יום פתוח במו"פ ערבה - פברואר 2013

שגריר ארה"ב בישראל, דניאל שפירו: "ישראל חזקה היא אינטרס אמריקאי וקק"ל, בעזרת ידידיה בעולם ובארה"ב, ממלאת תפקיד חשוב בחוסנה של ישראל." הדברים נאמרו ב- 30 בינואר 2013, במהלך טקס ההוקרה "הערבה מצדיעה לקק"ל" שהתקיים במסגרת היום הפתוח השנתי במו"פ ערבה תיכונה וצפונית באודיטוריום החדש של מרכז המבקרים ע"ש משפחת ויידור, שבנייתו הולכת ונשלמת בימים אלה. המרכז ישמש חלון ראווה לחידושים החקלאיים שפותחו בערבה וזכו למוניטין בינלאומיים.

דבר יו"ר קק"ל בטקס

יו"ר קק"ל אפי שטנצלר הודה לשגריר ארה"ב בישראל שבא לבקר בערבה "לא לשעה קלה, אלא ליום שלם, ללמוד על החיים כאן." ואכן השגריר בילה בערבה משעות הבוקר, אז נפגש עם בכירי קק"ל, ראשי המועצות המקומיות ואישים נוספים, בבניין המעבדה של המו"פ, שהוקם בתרומת ידידי קק"ל ארה"ב. פעילות תחנת המו"פ כולה נתמכת על ידי קק"ל בסיוע ידידיה בארה"ב, בקנדה ובאוסטרליה.

לדברי שטנצלר, "תחנת המו"פ בערבה היא הגדולה והמפותחת מכל התחנות בארץ, והמחקרים המתקדמים שנערכים כאן מובילים להישגים מדהימים, למשל גידול 24 טונות של פלפלים על דונם אחד, הישג שאין לו אח ורע בעולם. אך יש לנו עוד דרך ארוכה. בן גוריון אמר ש'בלי הנגב, אין תל אביב'. האזור הזה עדיין צריך להתפתח, ובלי קק"ל זה לא יקרה. אני מבטיח שנעזור לכל תושב שיגיע לכאן, בין אם ליישוב חקלאי או ליישוב קהילתי. אני אומר לכל מי שעוסק בעשייה – ביחד, בשילוב ידיים, נעשה מדינה טובה וירוקה יותר אשר מכבדת יותר את תושביה."
"לחיים!" מימין לשמאל: ראסל רובניסון, דניאל שפירו, אלון גדילא ואפי שטנצלר. צילום: תניה זיסקינד

דבר משתתפי הטקס

לדברי שגריר ארה"ב בישראל דניאל שפירו, "לפי המסורת היהודית נהוג לברך 'עד 120'," המשיך השגריר שפירו, "אך במקרה של קק"ל, שהגיעה עכשיו לגיל 111, זה לא נשמע כל כך טוב. דיברתי עם יו"ר קק"ל אפי שטנצלר והחלטנו שהברכה המתאימה לקק"ל היא 'עד 1020 שנה של פעילות למען המדינה והעם היהודי.'

"אני נוסע לאורכה ולרוחבה של הארץ, ובכל מקום אני נתקל באפי שטנצלר. אם מדברים על פריפריה, מדברים בעצם על קק"ל. קק"ל גם יוזמת מפגשים בין אנשים ותורמת מהידע ומהמומחיות שלה למדינות בעולם כולו. רק עכשיו פגשתי קבוצת סטודנטים מדרום מזרח אסיה שהגיעה לארץ כדי ללמוד על חקלאות מדברית. נדמה לי שאין מדינה בעולם בעלת ניסיון כה רב בתחום זה כמו ישראל, ואין ספק שזהו ניסיון שהושג הודות למחקר ולפיתוח שקיים בזכות קק"ל. ארצות הברית תומכת בקק"ל ומשתפת אתה פעולה, ומצב זה עתיד להימשך לפחות עוד 1020 שנה," סיים השגריר.

ד"ר אייל בלום, ראש המועצה האזורית ערבה תיכונה החדש, ציין ש"התערוכה החקלאית הראשונה של הערבה התקיימה לפני 22 שנים כאירוע מקומי, והיום, יותר מ- 30,000 איש מגיעים לכאן במשך יומיים. לפני 111 שנים, קק"ל הניחה את היסודות לשיבת העם היהודי למולדתו, וגם היום, היא עמוד התווך המגשימה את החזון הציוני. קק"ל תומכת בכל, מההשקעה במרכזי המחקר והפיתוח ועד בניית מעל 240 מאגרי מים, מתשתיות ליישובים חדשים ועד ייעור מדברי, ועוד ועוד.

"אי אפשר לדמיין את הערבה ללא קק"ל, המעורבת בכל תחומי העשייה של חיינו כאן. בשם תושבי הערבה, המייסדים והדור השני, אני רוצה להודות לקק"ל על כל מה שעשתה ועל כל מה שתעשה. זהו סיפור שעוד לא נגמר."

גיל סלוין, מנהל הפיתוח של המו"פ, סקר את הפעילות הענפה של קק"ל בערבה, ובכללה רכישת קרקעות, בניית פארקים, מצפורים וחניונים, סלילת דרכים, מחקר ופיתוח חקלאי, פתרונות לציפוי קרקע, בניית מאגרים שקוצרים מי שיטפונות, טיפול בנזקים משיטפונות, ועוד. "אי אפשר להגיד את המילה התיישבות בלי להגיד קק"ל," ציין סלוין.

