חגיגות יום כדור הארץ

כדור הארץ הוא שלנו. בואו נשמור עליו! צילום: דניס צין
22 מאי 2018
ביער הקהילתי בראש העין חגגו מאות ילדים ובני משפחה את יום כדור הארץ הבינלאומי, ובכך הצטרפו לכמיליארד בני אדם ב-192 מדינות ברחבי העולם שהשתתפו באירועי היום

מאת: מערכת אתר חינוך והדרכה, חלון ירוק לצעירים

יש סיבה לחגיגה! ביום שישי, 11.5.2018, כשבחוץ שרר מזג אוויר נאה, התכנסו בקרחת הגדולה שביער הקהילתי בראש העין מאות אנשים – תלמידים ובני משפחה - כדי לחגוג את יום כדור הארץ. יום חשוב זה מצוין ברחבי העולם, בכל שנה, ב-22 באפריל, ומטרתו להעלות את המודעות ליכולתו של כל אדם להשפיע, באמצעות התנהלות יומיומית המתחשבת בסביבה, על גורלנו ועל גורל הדורות הבאים, ולהמחיש כי צריכת משאבים יעילה משפיעה על כל המערכת האקולוגית ועל איכות הסביבה. השנה נחגג בארץ יום זה שבועיים לאחר המועד המקורי, בשל סופות הגשם הנדירות בעונה זו של השנה שפקדו את ארצנו. סיגל שיינמן, סגנית ראש העירייה, המשמשת גם כחברה בוועדת הסביבה של מועצת העיר, ציינה שראש העין היא העיר הפעילה ביותר בישראל בנושאי סביבה ולכן האירוע המרכזי התקיים בה: "אנחנו מקיימים במועצת העיר פורום פעיל מאוד בנושאי סביבה. אנשים מכל פינות העולם מגיעים לביקור בבית הספר האקולוגי אפק. אנחנו מפעילים גן ילדים שזכה לאחרונה בפרס הארצי לאחר שאסף 58,000 בקבוקים ופחיות המיועדים למיחזור. כל האירוע הזה מתקיים ביער קק"ל שלנו".

אז מה היה לנו?

לצד הופעות של מוזיקאים צעירים שלומדים בקונסרבטוריון המקומי, הפעילו תלמידי כיתות ה'-ו', חברי תנועות נוער ונציגים של ארגונים רבים, יחד עם קק"ל, כ-26 תחנות פעילות שונות בנושאי סביבה בדגש על שינויי אקלים. כל אחת מהתחנות עסקה בנושא אקולוגי אחר. למשל, אחת התחנות עסקה במיחזור של פסולת. על גבי השלט שהסביר על התחנה נכתב: "מיחזור מסייע לצמצום השימוש באנרגיה, צמצום הצריכה של חומרי גלם חדשים, צמצום זיהום האוויר, ובטווח הארוך הוא מסייע להתמודדות עם שינויי האקלים".

תחנה אחרת הדגימה את הבעיות הנגרמות בשל השימוש הנרחב בשקיות פלסטיות שאינן מתכלות, והמסר היה: "שקיות פלסטיק המשמשות לקניות הפכו לבעיה חמורה בארצנו. אם חייבים להשתמש באחת בחרו בשקית שכבר נמצאת ברשותכם והשתמשו בה שוב ושוב".

תחנה נוספת שהפעיל בית הספר המקומי אפק נשאה את השם "התחממות גלובלית בראש העין". בעזרת אוסף של מערכות מדידה עתירות ידע הסבירו הילדים לתושבים כיצד משפיעה ההתחממות הגלובלית על איכות חייהם. גיל אדיר הצעיר הראה כיצד ירד ריכוז הפחמן הדו חמצני בצורה דרמטית ביער בהשוואה לריכוז גבוה בהרבה בתוך העיר. הסיבה לכך, אמר גיל, נעוצה בנוכחותם של העצים במקום. "עץ בודד סופח מדי שנה מתוך הסביבה כ-20 טונות של פחמן דו חמצני מזיק ומשחרר לאטמוספרה כ-700 ק"ג של חמצן נקי לנשימה. הפתרון שאנו מציעים פשוט – עלינו לטעת יותר עצים".

