הנחיות מקצועיות

ניהול עבודת דילול יער

דילול היער היא הפעולה העיקרית המעצבת את היער והמשפיעה על התפתחותו. ההנחיות המקצועיות לביצוע דילול יער מחטני מפורטות בחוברת "דילול היער המחטני" (לצרף קישור לחוברת) שפורסמה בשנת 2019 והיא מנחה את עבודת קק"ל.

הנחיה זו נכתבה על מנת להדגיש ולהשלים היבטים ניהוליים של העבודה היערנית וזאת לאחר דיונים שהתקיימו בשלושת מרחבי קק"ל, והן אינן מחליפות את ההנחיות המקצועיות בחוברת דילול יער מחטני, אלא משלימות ומדגישות דברים שעלו מהעבודה בשטח.

תרשים זרימה של עבודת הדילול, משלב בניית תכנית העבודה השנתית ועד סיום העבודה, מצורף כנספח להנחיה זו, ומפרט את האחראים ונקודות הביקורת בכל שלב בתהליך.

ניהול עבודת דילול יער

שיקום יער לאחר אירועי קיצון

אירועי קיצון ביער (כגון שריפה, סופת רוח או שלג, בצורות) או התדרדרות הדרגתית, מצריכים בניית תכנית לשיקום היער.

אירועי קיצון אלה מהווים "חלון הזדמנויות" לעיצוב וגיוון מבנה היער ושימושיו. ההנחיה כוללת בתוכה שני מרכיבים עיקריים: תוכנית לשיקום מרכיבי היער ובהם דרכים, תשתיות קהל, אתרי מורשת ועוד, ותוכנית לחידוש הצומח.

תוכנית שיקום היער נשענת על תכנית האב ותכנית יער וממשק ארוך טווח, ככל שאלה קיימים. התוכנית נבנית במידה ושטח היער הנפגע הינו משמעותי, מעל 500 דונם, או קטן אך בעל ערכיות גבוהה, כדוגמת חניון לילה.

שיקום יער לאחר אירועי קיצון

תחזוקת שבילי אופניים – איסור שימוש בחומרי הדברה

תחזוקת שבילי אופניים כוללת טיפול בצומח לא רצוי לאורך השביל בהתאם לקצב עליית הצומח בחבלי הארץ השונים. על פי תורת ניהול היער, נשאף לצמצם התערבות ולטפל בצומח רק לפי הצורך.

שתי החלופות העיקריות לטיפול בצומח זה הן כיסוח מכאני וריסוס בקוטלי עשבים. מסמך זה נועד להנחות את שיטת הביצוע המועדפת מבחינה מקצועית וסביבתית.

תחזוקת שבילי אופניים - איסור שימוש בחומרי הדברה

מסמך המדיניות וההנחיות המקצועיות בנושא דילול יער מחטני

הדילול הוא הכלי העיקרי המשמש את היערן לעיצוב היער ולהכוונת התפתחותו על פי הייעוד והמטרות שהוגדרו לו ובהתאם לתנאי בית הגידול שבו הוא מצוי.

בישראל בפרט ובאזורים מוגבלי מים בכלל, לפעולת הדילול תפקיד מרכזי בהתמודדות עם שינויי אקלים והתאמת מבנה והרכב היערות לעקת יובש גוברת.

מטרת חוברת זו לתת בידי מנהל השטח ומתכנן ממשק היער כלי סדור, הכולל בתוכו את כל המידע הנדרש כדי לתכנן ולבצע בצורה טובה ונכונה את פעולת הדילול ביערות ישראל. בארץ, פעולת הדילול מתבצעת בדרך כלל ביערות מחטניים ואיקליפטוסים או ברכיב המחטני ביערות מעורבים.

מסמך המדיניות וההנחיות המקצועיות בנושא דילול יער מחטני

מסמך מאגד הנחיות למניעת שרפות ולשיקום יער לאחר שרפות

מסמך זה הוא מסמך מאגד ובו פרק העוסק בהנחיות ובעקרונות למניעת שרפות, ופרק העוסק בשיקום שטחי היער לאחר אירועי קיצון. הנחיה מקצועית זו מטרתה לרכז ולעדכן את כל הידע המקצועי שנצבר לאורך השנים בתחומים האלה.

חלק נרחב ממנה נבנה על בסיס מסמכים שפורסמו בעבר ועודכנו כאן, וחלק ממנה חדש ומסתמך על מידע שנצבר בארץ ובחו"ל.

מסמך מאגד הנחיות למניעת שרפות ולשיקום יער לאחר שרפות

מסמך מדיניות והנחיות ממשק לטיפול בצומח לא רצוי

אחת מפעולות הממשק המשמעותיות המבוצעות בניהול יער היא טיפול בצומח לא רצוי. צומח לא רצוי מוגדר כצומח שנוכחותו בזמן ובמרחב מסוימים ביער מפריעה להשגת מטרות הניהול, בהן מניעת שרפות, בטיחות המבקרים, נטיעת יער חדש, מגוון המינים ועוד.

המונח 'צומח לא רצוי' מתייחס במסמך זה לצמחייה בתת-היער, בשכבות הצומח הנמוך והצומח העשבוני, ואינו עוסק בטיפול בעצים בשכבת היער הראשית, נושא המטופל בחוברת הדילול ובמסמכים נוספים.

המסמך בא לקבוע את מדיניות קק"ל לטיפול בצומח לא רצוי, להגדיר עקרונות, שיקולים והנחיות שיאפשרו למנהלי השטח לבצע את הטיפול באופן האפקטיבי ביותר, תוך השגת מטרות הטיפול בצורה יעילה עם פגיעה סביבתית מזערית.

מסמך מדיניות והנחיות ממשק לטיפול בצומח לא רצוי