ראסל רובינסון, מנכ"ל קק"ל ארה"ב, שביקר בתערוכה יחד עם קבוצה מארה"ב, אמר ש"אם אתם נותנים את המיטב לעולם, העולם תמיד מחזיר לכם. כשמבקרים מארה"ב מגיעים לערבה, אני תמיד אומר להם שהם הולכים לפגוש את הגיבורים החדשים של ישראל. כשרואים את התמרים, הפלפלים, חוות הדגים וכל מה שהצליחו לעשות כאן מבינים שכאן נושבת הרוח האמיתית של הארץ. כבוד הוא לנו להיות חלק מכל זה."

חידושים חקלאיים

ירק חדש – מלון ממורדיקה

אחד הירקות הצבעוניים והאקזוטיים שניתן היה לראות בתערוכה הוא מלון בעל טעם מר שעונה לשם ממורדיקה ומגיע מהודו, שם אוכלים אותו כמות שהוא, למרות טעמו המר. הממורדיקה מוכרת כצמח האינסולין כי היא מועילה נגד סכרת. המלון הזה מאד עמיד נגד מחלות צמחים, וחוקרי המו"פ מקווים להשתמש בעליו לייצור חומרי הדברה ביולוגיים.

שעועית ירוקה-אדומה

העשייה החקלאית בערבה מתאפיינת בניסיון למצוא נישה מיוחדת בשוק, כגון פירות מחוץ לעונתם או תוצרת יוצאת דופן. דוגמה טובה לחשיבה החדשנית של חוקרי המו"פ היא שעועית אדומה, שדומה לשעועית הירוקה המוכרת. והיא נחשבת ללהיט בכמה מסעדות גורמה מובחרות והשפים שלהן לא מוותרים עליה, ומהללים את טעמה המשובח וגם את העובדה שהשעועית האדומה הופכת לירוקה כשמבשלים אותה.

שעועית אדומה-ירוקה במו''פ ערבה. צילום: תניה זיסקינד

דגים טרופיים ותנינים במדבר?

למרות שהמדבר נחשב מקום שאין בו מים, מדענים יצירתיים במו"פ גילוי דרכים לגדל דגים ואפילו תנינים בערבה. מלבד דגי אקווריום, חקלאי הערבה מגדלים גם דגים מיוחדים, למשל סוסוני ים. גידול הדגים הטרופיים התחיל לפני כעשר שנים, וכיום הערבה היא השחקן המרכזי בייצור ובשיווק דגים טרופיים בארץ, עם פלח שוק של 85%. הקרבה לשווקים באירופה ושיטות הייצור ללא מחלות, מעניקות לערבה יתרון מובהק על פני מתחרים מהמזרח הרחוק.

אוסי וינטר, עובדת במו"פ, אומרת שלמרות שחוקרי המו"פ תמיד מתעניינים בדברים חדשים ובאפשרויות חדשות, "העדיפות הראשונה שלנו היא עדיין גידול הצלחה מכסימלית של גידולי הערבה הקיימים, הן באיכות והן בכמות. יש לנו כאן אתגרים שאין לחקלאים בכל מקום אחר בארץ. למשל, אנו עורכים ניסיון בגידול פלפלים במים ממש מליחים, סוג המים היחיד שניתן לשאוב בערבה. אנחנו מחכים כל הזמן להתחבר למערכת המים הארצית, ועל אף כל ההבטחות, זה עדיין לא קרה. אין לנו ברירה אלא לסמוך רק על עצמנו ולא להיות תלויים בגורמים חיצוניים."

אילון גדיאל, מנהל המו"פ: "המחקרים שאנו עורכים כאן מספקים פתרונות מעשיים, לא רק תיאורטיים. אנו חיים באזור בעל אקלים קיצוני במיוחד, חקלאי האזור מגיעים למו"פ במשך כל השנה עם שאלות, בעיות ומשוב. הם מרגישים כאן בבית."

סטודנטים מחו"ל

בכניסה לתערוכה עברו המבקרים דרך הביתן היפיפה של קק"ל, שבו קיבלו חומר חינוכי ומפות ללא תשלום. רבים מהאורחים נרשמו ל e-yarok, מגזין הטיולים של קק"ל.

התערוכה החקלאית מאפשרת לחקלאים מהערבה ומאזורים נוספים בארץ להיפגש ולשתף זה-את-זה במידע, בהצלחות ובבעיות. בין המבקרים ניתן היה לראות אורחים רבים מחו"ל, כולל מהרשות הפלסטינאית, רמצועת עזה, ממדינות שכנות, מאפריקה ועוד. קבוצה נוספת כללה של כחמישים סטודנטים מקמבודיה, לאוס, הודו, מיאנמר ועוד מדינות בדרום מזרח אסיה.

טנזין צ'ודר וחברו צ'ודפ, שגרים היום בהודו, נמלטו לשם מטיבט. "אנו לומדים חקלאות ביטבתה," טנזין סיפר, "כולל כל מה שאי פעם רציתם לדעת על פירות, דגים, ירקות, חממות, תמרים, כל תחום שרק יכולנו לדמיין. עמותת 'חקלאות ללא גבולות' נתנה לנו הזדמנות חד-פעמית ללמוד את השיטות החקלאיות הכי מתקדמות בעולם. ישראל היא ממש מקום מדהים, מאד שונה מהודו. האנשים כאן נחמדים מאד!"

ביתן קק''ל. צילום: תניה זיסקינד