מאמר המערכת

משולחנו של מנהל אגף הייעור

גיליון זה של 'יער' יוצא לאור בראשיתו של החורף. בשעת כתיבת שורות אלה (בתחילת נובמבר) היורה מתדפק על החלונות, וממטרים ראשונים ירדו בחלקים נרחבים של הארץ. הציפייה לגשמי ברכה ולריבוי משקעים נטועה
אצלנו ברצון לחתום את סדרת השרפות הנרחבת שידענו בחודשים האחרונים.

השרפה בהרי ירושלים באוגוסט השנה הייתה הגדולה מכולן. 11,000 דונם ביערות הקדושים והסטף בערו באש במשך שלושה ימים, והותירו שטח גדול ומשמעותי בפאתי ירושלים שחור ועגום. שרפה זו משכה תשומת לב מרובה, והממשלה הזדרזה והחליטה ולהעמיד תקציב לשיקום השטח. באופן בלתי צפוי, השרפה התרחשה ביערות שטופלו באופן אינטנסיבי למניעת שרפות (דילול חזק ויצירת אזורי חיץ סביב יישובים וביער) ובתנאי מזג אוויר לא קיצוניים. היות שכך, אנחנו נדרשים לבחון מחדש את ההנחיות המקצועיות, לנתח את האירוע ולשפר את הכלים העומדים לרשותנו בכל השלבים: העמקת פעולות המניעה, איתור מוקדם, שיפור הפעלת הכוחות ושיתוף הפעולה עם כוחות כיבוי והצלה ועם גורמים נוספים. עלינו לפעול מתוך הבנה ששינוי האקלים כבר נותן את אותותיו, וחובתנו להיערך בהתאם כדי לצמצם את נזקי השרפות העתידות לפרוץ.

לצד אלה, אנחנו עוסקים רבות בתוכנית השיקום מתוך ראייה ארוכת טווח, ומבססים אותה על חידוש טבעי עם שילוב של שינוי תצורות צומח באופן יזום ומתוכנן במטרה ליצור כתמיות מרחבית שתתמוך בצמצום התפשטות השרפות. חשוב להדגיש שניסיון העבר מלמד שיש להמתין ולראות כיצד תתפתח הדינמיקה הטבעית בשטח, וכי יש להימנע מכניסה מסיבית אליו שעלולה לגרום הפרה נרחבת של השטח ונזקים כגון סחיפת קרקע ופגיעה בהתחדשות הצומח. עם זאת, אסור לנו לשכוח שבמהלך הקיץ והסתיו פרצו מאות שרפות בשטח כולל של 75,000 דונם. שרפות גדולות כילו למעלה מ-8,000 דונם בהרי נפתלי ביולי ובאוגוסט, ושרפות גדולות נוספות פרצו בהר הרוח, ביער נחל הבשור, בגליל התחתון, בשפלה ולמעשה בכל רחבי הארץ.
זה המקום לציין את ההתגייסות המרשימה במערך הייעור ולהוקיר תודה לרבים שנושאים בעול כיבוי השרפות בעבודה מאומצת וקשה ביותר.

כחלק מהרצון לפתח ממשק יערני לצמצום סכנת השרפות עולה שוב ושוב ההכרה בתרומתה הגדולה של הרעייה להפחתת הצמחייה, בייחוד באזורי חיץ, ואיתה עולה הצורך למצוא מודל ישים לרעייה צמודת יישוב. מאמר קצר של לירון אמדור מסכם עבודה על ההיבטים הכלכליים והממשקיים של רעייה סמוך ליישובים. תוכנית יערניות ויערני העתיד נכנסת לשלב השלישי והאחרון. 29 יערנים ויערניות חדשים יעבדו בתפקידים שונים במערך הייעור עד לסיומה של התוכנית במרץ 2022 , אז ייקלטו בקק"ל בתפקידים פנויים באגף הייעור, במחלקות היער ובאזורים. אנחנו מלווים את הקבוצה הטובה הזו בדרכה, ומצפים לקליטתה הקרובה של חבריה מתוך תקווה לחיזוק משמעותי של מערך הייעור וקק"ל כולה.

תוכלו למצוא בגיליון מגוון מאמרים מעניינים, המשקפים היבטים שונים של ניהול היער ואת סוגי התועלת הרבים שהיער מעניק לנו במסגרת שירותי המערכת האקולוגית.

בתקווה לשנה ברוכת גשמים,
גלעד אוסטרובסקי
היערן הראשי ומנהל אגף הייעור