בית קטן בתל אביב

האיש שמאחורי המוזיאון. ד"ר אריה בן. צילום: סמואל וילנר

הוא איש חינוך נלהב ומסור המכיר כל טפח וכל פריט במרכז החינוכי ומוזיאון קק"ל. ד"ר אריה בן, האיש שייסד את המקום ומנהל אותו זה 25 שנה, לוקח אותנו לטיול בבית ההיסטורי שליד דיזנגוף. מ"מועצת העם הזמנית" ועד היום

מדינת ישראל הוקמה ב-14 במאי 1948, אך האירועים שהובילו ליום ההיסטורי החשוב הזה לא התרחשו ביום אחד. ציונים רבים חלמו על מולדת יהודית זמן רב לפני שהוקמה המדינה, ועבדו קשה כדי להגשים את החלום. מה היה תפקידה של קק"ל בעצמאותה של ישראל ולמה חשוב ללמד אנשים על ההיסטוריה שלה?

כדי לרדת לעומקם של דברים, נסעתי לבית קק"ל בתל אביב לפגוש את ד"ר אריה בן, המנהל והמייסד של מרכז חינוכי ומוזיאון "מועצת העם ומינהלתה". הכתבה הבאה תגלה טפח מן הסיפור הייחודי שמאחורי הבניין המיוחד הזה שבו אבות המייסדים של ישראל, פשוטו כמשמעו, חלמו, תכננו וקיבלו החלטות קריטיות שהובילו להקמתה של מדינת ישראל בשנת 1948.

9,000 מבקרים בשנה

כבר 25 שנים ד"ר אריה בן מנהל את המרכז החינוכי והמוזיאון של קק"ל בתל אביב. הוא התחיל את הפרויקט בשנת 1988, כאשר הוקם המוזיאון במטרה להציג לציבור היסטוריה ישראלית מנקודת המבט של קק"ל. מאז הקמתו פוקדים אותו כ-9,000 מבקרים בשנה, ובסך הכול, עד היום ביקרו במוזיאון יותר מ-330,000 אנשים.

המוזיאון ממוקם במבנה בסגנון באוהאוס ייחודי ברחוב שפירא הרמן, לא רחוק מהמרכז המסחרי דיזנגוף בתל אביב. לדברי ד"ר בן, המוזיאון נתן חיים חדשים לבניין משרדי קק"ל שנבנה בין השנים 1937-1935 – ממש אותו בניין ששימש את הממשלה הראשונה של מדינת ישראל (שכונתה "מועצת העם הזמנית") בחודשים האחרונים של המנדט הבריטי עד הכרזת העצמאות בשנת 1948.

ד"ר אריה בן פגש אותי במשרדו בבית קק"ל. הקירות במשרדו מכוסים, פשוטו כמשמעו, בעשרות פרסים ותעודות, שאת רובם קיבל כהכרה בעבודתו הנלהבת בתחום החינוך. עוד לפני שהצטרף לקק"ל עסק ד"ר בן בחינוך – הוא שימש כמנהל בית ספר וכמחנך ומורה במשטרה. ניסיון פיקודי נרחב הוא רכש בצה"ל, שם התחיל את שירותו הצבאי באוקטובר 1973, ערב מלחמת יום הכיפורים, כחייל בשרות סדיר בחיל האוויר, ואחר כך שירת במילואים בשריון ובאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה במטכ"ל, וסיים בדרגת סא"ל במילואים.

 
 
טקס הנחת אבן הפינה לבית קק"ל בת"א, 1.11.1937. צילום: לזר דינר, אריון קק"ל

עבר, הווה ועתיד

התחלנו את הביקור בסיור במוזיאון. ד"ר בן הסביר כי המרכז החינוכי של קק"ל הוא מקום של "עבר, הווה ועתיד". "מועצת העם הזמנית" התכנסה בבניין הזה תחת הנהגתו של ראש הממשלה הראשון של ישראל, דוד בן גוריון. ד"ר בן מדגיש כי הבניין הוא תזכורת חשובה לצעדים הראשונים בהפיכתה של ישראל למדינה עצמאית.

כחול ולבן: בסיורים המודרכים שלו, ד"ר בן נוהג להסביר, לפני הכול, למה הבניין הוא פיסה כל כך חשובה מההיסטוריה של מדינת ישראל, והוא מצביע על גג הבניין, שעליו אפשר לראות "מנורה" גדולה – תזכורת להקשר, להיסטוריה ולמשמעות היהודיים של המקום.

מחוץ לבניין מתנוססת קופסה כחולה גדולה. הקופסה הכחולה שימשה לאיסוף כספים לקניית קרקעות למטרת הקמת בית יהודי בישראל. לכן, כך על פי ד"ר בן, צבעי הכחול והלבן שלה הכרחיים: הם מזכירים למבקרים את הצבעים של ישראל ואת משמעותם הסמלית: כחול – חוכמה, תבונה, אמונה ושמים, ולבן – אור, תמימות ושלום.

אנחנו ממשיכים בסיור. ד"ר בן מציג את הפריטים הייחודיים הרבים מתקופת טרום הקמת המדינה. בכמה הזדמנויות הוא מצטט את מר צבי הרמן שפירא, אבי רעיון הקמת קרן קימת לישראל – איש חזון שהציג את חזונו להקמת קרן לקניית אדמות בפלשתינה עוד ב-1884, בוועידת קטוביץ. בקונגרס הציוני הראשון, ב-1897, עלה שפירא והציע שוב את רעיון הקמת קרן קימת לישראל. ארבעה קונגרסים מאוחר יותר, בקונגרס הציוני החמישי ב-1901, התממש החלום, וקרן קימת לישראל הוקמה.
 

 

תערוכת קופסאות ענק שאיירו אמנים שונים, אוקטובר 2006. בתמונה: עבודתה של מיכל נגרין. צילום: אבי חיון, ארכיון קק"ל

עדיין מחנך נלהב

בימים אלה, גם כאשר הוא מתקרב לפרישה מעבודתו, ד"ר בן הוא עדיין מחנך נלהב. הוא מדגיש שתמיד אהב את עבודתו בחינוך, דבר שסייע לו להשקיע כל כך הרבה בשימור פיסות היסטוריה חשובות בתולדות מדינת ישראל.

אם אבות המייסדים של ישראל חלמו על עתיד טוב יותר, איך עלינו להמשיך את החזון הזה, ולא רק כחולמים, אלא גם כעובדים וחלוצים? לדברי ד"ר בן, יש חשיבות רבה לכך שמוזיאון כזה – שלא רק מחנך, אלא גם מגביר את המודעות בציבור לתפקיד של קק"ל – קיים. זה חשוב במיוחד בימים אלה, כאשר ישראל סופגת ביקורת תמידית על קיומה ועל זכותה להיות מדינה יהודית ריבונית. באופן אישי, הביקור במוזיאון קק"ל היה חוויה טובה, והוא הזכיר לי שלמרות הקשיים הרבים, עתידה של ישראל בהיר; ישראל היא שורדת.

בימים אלה מוזיאון קק"ל סגור. אנו נעדכן בהמשך באשר לאפשרויות הביקורים והסיורים במקום.
למידע נוסף אפשר לפנות לקו יער בטלפון: 1-800-350-550

כאן נולדה מדינת ישראל

באולם האסיפות בבית קרן קימת בתל אביב נולדה מדינת ישראל. צפו: מדיוני הנהגת היישוב על מועד הכרזת המדינה ועד החתימה על הנוסח הסופי של מגילת העצמאות - כאן התרחשו כל האירועים המכוננים שקדמו לטקס הכרזת המדינה.