היום השמיני

שבוע גדוש ומרתק הגיע לסיומו ביום האחרון של כנס החינוך העולמי של קק"ל, שכלל סדנאות מנהיגות, משחקי חידות בסימן שנת ה-70 לישראל ופאנל מסכם בנושא חינוך לציונות עכשווית, חיזוק הקשר בין ישראל לתפוצות ואתגרי החינוך במאה ה-21.

היום נפתח בסדנת מנהיגות העוסקת בהתמודדות עם שינויים, מצוינות, יצירתיות, חדשנות, חזון, נחישות וזיהוי פוטנציאל בכל אדם. החברים השתתפו בשלל משחקים יצירתיים, שהמפתח להצלחה בהם הוא חשיבה מחוץ לקופסה ושיתוף פעולה.

סדנה נוספת כללה משחק חידות חווייתי בסגנון חדר בריחה בסימן 70 שנה למדינת ישראל. חברי הקבוצות פיצחו את הקוד, פתחו את מנעולי הקופסאות והגיעו לסוף הטוב.
 
הפאנל המסכם של הכנס עסק בנושא מרכזי בחייהם של כלל המחנכים הבאים במגע עם תלמידים יהודים – חינוך לציונות עכשווית, חיזוק הקשר בין ישראל לתפוצות ואתגרי החינוך במאה ה-21.

משתתפי הפאנל היו הסופר ואיש החינוך אילן אזרחי, מנכ"ל העמותה למצוינות בחינוך חזקי אריאלי, הפעילה החברתית תהילה פרידמן ומשתתפי כנס החינוך העולמי אלכסנדרה הקון משוויץ, סילביה ברז'ואנסקי ממקסיקו, אקוש נוג' מהונגריה), אן גרינספן מארה"ב ואסתי לוי מישראל.

אילן אזרחי, שהנחה את הפאנל, אמר למורים: "כשם שאתם באתם הנה בהצדעה למדינת ישראל, כך גם אנחנו מצדיעים לכם, על כך שפיניתם זמן לבוא להכיר מקרוב את האתגרים וההזדמנויות הניצבים בפני המדינה".

פרידמן הוסיפה כי "זה לא כנס בינלאומי, כי כולנו בני אומה אחת. אנו חיים במדינה שהיא נס, ואחריותנו לשמור עליה. כל עוד שאנחנו מוצאים דרך לחיות יחד אין בעיה עם העובדה שאנחנו לא תמיד מסכימים בנוגע לשאלה מה פירוש להיות יהודי".

לדברי אריאלי, "העם היהודי לא הגיע הנה רק על מנת לבנות בית, אלא כדי להפוך את המדינה למקום הכי טוב בעולם".

גרינספן טענה כי יהודים רבים חשים ניכור למדינת ישראל בגלל מדיניות הממשלה. לדבריה, "עלינו ללמוד איך לחיות יחד, וישראל צריכה להחליט האם היא באמת רוצה להיות מולדת העם היהודי כולו, ולא רק בית לישראלים".

ברז'ואנסקי דימתה את ישראל לילד מתבגר, והגדירה אותה כמדינה צומחת, שעדיין לומדת כיצד לפתור את הקונפליקטים הניצבים בפניה. הקון אמרה בהתרגשות: "ישראל תמיד בליבנו ובמרכז מערכת החינוך שלנו".

אקוש נוג', הביע את ציפייתו שמנהיגי מדינת ישראל יהיו קשובים לקהילות היהודיות בעולם, והוסיף: "אנחנו מעוניינים לבנות גשר חזק בין ישראל לתפוצות, וזו משימה לא פשוטה בכלל".

אסתי לוי סיפרה כי במהלך הכנס פגשה מורים ממקומות שונים ושוחחה עימם על השאלה כיצד ניתן לחבר בין התלמידים מהמדינות השונות. לדבריה, "עלינו לעשות ככל יכולתנו על מנת לחזק את הקשר בינינו ולפתח תכניות למטרה זו".
 
הרב ז'קי סבג ממרוקו אמר בסיום הפאנל כי "גם אם יש בינינו חילוקי דעות, אנחנו עם נפלא, והלוואי שנזכה לחלוק יחד עוד רגעים רבים".

לאחר הענקת תעודות למשתתפים הגיע הזמן להיפרד. המחנכים שבו לארצותיהם עם מזוודה מלאה בתכנים שרכשו בכנס, רעיונות חדשים, כלים שימושיים וחוויות בלתי נשכחות ממקומות מיוחדים ואנשים נפלאים שפגשו במסעם החינוכי בישראל.
משתתפי כנס החינוך העולמי של קק"ל 2018 בסדנת מנהיגות ביום המסכם של הכנס. צילום: יואב דביר