היום השני - מהזמן העתיק לעידן המודרני

ביום השני של הסיור ביקרו האורחים בקיבוץ משגב עם, טיילו ברמת הגולן, קיימו מסע בזמן באתר העתיקות בקצרין ובילו עם בעלי הכנף החורפים בפארק אגמון קק"ל החולה ביקור בקיבוץ משגב עם.

היום השני לביקור הקבוצה בישראל החלק בקיבוץ משגב עם, שם קיבלו את פני האורחים חברי הקיבוץ בצלאל לב-טוב ואריה בן יעקב, שסיפרו על החיים בשכנות ללבנון. לדברי לב-טוב, "כשהגעתי לחיות פה כולם חשבו שאני משוגע. החיים פה לא קלים, והאתגר שלנו הוא למשוך עוד משפחות ולהגדיל את הקיבוץ".

קיבוץ משגב עם הוקם ב-1945 על אדמות שנרכשו על ידי קק"ל. כיום חיים בקיבוץ יותר מ-300 איש, המתפרנסים בעיקר מחקלאות. הישוב עלה לכותרות בשנת 1980, כאשר מחבלים השתלטו על פעוטון ולקחו את ילדיו כבני ערובה. כוח של סיירת מטכ"ל חיסל את המחבלים. מבוגר וילד מבני הקיבוץ נרצחו, ואחד החיילים נפל בפעולה.

אריה בן יעקב סיפר כי "איננו שונאים את שכנינו, אבל נעשה מה שצריך על מנת להגן על עצמנו. זהו המקום היחיד ממנו אפשר לראות את סוריה, לבנון והים התיכון. יש לנו כאן נוף פנורמי מרהיב, שאותו תיאלצו רק לדמיין", העיר לקול צחוקם של האורחים, על רקע הערפל הכבד שהשתרר בהרים באותו בוקר.

טרי אייזן מסידני אמרה בהתרגשות: "ביקרתי בישראל פעמים רבות בעבר, אבל יש תחושה אחרת לגמרי כשמגיעים עם משלחת כזאת, ולא עם המשפחה. מרתק להגיע למקומות שתייר רגיל לא מבקר בהם בדרך כלל".

טיול ברמת הגולן

חברי הקבוצה המשיכו לרמת הגולן לטיול ג'יפים. לאורך הדרך שמעו הסברים על הקרבות באזור במלחמת השחרור, מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור.
 
המסלול עבר בדרך הרומית העתיקה והגיע לתל עזזיאת. מראש הגבעה צפו האורחים לעבר הנוף ושמעו הסבר על המקום ותולדותיו. עד מלחמת ששת הימים, שימש התל מוצב של הצבא הסורי, ושרידי בונקרים ישנים עדיין ניצבים על הגבעה.

בעודם מתצפתים לעבר הישובים בעמק מתחתיהם, הבינו חברי המשלחת עד כמה היה קשה לתושבים לנהל חיים נורמליים בצל הפגזות סוריות בלתי פוסקות.

מנהלת JNF בניו סאות' וויילס גבי בודאי אמרה כי, "61 המורים מרחבי אוסטרליה המשתתפים בסיור מייצגים כ-20,000 תלמידים ב-12 בתי ספר ומוסדות חינוך. הם לומדים פה על ההיסטוריה, הערכים, התרבות והנוף, ואת הידע שרכשו והחוויות שעברו ייקחו איתם לכיתות הלימוד באוסטרליה".

מסע בזמן בקצרין העתיקה

בפארק קצרין העתיקה יצאה הקבוצה למסע בזמן 2,000 שנה לאחור, לתקופת המשנה והתלמוד, כדי ללמוד על ההיסטוריה העתיקה של ההתיישבות היהודית בגולן, בהדרכת אביגיל רוזנבאום.

חברי המשלחת עטו תלבושות מסורתיות ברוח התקופה, צעדו בין שרידי המבנים העתיקים, ביניהם בית הכנסת התלמודי ומפעל לייצור שמן זית, התנסו בעצמם בהפקת שמן והשתתפו בסדנת מוזיקה עם מגוון כלי נגינה עתיקים. הצלילים הייחודים הדהדו בין המבנים ההיסטוריים והנופים הירוקים ויצרו אווירה בלתי נשכחת.
 
לדברי גארון פורמן מסידני, "הביקור הזה חיבר אותנו להיסטוריה של ישראל. אנחנו זוכים לראות את העבודה המדהימה שהישראלים מבצעים בכל התחומים ואת האהבה הרבה שלהם לארצם".


מפגש עם חברים בעלי כנף בפארק אגמון החולה

פארק אגמון החולה הוא אתר הצפרות המרכזי בישראל ואחד החשובים בעולם. הפארק הייחודי מהווה מודל לשילוב בין טבע, חקלאות ותיירות.

זאב קדם הדריך את הקבוצה באתר וסיפר כיצד בשנות ה-50 של המאה ה-20 ייבשה מדינת ישראל את ביצות החולה, במטרה לפתח את הקרקעות לחקלאות. שנים אחר כך התברר שייבוש האזור פגע בקרקע ובאיכות מי הכינרת, ובראשית שנות ה-90 נקראה קק"ל ליצור מחדש את האגם. כיום זוהי אטרקציה תיירותית, וקק"ל מפתחת את האתר בעזרת ידידיה בעולם.

כ-40 אלף עגורים בשטח בימים אלה בשטח האגמון. רובם העגורים כבר עזבו בדרכם מאירופה לאפריקה, אבל רבים מהם נהנו מהאירוח ובחרו להישאר עד האביב. מדי בוקר יוצאים העגורים לאכול בשדות, בעיקר תירס ובוטנים. בערב הם חוזרים לישון באגמון.
 
חברי המשלחת עלו לעגלת מסתור ויצאו לתצפת על העגורים. הם התרשמו ממראה העופות הגדולים המכסים את השמיים וממלאים את השדות והאגם. לא פחות מרשימות קריאותיהם הרמות של העופות. כנראה שבישראל אפילו הציפורים קצת קולניות מדי.

מלבד עגורים חיים באגמון החולה כ-300 מיני ציפורים ומינים רבים של יונקים. חברי הקבוצה פגשו בסיורם ברווזים משייטים באגם, מגלנים מתעופפים בחיפוש אחר מזון, נוטריות שוחות במים ואפילו חתול ביצות – מחזה נדיר למדי.

ג'וזף הרשל מסידני, שהזו ביקורו הראשון בישראל, סיכם את היום ואמר כי "זכינו לראות היום צדדים שונים של ישראל, עתיקים ומודרניים. המדינה בהחלט שונה ממה ששמעתי עליה לפני הביקור. עכשיו אני מתחיל עכשיו להבין טוב יותר את הסיפור של ישראל, ונרגש לקראת המשך הטיול".
טיול ג'יפים ברמת הגולן. צילום: יואב דביר