אגמון החולה: נלחמים בשפעת העופות

שומרים על חייהם. עגורים אפורים באגמון קק"ל החולה. צילום: ירון צ'רקה, ארכיון הצילומים של קק"ל
בקק"ל נערכים בחמ"ל מיוחד לבלום התפרצות מחודשת של שפעת העופות באגמון קק"ל החולה ולהבטיח את שלום בעלי החיים ובני האדם באזור ורווחתם
בחורף 2021-22 התפרץ בכל העולם נגיף שפעת העופות וקטל מיליוני ציפורי בר, בעיקר עופות מים כמו שקנאים, חופמאים, שחפים, קורמורנים ואחרים. באותו חורף נפגעה גם אוכלוסיית העגורים באגמון קק"ל החולה, ואלפי עגורים מתו.

בחודשים ובשבועות האחרונים נמצא הנגיף במספר לולים במרכז הארץ וכבר הספיק לנדוד צפונה. ענבר שלומית רובין, מנהלת שטח באגמון קק"ל החולה מספרת כי ב-1 בפברואר 2024 נלקחו דגימות משלושה עגורים ושניים מהם נמצאו חיוביים לנגיף.

מאז התפרצות שפעת העופות באגמון בחורף 2021-22 לא ישבה קק"ל בחיבוק ידיים, ומזה כשנתיים שהיא מקיימת ניטור קבוע ובדיקה של בעלי כנף פגועים או מתים שנמצאו באזור האגמון. בימים אלה, לאור הימצאות הנגיף בקרבת האגמון, הקימה קק"ל חמ"ל שכולל את כל גורמי המקצוע המקומיים, בשיתוף מומחים מהעולם, במטרה למנוע התפרצות גדולה.

עובדים מסביב לשעון

במסגרת ההיערכות ננקטו מיד מספר פעולות: היות שווירוס שפעת העופות מעדיף לחיות במים קרים, צוות האגמון דואג לשיחלוף קבוע ואינטנסיבי של המים באגמון ולניקוז של השלוליות בסביבותיו, כדי למנוע שגשוג הווירוס בגופי המים ולהקטין את סיכון ההידבקות. בנוסף, כל פגר שנמצא בשטח נאסף, גם אם הוא לא נגוע במחלה. אגמון החולה אמנם סגור כעת למבקרים בשל המצב הביטחוני, אך קיימת בו תנועה של חקלאים וצבא. תנועה זו מבוקרת וכל רכב שנכנס או יוצא עובר חיטוי. לבסוף, פרויקט פיזור המזון לעגורים, שמטרתו לשמור על השדות החקלאיים מנזקיהם, נמשך כל העת ומסייע בשמירה עליהם.

אפי נעים, מנהל אזור עמק החולה בקק"ל, ששותף בהפעלת החמ״ל, מסכם: "קק"ל מחויבת לבריאות המטיילים והעופות החיים באגמון ולמערכת האקולוגית הייחודית בעמק החולה. אנו מיישמים צעדים נוקשים בכדי למנוע ככל הניתן את התפרצות שפעת העופות באגמון ולהגן לא רק על הלהקות השונות של העופות הבאות לבקר בו, אלא גם על האיזון העדין של הטבע באזור חיוני זה. נמשיך לעבוד מסביב לשעון למען הבטחת שלומם ורווחתם של חיות הבר והאדם כאחד".
האכלת עגורים באגמון החולה. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל