מה הסיפור?

עם הספר אוהב לקרוא ספרים. שבוע הספר העברי. צילום: freeimages.com
06 יוני 2021 11:19:24
שבוע הספר כבר כאן, ספרים רבים יימכרו (וזה דווקא טוב – כי אנחנו בעד שתקראו), אבל מה עושים עם כל הנייר הזה שייצורו ממש לא ידידותי לסביבה? על ספרים, שבוע הספר ואיכות הסביבה

מדי שנה, בתחילת חודש יוני, נפתחים שולחנות ענק ברחבי הארץ, עליהם נפרסים ספרים מכל הסוגים, לכל הגילים ומכל ז'אנר שרק אפשר להעלות על הדעת. ברוכים הבאים לשבוע הספר העברי.

אירועי שבוע הספר העברי מציינים את אהבתם של תושבי ישראל לספרים ולקריאה. עם ישראל ידוע כ"עם הספר", לא רק בגלל שכתב את אחד הספרים הידועים והנפוצים ביותר בעולם כולו – התנ"ך – אלא גם בזכות הכבוד והאהבה הגדולים שאנו מגלים כלפי קריאה וכתיבה.

הרבה ספרים - הרבה עצים...

ספרים מלווים את האנושות זה אלפי שנים. גם היום, בעידן המחשבים, המילה הכתובה הוכיחה את עצמה כאחד האמצעים היעילים ביותר לשמר ידע, זכרונות וסיפורים מרתקים. אבל דווקא האמצעי העיקרי שעדיין משמש אותנו כדי להציג את המילה הכתובה, הנייר, יוצר בעיה גדולה לסביבה.

תהליך הייצור של נייר – כל נייר שהוא, מעיתון, דרך ספרי התרגול שלכם בבית הספר ועד לספרים שאתם קוראים – מצריך שימוש בעץ. עד לפני כמה מאות שנים, מעט מאוד אנשים בעולם ידעו לקרוא, פחות ספרים יצאו לאור (וההוצאה לאור שלהם, כמו הכנת הנייר, היתה עבודת יד) ולכן כמעט שלא הורגשה פגיעה בעצים וביערות. כיום, כשרוב בני האדם בעולם המודרני יודעים לקרוא ולכתוב, והדפוס הפך את הוצאת הספרים לעניין קל ופשוט, יש הרבה יותר ספרים בעולם – ולשם כך צריך לכרות הרבה מאוד עצים.

האם נמצא הפתרון?

ממש כמו הטכנולוגיה שהפכה את הספר לדבר נפוץ בעולמנו על ידי המצאת הדפוס, כך גם הטכנולוגיה העכשווית של עולם המחשבים הופכת אותו לידידותי לסביבה. ייתכן שהזדמן לכם לשמוע על "קוראים אלקטרוניים" – מכשירים בגודל כף יד שמיועדים לקריאת ספרים דיגיטליים. לתוך מכשיר כזה אפשר בקלות להכניס תוכן של ספרייה שלמה – זה זול יותר (ספר דיגיטלי עולה פחות, מאחר שהוא לא כולל הוצאות כגון דפוס וכריכה), זה חסכוני במקום (לא צריך לשבור את הראש איפה לשים את הספרים בבית – הכול על מכשיר קטן אחד!) והעיקר – ידידותי יותר לסביבה. כבר לא צריך לכרות עצים כדי להוציא ולקרוא ספרים.

הבעיה עם הפתרון הזה שהוא לא ממש תפס, וליתר דיוק – תפס הרבה פחות ממה שצפו. בישראל, נכון לשנת 2020, מתוך כל הספרים שנמכרו, רק אחוזים בודדים היו היו ספרים דיגיטליים.

ובעולם? למעט ארצות הברית, שבה זכה הספר הדיגיטלי לתהילה, באירופה מדובר על חדירת ספרים דיגיטליים לשוק הספרים הנמכרים בשיעור נמוך מאוד. והסיבה לכך? לפי ג'ף בזוס, מייסד אמזון, הסיבה היא שהספר הדיגיטלי לא מתחרה רק בספרים הכתובים, אלא גם במשחקי מחשב, צפייה בטלוויזיה וקריאה של כתבות ובלוגים דרך המכשירים הדיגיטליים. אז איך לומר? בתחרות בין הספר הכתוב לדיגיטלי, הדיגיטלי הוא זה שהפריע לדיגיטלי לנצח...
ספר דיגיטלי בקורא ספרים אלקטרוני. צילום: pixabay

עוד ימשיך הדפדוף...

אז בינתיים נראה שמקומם של הספרים המוחשיים עדיין בטוח ולא במהרה הם ייעלמו מהמדף. ההורים שלכם גדלו על דפדוף בספרים האהובים, וכך גם אתם זוכים ליהנות מהדפדוף הזה, וככל הנראה זה יקרה גם לדורות הבאים. כמעט את כל הספרים אפשר למצוא בחנויות הספרים החדשות בחנויות יד שנייה, בספריות, בבתי ספר ובמקומות אחרים.

תהליך נוסף שמתרחש בשנים האחרונות בתחום הפקות ספרים, אם כי הוא עדיין נחשב יקר ולא סטנדרטי, הוא השימוש בנייר אקולוגי (נייר שאינו ממוחזר אך תהליך ייצורו מושכל ומחושב והוא עומד בסטנדרטים אקולוגיים) או בנייר ממוחזר (נייר שלפחות 30% ממנו ממוחזרים). מרבית הספרים שהופקו בתהליך זה עוסקים, למעשה, בטבע ובאיכות הסביבה.
לא נפסיק לקרוא... צילום: pixabay

ספרים בשביל הסביבה

ואם כבר מדברים על ספרים, היינו רוצים להמליץ לכם גם על כמה ספרים שאנחנו מאוד אוהבים בנושא:

העץ הנדיב מאת של סילברסטיין – סיפור מקסים על אהבה, התבגרות והזדקנות של ילד ועץ גם יחד. ספר שמראה לנו עד כמה העצים תורמים לאיכות החיים שלנו.

האיש ששתל עצים מאת ז'אן ז'ינו – מעשה ביערן זקן שהפך עמק חרב ושומם ליער פורח. ספר שנתן השראה לנוטעי עצים בעולם כולו.

פנג הלבן מאת ג'ק לונדון – סיפורו של גור זאבים וניסיונו לשרוד בטבע האכזרי ובין בני האדם האכזריים לא פחות. לונדון כתב את אחד מספרי ההרפתקאת המפורסמים ביותר בעולם, שגם מזכיר לנו את הצורך להתייחס באופן אנושי לבעלי חיים.

חובב הטבע מאת ג'רלד דארל – הספר הגדול, המקיף והשלם לכל מי שמחשיב את עצמו כחובב טבע אמיתי, עם הרבה מאוד מידע מרתק ושימושי לחיים סביבתיים יותר!
צילום: pixabay