גם קק"ל תרמה לאירוע והקימה בקרחת היער שלוש תחנות, מעוצבות כמשחקי קופסה ענקיים, שמטרתן ללמד נושאי קיימות וסביבה. את התחנות איישו מדריכי קק"ל יובל שוורצוולד ורינה מרגל.
משתתפים בתחנות הפעלה מעשירות. צילום: דניס צין

היער הקהילתי הראשון

יער ראש העין הוא יער קק"ל הראשון שיועד להיות יער קהילתי. נטע מזרחי, רכזת קהילה ויער באזור חוף שפלה בקק"ל, סיפרה: "יער קהילתי הוא קונספט שנוצר כדי ליצור חיבור של קהילה ליער שסמוך אליה באמצעות פעילויות, טיולים, אירועים, גיוס נאמני יער ומתנדבים. במהלך השנים פיתחה קק"ל כמה יערות קהילתיים ברחבי הארץ, כמו יער ראש העין. בעולם מייחסים חשיבות רבה לחגורת היער המקיפה שטחים בנויים ורואים בה משאב סביבתי הכרחי לאיכות החיים של התושבים. יערות קהילתיים משרתים בעיקר את תושבי הקהילות הסמוכות להם. קק"ל, יחד עם הרשות המקומית והקהילה, מחברת את האוכלוסייה ליער, שהוא מקום אידיאלי לפעילות חינוכית וחברתית נהדרת, ללא הבדלי מעמד ותרבות. ביער ראש העין יש צוות מתנדבים שפועל לאורך כל השנה, בתיאום עם עיריית ראש העין וקק"ל, ומפעיל את הקהילה במספר אירועים משמעותיים, שביניהם יום כדור הארץ".

טליה סמולש, מנאמנות יער ראש העין, הסבירה כיצד אומץ רעיון היער הקהיתי בארץ: "הכול החל ב-2004, כאשר תושב ראש העין ועובד קק"ל, משה שלר, החליט שמודל היערות הקהילתיים האירופי יתאים לישראל. יחד הקמנו ועדה לצורך קידום הרעיון. הוא היה הכוח המניע מאחורי הפרויקט בקק"ל. הרעיון התקבל במהירות והיה להצלחה עצומה. בסופי השבוע היער עמוס במבקרים. את הרעיון אימצו מאז ביערות קק"ל נוספים ברחבי המדינה".
המוזיקאים הצעירים של ראש העין. נעים לעיניים וגם לאוזניים. צילום: דניס צין

"המצפן של ראש העין"

באחת התחנות נראה שלמה שילה, מנכ"ל עיריית ראש העין, שקוע בדיון אינטנסיבי עם תלמידי בית הספר אפק. הדיון סבב סביב שינויי האקלים. כאשר נשאל על המקורות של הידע האקלימי המרשים שלו, הוא סיפר שבמהלך שירותו הצבאי הוא סיים קורס מתקדם בקלימטולוגיה, כחלק משירותו ביחידת עילית של צה"ל. עוד הוא אמר שיום כדור הארץ, שנחגג בראש העין, הוא שיאן של הפעילויות בנושא סביבה שמתקיימות במהלך השנה כולה: "יום זה מייצג את מה שאני מכנה 'המצפן של ראש העין'. הוא מורה את הכיוון שאליו אנחנו מבקשים ללכת ומייצג את הנתיב שבו אנחנו פוסעים במסגרת הפעילויות המתקיימות בבתי הספר ואחרי הלימודים, במסגרת שותפותנו עם קק"ל".

ד"ר נגיסט מנגשה, מנהלת אגף החינוך בעיריית ראש העין, עמדה בסמוך והקשיבה להסברים שנתנו התלמידים נועם ומיה על שינויי האקלים, כשעל פניה חיוך רחב ומלא גאווה: "אני שמחה כל כך שבתי הספר שעליהם אני ממונה קיבלו על עצמם את המשימה לחינוך בנושא אקולוגיה וקיימות, ושהצעירים עצמם רואים חשיבות בקידום ערכים אלה לכלל הציבור ולטובת הכלל".
כאן דואגים לכולם. מכינים מתקני האכלה לציפורים בהנאה. צילום: דניס צין
חניכי הצופים של ראש העין מגיעים ליער הקהילתי שכולו עבורם. צילום: דניס צין
חניכי הצופים של ראש העין מגיעים ליער הקהילתי שכולו עבורם. צילום: דניס צין