מרוץ העגור התקיים בהצלחה באגמון קק"ל החולה

אל כ-42 אלף העגורים שמוצאים באגמון קק"ל החולה תחנת מנוחה בעונת הנדידה הצטרפו יותר מ-2,000 אתלטים שהשתתפו במרוץ.

הספורטאים באו להשתתף באירוע המשלב ספורט וטבע, כאשר העגור הגדול והמרשים שהפך לסמל האגמון נתן את שמו למרוץ שנערך השנה בפעם השישית.

ראש המועצה האזורית מבואות חרמון בני בן מובחר אמר באירוע: "היום הזה הוא חגיגה אמיתית לעגורים, לאגמון, לגליל ולמדינה כולה. אנשים מכל הארץ הגיעו הנה, וזה בהחלט יום שממנף את הגליל".

הזינוק למרוץ העגור 2016.  צילום: יואב דביר
הזינוק למרוץ העגור 2016. צילום: יואב דביר

אגמון קק"ל החולה הוא אחד מאתרי הצפרות המרכזיים בעולם. בנוסף למינים רבים של ציפורים, האתר כולל גן בוטני מרהיב ומגוון בעלי חיים. האורחים מוזמנים לסייר באתר באופניים, ברכב גולף או בעגלת מסתור רתומה לטרקטור.

קק"ל שותפה בפיתוח האגמון בתמיכת ידידיה בעולם. בין משתתפי המרוץ היה מנהל מרחב צפון בקק"ל יפתח הרחול, שאמר: "אנחנו מקיימים במקום המדהים הזה אירוע ספורטיבי ובריאותי בחיק הטבע. האתר פעיל במיוחד בעונת חניית העגורים באגמון, וחשוב לנו לפתח פה מגוון אטרקציות נוספות שימשכו מבקרים בכל עונות השנה, כגון בריכות שכשוך, תעלות שיט, מרכז מבקרים מתקדם שנמצא בהקמה ועוד".

את המרוץ ארגנו במשותף קק"ל, החברה להגנת הטבע, וצוות האגמון, בחסות משרד רואי החשבון EY. המומחה לצפרות מאוניברסיטת תל אביב ואיש החברה להגנת הטבע פרופ' יוסי לשם הוא הרוח החיה מאחורי האירוע. לדבריו, "מטרתנו היא לקדם את הצפרות, וזוהי הזדמנות למשוך קבוצה גדולה של חובבי ספורט, ללמוד להכיר את הציפורים".

המרוץ נערך בשלושה מקצים: 21 ק"מ תחרותי (מרוץ העגור), 10 ק"מ תחרותי (מרוץ הדוכיפת), 5 ק"מ עממי (מרוץ הפשוש), והשתתפו בו חיילי צה"ל, תלמידים שעוסקים בצפרות מרחבי הארץ, צעירים עם צרכים מיוחדים, משלחת מירדן ומאות רבות של ספורטאים חובבי ריצה מכל שכבות האוכלוסייה.

ראש משלחת הספורטאים מירדן מוחמד שטנאווי אמר כי "הספורט פותח את הלבבות ומחזק את הקשרים הטובים בין העמים".

קבוצת הריצה מבית הספר החורשה לילדים עם אוטיזם בכפר מסריק, השתתפה במקצה ל-5 ק"מ. מנהלת בית הספר מיכל שילה ציינה כי "הספורט מעודד התמדה, מגביר את המוטיבציה ויוצר חיבור עם אנשים שונים. כל זה חשוב לכל אחד, ובמיוחד לצעירים עם צרכים מיוחדים".

האלוף במיל. נועם תיבון, מיוזמי המרוץ, השתתף במקצה ל-10 ק"מ. הוא סקר את אלפי האנשים שהגיעו לאירוע ונזכר איך נולד הרעיון לפני שנים אחדות: "טיילנו פה עם קבוצת חברים, התרשמנו מהעגורים, רצנו סביב האגם וחשבנו שיהיה נפלא לארגן פה מרוץ. מאז מגיעים הנה בכל שנה אלפי אנשים, מכירים את הגליל ומתחברים לטבע".

