היום התשיעי: חינוך, ציונות וחקלאות בערבה

הביקור במצדה היה אחת מפסגות כנס המחנכים מאוסטרליה, תרתי משמע. המחנכים האוסטרלים עלו להר לשמוע את סיפורו של המקום ולהתרשם מהשרידים הארכיאולוגיים.

סיורם של המחנכים האוסטרליים החל במרכז ויידור – חלון לחקלאות בערבה, שהוקם ע"י קק"ל ובסיוע JNF אוסטרליה. בסיור במו"פ החקלאי ראו המשתתפים כיצד מפתחים זני ירקות ופרחים לטובת חקלאי האזור, תוך התמודדות עם תנאי היובש, הקרקע, המים המליחים והטמפרטורות הקיצוניות. במעבדות המו"פ שמעו כיצד מפתחים תרופות מצמחי המדבר.

במקום פועל גם מרכז מדע חינוכי, שהוקם על-ידי קק"ל בסיוע ידידיה באוסטרליה, במטרה לאפשר לילדי האזור ללמוד על מדע ואקולוגיה דרך התנסות חווייתית.
 
תגובותיהם הנלהבות של האורחים למכלול שנחשפו אליו העידו על כך שכדי להבין את רוח החלוציות האמיתית של ישראל ואת יכולתה להתמודד עם אתגרים ולעשות את הבלתי יאומן צריך לבקר בערבה ולפגוש את האנשים שבחרו לחיות במדבר, להפריח את השממה ולהצמיח חיים מתוך החולות.

לאחר שלמדו על החקלאות באזור, יצאו המורים להתנסות קצת בעבודה החקלאית בחוות בין השיטין שבמושב חצבה, הכינו לעצמם ארוחה וגילו שאין דבר טעים יותר מירקות שזה-עתה נקטפו. החווה מופעלת על-ידי עמותת בין השיטין, שהקימו בני הדור השני בערבה במטרה לפעול לחיזוק ההתיישבות באזור ולהפעיל תכניות חינוכיות-ציוניות לצעירים. לדברי מנכ"ל העמותה אבישי ברמן, "העבודה החקלאית של הצעירים שומרת על הרוח הישראלית. אנחנו שואפים לשתף בני נוער מהעולם בפעילויות שלנו".

המורה מבית הספר עמנואל בסידני ג'וליה טריטש השתתפה בסמינר המחנכים בשנה שעברה, וכעת הגיעה ללמד אנגלית במשך מספר שבועות בבית ספר יסודי בערבה. היא סיפרה כי, "לפני שנה בסמינר אמרתי לעצמי שאני חייבת לחזור הנה". מאתגר מאוד להיכנס לכיתה עם תלמידים ישראלים, במיוחד כשאני לא דוברת עברית והם רק בתחילת לימודי האנגלית שלהם. אבל הילדים נהדרים וכיף ללמד אותם".

התחנה הבאה בביקור היה מרכז ההשתלמות החקלאית הבינלאומי בערבה (AICAT), שאליו מגיעים סטודנטים ממדינות מתפתחות באפריקה ובמזרח הרחוק. מנהלת המרכז חני ארנון אמרה למחנכים האורחים כי, "השיעור הראשון שהסטודנטים מקבלים כשהם רואים איך אנחנו מקיימים חקלאות בלב המדבר, הוא שאפשר להתמודד על כל קושי ולהצליח. הם שבים לבתיהם עם כלים להצליח ועם תפיסה שונה לגבי ישראל".

המחנכים סיירו בכיתות הלימוד ופגשו את הסטודנטים. ג'ניפר מקניה סיפרה: "הלימודים פה שינו את נקודת המבט שלי וגרמו לי לשאול את עצמי מה אני יכולה לעשות למען המדינה שלי". ג'ייקוב מליבריה הוסיף: "מה שאני לומד כאן בכמה חודשים לא הייתי יכול ללמוד במקום אחר אפילו ב-20 שנה. הדבר הכי חשוב שלמדתי הוא שחייבים להשתמש בתבונה במשאבים".
 
לקראת סוף היום עצרו חברי הקבוצה למנוחה קצרה בפארק ספיר, נווה מדבר שהוקם על ידי קק"ל. בדרכם מהערבה לכיוון ים המלח נסעו בדרך השלום, לאורך הגבול בין ירדן לישראל. הם עצרו במצפור השלום תצפתו לעבר הגבול. בסמוך למצפור נמצא מרכז ההוקרה לידידי קק"ל, שסייעו בהקמת מגוון פרויקטים בערבה. המחנכים התרגשו לגלות את שמות בתי הספר שלהם בין התורמים, ולא שכחו להצטלם לצד לוח ההוקרה שעליו הופיעו השמות.
חברות משלחת המחנכים במו"פ ערבה. צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"ל