היום השמיני - רוח חלוצית בערבה

ביום השמיני של ביקור המשלחת הקבוצה הדרימה לערבה - אזור המזמן אתגרים רבים וגם מסמל את היצירתיות והנחישות של החלוצים הישראליים המודרניים

סיור במרכז ויידור

סמנתה לוי ממחלקת פיתוח המשאבים במועצה האזורית ערבה תיכונה, קיבלה את פני משלחת המורים מאוסטרליה באומרה כי, "אנשיJNF אוסטרליה הם ידידים שלנו כבר זמן רב, ואנחנו שמחים לארח אתכם אצלנו".

הסיור החל במרכז ויידור – חלון לחקלאות בערבה, שהוקם בתמיכת JNF אוסטרליה, כהוקרה למשפחת ויידור. חברי המשלחת זכו לחוויה אינטראקטיבית עם כלים טכנולוגיים מתקדמים, להכרת ההתיישבות בערבה, החקלאות והחיים במדבר.
 
הפרזנטציות הייחודיות שמופעלות במרכז כוללות שולחן חול עם מערכת הקרנה ממוחשבת לתיאור תהליכים טופוגרפיים, מידע על גידולים חקלאיים שמוצג כאשר נוגעים בערוגת החול, סרטונים על משפחות מהערבה, תצוגות שעוסקות בהדברה ביולוגית, כוורת דבורים ואקווריום דגים.

לדברי רוב דה מרקו מביאליק קולג' במלבורן, "מדהים לראות איך מתיישבי האזור החלוצים מצליחים בעזרת נחישותם ומטרתם המשותפת להביא חיים למדבר. בית הספר שאני מלמד בו הוא בעל אופי מודרני ועירוני. המפגש עם הערבה עורר בי השראה לקחת על עצמי אתגר ליצירת אווירה טבעית יותר והוספת צבע ירוק לכיתות. יחד עם התלמידים נחקור את האתגרים שאנשי הערבה מתמודדים עמם וננסה ללמוד מהניסיון שלהם".

לאחר הסיור במרכז ויידור הובילו האוטובוסים את המשלחת בדרך השלום, שהוקמה על ידי קק"ל לאורך הגבול בין ישראל לירדן. הם נהנו ממראה הבתרונות הציוריים והשדות החקלאיים של המושבים עין יהב וחצבה, וקיימו תצפית לעבר נופי המדבר.

עגבניות ופלפלים מהחממה

במשק של תומר טנא בעין יהב התנסו חברי המשלחת בקטיף עצמי של עגבניות שרי ופלפלים קטנים – שניים מהגידולים הבולטים של הערבה. הם נהנו מהחוויה החקלאית, ובעיקר מהטעם הנפלא של הירקות האורגניים הטריים.
 
טנא, שגדל בעין יהב, סיפר בחיוך שלאחר נישואיו התייחסה רעייתו לרעיון שיגורו יחד בערבה בסירוב מוחלט, אבל כעבור מספר שנים משותפות במקום, כשעלתה האפשרות שיעברו יחד למרכז הארץ, היא אמרה לו: "אתה יכול לעבור לתל אביב, אני נשארת כאן".

סוניה סלונים מיבנה קולג' במלבורן סיפרה כי "בתור מורה לגיאוגרפיה אני מרבה לשוחח עם התלמידים על הרס הסביבה בידי האדם. כאן בערבה פוגשים דוגמה נדירה לאנשים שעשו את ההיפך. הם הפריחו את המדבר והפכו את האזור החם, היבש והשומם לגן הירק של אירופה".

גידול ארוחה

בבית הספר שיטים הוקם בתמיכת JNF אוסטרליה פרויקט ייחודי – בוסתן ירוק ויפה, עם בריכת מים קטנה, גינון מטופח, פינות ישיבה מוצלות ופינת חי לליטוף בעלי חיים.

חברי המשלחת הצטרפו לקבוצת תלמידים מבית הספר לפעילות גן-מטבח, שבה הילדים מגדלים בעצמם את הירקות ומכינים מהם ארוחה. המבוגרים מאוסטרליה והילדים הישראליים עבדו יחדיו בגן הירק. לאחר מכן הכינו לעצמם ארוחה טרייה, בריאה וטעימה, עם פיתות, טחינה וסלט.
 
הפרויקט נולד בעקבות ביקור של נציגים מהערבה בבית הספר ביאליק קולג' במלבורן. כפי שמספרת המורה בבית הספר ג'ולי הארט: "לפני כשנה אירחנו את חברי המשלחת הישראלית, והם התלהבו מהפרויקט הדומה שלנו. משמח מאוד לבקר כאן עכשיו ולראות שהפעילות מתקיימת גם פה".