גיל חכם מנהריה השתתף בפעם הראשונה במרוץ העגור, ורץ 21 ק"מ. "זאת הרגשה לגמרי אחרת לרוץ במקום כל כך יפה", אמר.

יוסי מורד התמודד במקצה ל-10 ק"מ, עטוף בדגל עם הכיתוב "אין לי ארץ אחרת" ואהבה גדולה לישראל בליבו. "הגעתי קודם כל בגלל האהבה לריצה. המטרה שלי היא תמיד לאתגר את עצמי. זה מקום נהדר לרוץ בו, עם נוף מדהים מסביב, אווירה פסטוראלית מהנה וקולות הציפורים". כשמורד מדבר על צלילי הציפורים, הוא לא מתכוון לציוץ עדין ומרגיע, אלא לצווחות רמות של עגורים, שנשמעות מכל עבר. בימים אלה נערכת האכלת העופות, במסגרת פרויקט העגורים, שמטרתו למנוע נזקים לשדות החקלאיים הסמוכים. העגורים מתקבצים באגמון, אוכלים טוב, אוגרים כוחות וממשיכים במסלול הנדידה.

לא תמיד היה האגמון מוקד של טבע, צפרות, תיירות וחקלאות. ניסיונות ההתיישבות העברית בעמק החולה החלו במאה ה-19, אולם תנאי המחיה הקשים, הביצות והמלריה הקשו על התבססות הישובים. לאחר קום המדינה קק"ל התבקשה לייבש את אגם החולה, על מנת לפתח התיישבות חקלאית באזור. עשרות שנים חלפו, והתברר כי פעולות אלו גרמו לנזקים סביבתיים, בראשם פגיעה באיכות מי הכינרת. קק"ל נקראה שוב לדגל, ובשנות ה-90' הובילה את הקמת אגמון החולה, על ידי הצפה מבוקרת של קרקעות.

כיום קק"ל שותפה בניהול האתר, פיתוחו וביצוע מחקרים ופעילויות חינוכיות, בסיוע ידידיה בעולם, בין היתר בקנדה, באוסטרליה, בארה"ב, בגרמניה, בדרום אמריקה, בדרום אפריקה, בשוויץ ובישראל.

הרצים עם דגל קק''ל.  צילום: יואב דביר
הרצים עם דגל קק''ל. צילום: יואב דביר

כמו בכל אירוע תחרותי, כמובן שהיו גם מנצחים במרוץ העגור. דן אלתרמן מקיבוץ יפתח שבגבול לבנון, זכה בחצי המרתון בזמן מצוין של 1:14:40. "זה המסלול הכי יפה בארץ, זכינו למזג אוויר נהדר, וכיף במיוחד שזה קרוב לבית. טוב שיש אירוע ספורטיבי כזה אצלנו בצפון", אמר.

בין הנשים זכתה בחצי המרתון מורן שבתאי מפתח תקווה בזמן של 1:27:00. "בכל פעם שהתעייפתי בדרך הסתכלתי לשמיים, ראיתי את העגורים ושאבתי מהם כוחות. זה מסלול שונה מהרגיל, שנותן המון אנרגיות. אני זוכרת איך בתור תלמידת בית ספר טיילתי באגמון, ועכשיו אני חוזרת הנה כספורטאית", סיפרה.

בסיום היום נערך טקס הענקת גביעים ומדליות. הספורטאים התפזרו לבתיהם, וגם העגורים חזרו לשגרה, שהרי עם כל הכבוד ל-21 הקילומטרים שעברו האתלטים המצטיינים, הם צריכים להתכונן למסע נדודים ארוך בהרבה.

לכתבות נוספות בחדשות קק"ל