היום השלישי: ביקור במוסדות חינוך בגליל התחתון

יומה השלישי של משלחת המחנכים הוקדש לסיור ביישובי חבל משגב. כמו כן סיירו חברי הקבוצה בפארק אוסטרליה הסמוך וביקרו בבית קק"ל למצוינות בנוף הגליל.

בוקר יומו השלישי של הסמינר ניפתח ביישובי חבל משגב, אשר JNF אוסטרליה סייעה בהקמתם ובפיתוחם, כולל הכשרת הקרקעות לבנייה והקמת מרכז ספורט עם בריכת שחייה ומגרשי טניס. במפגש שהתקיים בספריית בית הספר התיכון של מועצת משגב חשפו אנשי החינוך המקומיים בפני המחנכים האורחים את הפעילות החינוכית המתבצעת באזור ושיתפו אותם ברעיונות שיוכלו ליישם בכיתותיהם.

מנהלת עמותת מרחבים לוותיקי משגב מיכל חונן סיפרה על פעילות העמותה למען קשישי האזור בני כל הדתות. יקי סקולר-סלע מהמחלקה לפיתוח משאבים במועצה האורית משגב הוסיף כי, "יהודים וערבים מתקיימים פה בשכנות טובה וחיים משותפים".
 
אשת החינוך הבדואית ספא מריסאת-חטיב סיפרה שהיא האישה הראשונה במשפחתה שיצאה ללימודי השכלה גבוהה ורכשה תואר שני בחינוך: "אני מרגישה שפתחתי את הדלת לנשים רבות נוספות במשפחה שלי ובקהילה".

בתגובה לדברים אמרה רובין גראנה מבית הספר מצדה קולג' בסידני, כי "המצב בישראל מורכב מאוד, אבל מעורר השראה לראות איך בני הדתות השונות חיים פה יחד ומקבלים זה-את-זה".

לורי אברמסון שעוסקת בהכשרת מורים בבית הספר הבינלאומי במכללת אורנים סיפרה על הקשר המיוחד של המכללה עם אוסטרליה ועל שיתוף הפעולה עם JNF. ג'קי לוי-אטיאס, גם היא ממכללת אורנים, סיפרה על מיזם חדש של ממשלת ישראל לחיזוק הקשר עם יהדות התפוצות, בין היתר באמצעות תוכנית הכשרה למורים בתפוצות.

המומחית להוראת עברית כשפה שנייה מרגלית קונשטוק העבירה למחנכים האורחים הרצאה בנושא הקשר בין שפה לתרבות וסדנה לפיתוח כישורי חשיבה וניתוח הדיאלוג בין אמנות לחשיפה, באמצעות ציורי עצים של אמנים ישראליים.

לאחר המפגש עם אנשי ההוראה הישראלים, סיירו חברי הקבוצה בפארק אוסטרליה הסמוך, שאותו הקימה קק"ל בסיוע ידידיה באוסטרליה. בצמחיית הפארק שולבו עם עצי ארץ ישראל, ויש בו מתקני שעשועים לילדים ואמפיתיאטרון פתוח להופעות. תבליט אבן של הקופסה הכחולה של קק"ל הוצב בפארק על מפת אוסטרליה. גם הגן האקולוגי וכיתת הלימוד האקולוגית הוקמו בתמיכת קק"ל ו-JNF אוסטרליה ומשמשים ללימודי קיימות ואיכות סביבה.

התחנה הבאה בסיור היתה ביקור בבית קק"ל למצוינות בנוף הגליל. הקמת בתי קק"ל למצוינות ביישובי הפריפריה היא משימה חשובה שקק"ל לקחה על עצמה לשנים הקרובות. מדובר במרכזים חינוכיים שבהם מתקיימים שיעורי תגבור ופעילויות חינוכיות לתלמידי תיכון, בדגש על טכנולוגיה, מתמטיקה, אנגלית ומדעים, במטרה לטפח מצוינות, לפתח מנהיגות צעירה ולצמצם את הפערים בין הפריפריה למרכז.

הבית בנוף הגליל הוא הראשון מתוך עשרה בתים, שקק"ל מתכננת להקים, מתוך שאיפה לעודד מצוינות דווקא במקומות שבהם לצעירים יש בדרך כלל פחות הזדמנויות להתפתח ולהתקדם.
בית קק"ל למצוינות בנוף הגליל הוא מבנה מרשים שעוצב בסגנון צעיר וחדשני וכולל כיתות לימוד, חדר מחשבים, אולם רב-תכליתי ומתחם פתוח לפעילות חברתית . הביקור בבית עורר עניין רב בקרב המורים המבקרים, שפגשו תלמידים ומורים, וגם את מנהל הבית שמעון אבוחצירא שאמר להם כי, "אם נתחיל להסתכל על התלמידים כמנהיגים צעירים, הם יתחילו להנהיג, ולא רק יסתפקו בניסיון לשרוד בבית הספר".

לאחר מכן השתתפו אנשי החינוך בפעילות בנושא המצאות ישראליות שפותחה במחלקת חינוך בתפוצות של החטיבה לחינוך וקהילה בקק"ל לטובת תלמידים ברחבי העולם. הפעילות החווייתית מציגה את תרומתה הייחודית של ישראל לעולם, בזכות המצאות רבות, כגון טפטפות ההשקיה, זן גבניות השרי, מכשיר הסודה סטרים, מערכת כיפת ברזל, מתקן הדיסק און קי, מערכת הניווט וייז, ועוד.

חברי המשלחת צפו בסרטונים, חיפשו מידע באינטרנט ופתרו חידות. זוכי המשימות קיבלו כפרס אותיות גדולות, ובסיום הרכיבו כולם יחד את המשפט: Israel the Start-Up Nation.
הכלי החינוכי אף הוצע למורים לשימוש בפעילות עם תלמידיהם באוסטרליה, במטרה לחשוף אותם לסיפורי ההצלחה של מדינת ישראל.
 
המורה ליהדות בבית הספר מאונט סקופוס במלבורן עפרה שמולי סיכמה את היום ואמרה: "אנחנו כל הזמן מחפשים דרכים חדשות להעמיק את הזהות היהודית של התלמידים. יש לנו כלים רבים המאפשרים לעסוק בהיסטוריה היהודית העתיקה, אבל בזכות הסמינר נוכל ליצור חוויות משמעותיות שיעזרו לנו לחזק את הזהות היהודית תוך חיבור לישראל של היום".
משתתפי הסמינר המחנכים ליד פסל הקופסה הכחולה בפארק אוסטרליה. צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"ל