935-1937)].
  2.  מעמד יום הים בבית הספר, 1947
    [מתוך תיק "חומר לבתי הספר, ידיעות למורה" (KKL5\14270, 1945-1947)]
  3. בוליטן של מועצת המורים למען הקרן הקימת לישראל בא'י, גליון א' - עמוד שער ועמוד תוכן העניינים, 1930
    [מתוך תיק "בולטין למורים" (KKL5\3652), 1929-1931)]
  4. ידיעות למורה, חשוון 1946 - עמוד שער
    [מתוך תיק "חומר לבתי הספר, ידיעות למורה" (KKL5\14270), 1954-1947)]

  5. קרננו הגואלת, עלון לתלמידים מוצא על ידי מועצת המורים למען הקרן הקימת, 1936-1935
    [מתוך תיק " ארץ ישראל, מועצת המורים למען הקק"ל" (KKL5\8090), 1935-1937]