דרקוני המדבר (ולא, זה לא שם של משחק PS5 חדש)

צילום: shutterstock
תשכחו מכל מה שידעתם – יש דרקונים בעולם, ועוד בישראל. כן, כן, קראתם נכון, דרקונים ממש פה מעבר לפינה, בארץ החרדונים. מוזמנים לעצור ולבקר בדרככם דרומה לאילת. והיי, אל תפחידו אותם

מאת: דוד ברנד, לשעבר היערן הראשי של קק"ל
סיפרו לכם בילדות שדרקונים זו חיה דמיונית, ששמורה רק לאגדות וסיפורי עם סיניים. אז סיפרו. לא נעים לערער על הידע של ההורים, הגננות והמורים, אבל בהחלט יש דרקונים בעולם, אפילו כאן בישראל.

נשמע מפחיד? ממש לא. האמת היא, שהם מפחדים מאיתנו וקשה לראות אותם כי הם מתמזגים בטבע או בורחים. בכל זאת רוצים לראות אחד כזה? בואו לבקר בארץ החרדונים. בדרככם לאילת עצרו בכביש הערבה, פנו מזרחה אי שם בין הק"מ ה-14 ל-15 וסעו על כביש 109 לפי השילוט, למסלול המלא לחצו כאן.
חרדון צב מצוי מ"ארץ החרדונים". צילום: דני מולכו

מאשפה לשמורה: "ארץ החרדונים"

לפני מספר שנים הסתובב לו כמדי יום, דני מולכו, תושב האזור שעוקב אחרי החרדונים ופקח ברשות הטבע והגנים, באזור המזרחי של כביש הערבה וגילה מושבה נדירה של חרדון צב מצוי, הנחשב נדיר. הוא פנה לקרן הקימת במרחב דרום, שיחד עם גופים נוספים הקימה לחרדונים מדינה.

האתר נמצא בשטח ששימש בעבר להשלכת פסולת ועמד בפני סכנת הריסה בשל עבודות מתוכננות להרחבת כביש מספר 90. הודות לפעילות של קק"ל, המנהלת את השטח, החל תהליך של הגנה, שאליו הצטרפו העירייה ומע"צ, שנאותה להתחשב בעבודות שעשתה על פי הנחיות קק"ל ורשות שמורות הטבע. התכנית הישנה נגנזה ובמקומה הוקם פארק "ארץ החרדונים", המשתרע על שטח של 140 דונם ומאפשר את התרבותם של חרדוני הצב המצוי. עוד ניתן למצוא בפארק את חרדון סיני, אפעה מגוון ומיני שיטה מיוחדים לאזור.
במקום כביש - שמורת טבע מוגנת. צילום: ארכיון קק"ל

מי אתה חרדון צב מצוי?

חרדון צב מצוי הוא זוחל, המגיע לאורך של עד 80 ס"מ, שיכול לשקול עד שלושה ק"ג, ונקרא גם בפי עם "דרקון המדבר" או "תנין יבשה". אבל אל חשש, הוא לא טורף מסוכן לאדם, הוא ניזון בעיקר מצמחים ומיני חרקים.

צבעו של חרדון הצב משתנה מאפור כהה בטמפרטורות נמוכות לגוון צהוב בהיר בטמפרטורות גבוהות. הוא חופר לעצמו מחילות באדמה באורך של עד 20 מטר, ובהן הוא מוצא מחסה מטורפים ומגדל את צאצאיו. הצמחייה הדלילה בארץ החרדונים מאפשרת לחרדונים מרחב ראייה ומהירות תגובה לסכנה, בעיקר מעופות דורסים.
לא דרקון ולא תנין – חרדון צב מצוי. צילום: ארכיון קק"ל

מי אתה חרדון סיני?

חרדון סיני קרוי על שם חצי האי סיני, כיוון שהוא נפוץ באזורים סלעיים הסמוכים לים סוף. מדובר בחרדון עדין, המגיע לאורך של עד 25 ס"מ, בעל רגליים ארוכות במיוחד, מעוטר בקשקשים קטנים וחלקים, הניזון בעיקר מחרקים ופרוקי רגליים ומעט צמחים.

הזוחל הקטן חי לבדו ומוכן להילחם על הטריטוריה שלו בכל מחיר. הוא בעל צבע אפור בהיר, המשתנה בעונת הרבייה והחיזור – הזכר מתהדר בצבע טורקיז עז הנראה למרחקים, נקבה הנענית לחיזור לובשת כתמים חומים על גבה ומאותתת לזכר כי היא מוכנה להזדווג.
חרדון סיני בעת חיזור. צילום: אסתר ענבר

מי אתה אפעה מגוון?

האפעה המגוון הוא נחש ארסי מסוכן לאדם ממשפחת הצפעוניים בעל ראש משולש רחב. אורכו מגיע עד 80 ס"מ, הוא משתמש בצבעי הסוואה הכוללים צבע צהבהב עם כתמים בהירים. לאורך צדי גופו פרושים קשקשים מלוכסנים, אלה משמשים את הנחש להתגוננות כאשר הוא מתפתל ומפיק מהם קול נשיפה כדי להבריח אויבים. הוא ניזון ממכרסמים קטנים, לטאות ופרוקי רגליים.

ביקור בארץ החרדונים

כללי התנהגות בשמורת ארץ החרדונים:

מדובר בשמורת טבע לכל דבר ועניין, ולכן חשוב להקפיד על מספר כללי אצבע:
  1. נעים בשבילים בלבד – ההליכה והתנועה ברכב מותרות בשבילים המסומנים בלבד, ירידה מהשביל פוגעת בשטח המחיה של בעלי החיים, עלולה לדרוס אותם ולהרוס מחילות.
  2. היזהרו מהכשות – לא מרימים אבנים, לא דוחפים ידיים בין סלעים ולתוך מחילות.
  3. לא מאכילים חיות – בעלי החיים ניזונים מהטבע, מזון אחר יכול לסכן את בריאותם.
  4. מטיילים ומנקים – ישבתם לפיקניק במצפור, נפלא! עכשיו אספו את האשפה ואל תשאירו לכלוך מאחור.
  5. כבדו את השמורה – חרדוני הצב גרים כאן, זה ביתם וכאן הם מתרבים ומצילים את אוכלוסיית המין. אל תפחידו אותם, אל תפריעו להם וכבדו את ביתם.