שאיבת כוחות מהטבע

מפגש מרגש במיוחד נערך עם מקימי עמותת דרך לוטן, שעוסקת בהדרכת מסעות הישרדות במדבר לנוער בסיכון גיל ואיריס סלוין. פעילות העמותה מבוססת על שיטת ה- Wilderness Therapy, שמשלבת את יתרונות המסע בטבע, הלמידה החווייתית והפסיכותרפיה. הצעירים מפתחים עמידות, הערכה עצמית וביטחון.

העמותה נקראת על שם בנם של בני הזוג סלוין, לוטן, קצין שריון ממושב חצבה, שנהרג ב-2006 במלחמת לבנון השנייה. אביו גיל הסביר כי "היה ברור לנו שננציח את לוטן בדרך מלאת חיים ואופטימיות, כי כזה הוא היה". האם איריס הוסיפה: "משהו מלוטן ממשיך לחיות דרך הפרויקט הזה, כמו בתרומת איברים".

חברי הקבוצה המשיכו לפארק ספיר, שפותח בתמיכת ידידי קק"ל באוסטרליה ובמדינות נוספות. כשרואים את האגם שצץ בין החולות וסביבו מדשאות ירוקות, שבילי הליכה ופינות ישיבה מוצלות, מבינים את המשמעות האמתית של המושג נווה מדבר. סמנתה לוי הסבירה שהשאיפה היא להמשיך בפיתוח הפארק כעוגן מרכזי לתיירות ולכלכלת האזור.


להאכיל את העולם

בעין יהב נערך פגשו חברי המשלחת סטודנטים ממרכז ההשתלמות החקלאית הבינלאומי AICAT. מדובר בסטודנטים צעירים מארצות שונות באפריקה ובמזרח הרחוק שמגיעים למקום ללמוד חקלאות, להתנסות בעבודה מעשית ולחזור לארצותיהם עם ידע, כישורים ואמונה שאפשר להצליח בחקלאות אפילו בתנאים הכי קשים שאפשר לדמיין.

מרכז ההשתלמויות, שהוקם בשיתוף קק"ל, הוא דוגמה לאופן שבו הידע הישראלי יכול לסייע למדינות מתפתחות. בעידן שבו תהליכי המדבור הולכים ומתרחבים במקומות רבים בעולם, אין תחליף למומחיות שפותחה בישראל.

יותר מאלף סטודנטים ממדינות שונות לומדים בכל שנה במקום. חמישה מבוגרי התכנית, המשמשים היום ראשי קבוצות של סטודנטים חדשים, הגיעו לפגוש את חברי המשלחת ולספר על מה שלמדו וכיצד הם מסייעים בהעברת הידע לדור הבא.
 
מוחמד אמין מקניה סיפר שאנשים רבים הזהירו אותו שישראל היא מדינה שמפעילה טרור כלפי מוסלמים. למרות זאת הוא החליט לבוא, וגילה שהמציאות שונה לגמרי: "התרשמתי מאוד מהחקלאים הישראלים, שפועלים בחריצות לשיפור המדינה שלהם. שאלתי את עצמי למה שלא נלמד מישראל? זו הזדמנות נהדרת ללמוד ולהתקדם".

נגנין היואן מוויטנאם הודתה כי "לא ידעתי הרבה על ישראל לפני שהגעתי לכאן ולמען האמת קצת פחדתי", אבל שכנעתי את עצמי להעז, וכשהגעתי גיליתי ארץ שונה מאוד ממה שציפיתי למצוא. המקום רגוע, ואני אוהבת מאוד את האווירה. ישראל היא מדינה יצירתית בחקלאות, וזה המקום שהכי טוב ללמוד בו".

גם מינט סו ממיאנמר סיפרה שבעבר חשבה שישראל היא ארץ מסוכנת: "כשהגעתי הבנתי שזו ארץ שקטה ומתקדמת, שמתמודדת עם אתגרים רבים. כשאחזור לארצי אני רוצה לעבוד בתחום ההשקיה בטפטוף לגידול תפוחי אדמה. אוכל לעזור לחוואים להשקות בטפטפות, כדי לחסוך מים ולשפר את הרווחיות. אני רוצה מאוד לשתף את הידע והניסיון שלי".

לאחרונה נפתחה במרכז גם תכנית לתואר שני בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב, שבה משתתף עמנואל סמפסון מניגריה. לדבריו, "עם כל הכבוד לערים הגדולות, בשבילי ישראל היא קודם כל הערבה, ואני חש בר מזל להיות כאן".

היום הסתיים בערב עליז של ריקודי עם ושירה. החברים לנו בעין יהב שבערבה, ואגרו כוחות לקראת יום מרתק נוסף במסע.
חברות המשלחת במרכז ויידור. צילום: יואב דביר