תערוכת צילומים "החולה - תמונות מאגם נעלם"

תערוכת הצילומים "החולה - תמונות מאגם נעלם" הוצגה במוזיאון הפתוח לצילום בגן התעשייה בתל-חי במסגרת פסטיבל חורף של ציפורים 2013.

על התערוכה

"אל החולה נעפילה / וביצותיה נייבש / אנו עלינו הגלילה/ את החולה קום ורש" – כך שרו בני הנוער בהתלהבות לאחר שיהושע חנקין רכש בשנת 1934 את הזיכיון לייבוש עמק החולה. אבל היישוב העברי לא אזר אז די כוח כדי להתגבר על אגם בן 14,000 דונם וביצות שהשתרעו על יותר מ-30,000 דונם. סבכי הגומא והקנה המשיכו לשלוט בעמק.

באותם ימים שכן בגדות האגם יישוב עברי אחד - יסוד המעלה. בשנת 1937 התיישבו לידו ראשוני קיבוץ חולתה. בשנת 1947, לאחר שקק"ל רכשה את אדמות דרדרה שממזרח לאגם, התיישב במקום גרעין "אייל". זה היה הקיבוץ המבודד ביותר בישראל. לדרדרה אפשר היה להגיע רק באמצעות שיט באגם.

חברי הקיבוץ בדרדרה ולוחמי חטיבת "כרמלי" עמדו במלחמת העצמאות כנגד מתקפה סורית עזה. לאחר המלחמה המקום ננטש ובשנת 1952 הפך להיאחזות הנח"ל אשמורה. אגם החולה כבר החל להצטמק ולכן צה"ל בנה גשר צף שהוביל למקום. ההיאחזות ננטשה בשנת 1954 והמקום שימש מוצב של צה"ל עד מלחמת ששת הימים.

לאחר קום המדינה הטילה ממשלת ישראל על קק"ל לייבש את האגם והביצות. העבודות החלו בשנת 1951. ייבוש החולה היה המבצע ההנדסי הגדול ביותר שמדינת ישראל התמודדה אתו עד אותם ימים. עובדי קק"ל ביצעו את העבודה בהתלהבות, כשהם נאבקים לא רק בכוחות טבע, אלא גם בירי מצד הסורים.

החפירה מתחת למים דרשה מפלס מים גבוה ולכן קק"ל בנתה סכר בקצה הדרומי של האגם ("הפקק"). ב-30 באוקטובר 1955 נחלץ הפקק. המים יצאו בזרם אדיר מהתעלה לעיני צלמים ומכובדים רבים, אך האגם העקשן סירב לגווע. רק בשנת 1958, לאחר ניקוי יסודי של התעלות, נכנעו האגם והביצות. ייבוש החולה הוסיף כ-65,000 דונם קרקע לעיבוד חקלאי, שטח גדול יותר מהמצופה.

חלפו שנים, ובינתיים למדנו לדעת שלמאבק בטבע יש מחיר, ושייבוש האגם והביצות הביא לא רק תועלת, אלא גם בעיות סביבתיות. שוב, קרן קימת לישראל נקראה לדגל ובשנת 1994 התגייסה לשמור על איכות המים בכנרת תוך שיקום אדמות הכבול ויצירת אגמון החולה – אלף דונם של מים ושל סבכי ביצה.

לרגל פסטיבל הצפרות הבינלאומי שנערך בגליל בחורף 2013, יזם ארכיון הצילומים של קק"ל את התערוכה "תמונות מאגם נעלם". הארכיון הוא אוצר בלום, אשר שמורים בו כ-500,000 צילומים, חלקם עתיקים ובעלי ערך היסטורי שלא יסולא בפז. מיטב הצלמים, שמות שהפכו לאגדה בתולדות הצילום העברי, הותירו בארכיון קק"ל תיעוד היסטורי מרגש של אגם החולה והביצות. אנו שמחים להציג מבחר מצילומים אלה.