היום השני

יומו השני של כנס החיווך העולמישל קק"ל נפתח בסדנאות מקצועיות בנושאים מרתקים ורלוונטיים לכל מי שעוסק בחינוך יהודי במאה ה-21, כגון יזמות חינוכית, קהילת הסטארטאפ בישראל, בין מסורת לחדשנות ועוד. המורים שוחחו, הקשיבו, דנו, למדו והתלבטו יחד בסוגיות השונות.

פורטונה קאפואנו ממכסיקו סיטי אמרה ביום השני של הכנס כי "שמירת הקשר של הנוער עם ישראל ועם השורשים היהודיים הם אתגר משמעותי. חשוב מאוד שאנחנו המורים מבקרים בישראל ומעבירים אחר כך את החוויה לתלמידים שלנו".

טלי בר-חי היא ישראלית שחיה זה שלושים שנה במיאמי פלורידה, שם היא עובדת כגננת. לדבריה, "אני מעוניינת להביא לגני הילדים את הריחות, את המראות ואת החוויות של ישראל. אני גרה בארה"ב ליד הים, אבל פה בישראל לים יש ריח אחר, אולי בגלל שהוא שלנו. כשפוגשים מורים ממקומות שונים לומדים מהם המון ומגלים שאנחנו לא לבד בהתמודדויות שלנו".
פעילות חינוכית נוספת שבה השתתפו משתתפי הכנס ביום זה עסקה בחזון ומנהיגות והעלתה לדיון דילמות חברתיות, מוסריות ומדיניות. דרך פעילות אינטראקטיבית נחשפו סוגיות היסטוריות ועכשוויות שמנהיגים נדרשים להתמודד איתן. לסיום, בנו המשתתפים חזון אישי וגיבשו דרכי פעולה להגשמתו.

בדברי החזון האישיים שכתבו כמה מהמשתתפים בלטו השאיפה לחזק את הקשר של התלמידים לישראל, להגביר את הסובלנות בין קבוצות שונות, לסייע לצעירים יהודים להיות גאים במורשתם. בסיום הסדנה נבחרו אישים בחי חזון מעורר הזדהות מדוד בן גוריון ועד אברהם לינקולן.

גננת מקזבלנקה שבמרוקו סימי עמר סיפרה שבארצה ילדים יהודים ומוסלמים לומדים יחד בגנים. לדבריה, "היחסים בין כל הילדים מצוינים וכולם חברים טובים. כשאני מספרת על ישראל כל הילדים מקשיבים ומתעניינים. זה הסמינר הראשון שאני משתתפת בו בישראל, ואני מקבלת פה הרבה ידע וכלים שימושיים לעבודתי החינוכית".

רכז תנועות הנוער היהודיות בסן פאולו שבברזיל רודי סולון אמר כי "אנחנו תמיד מחפשים דרכים חדשות להעביר את המסרים הציוניים ולהפוך אותם רלוונטיים לצעירים. המפגש הזה נותן לנו כלים חינוכיים לחיזוק הקשר של הדור הצעיר לישראל".

בהמשך היום יצאו המשתתפים לסיור בעקבות המקובלים בסמטאות העיר העתיקה של צפת – בירת הגליל ואחת מארבע ערי הקודש. חברי המשלחת סיירו ברובע האמנים והתרשמו מהאווירה המיוחדת השוררת בו ומשלבת תחושת מיסטיקה, אמנות והיסטוריה. הם צעדו במנהרות צפת והתרשמו ממגוון סדנאות מלאכה מסורתיות. בדרכם ביקרו בגלריות ופגשו אמנים ויוצרים מקומיים.
 
שחקן בדמות רבי יוסף קארו סיפר לאורחים כיצד חיבר במאה ה-16 את ספר ההלכות "שולחן ערוך", או כפי שהוא כינה אותו, "רב-המכר הגדול ביותר שראה אור בצפת". הסיור בעיר והיום כולו הסתיימו במופע מוזיקלי עם שירים מסורתיים, שנערך בבית הכנסת רבי יוסף קארו.

רבים ממשתתפי הכנס ביקרו בעבר בישראל פעמים רבות במסגרות שונות, אבל למורה מניו ג'רסי שרה סימון היה זה הביקור הראשון. היא סיפרה בהתלהבות: "שמעתי במשך השנים הרבה מאד סיפורים על ישראל, והיא מדהימה בדיוק כמו שדמיינתי – הנופים, ההיסטוריה והאנשים הנפלאים. זה בהחלט ביקור משנה חיים".
המחנכים מרחבי העולם בפעילות חינוכית. צילום: יואב דביר