שינויי אקלים? התשובה טמונה ביערות

יער יתיר. קולט פחמן כמו יער באירופה. צילום: אלבטרוס, ארכיון הצילומים של קק"ל
25 נובמבר 2019 14:37:29
"יערות קק"ל קולטים כיום כמיליון טונות פחמן בשנה, שהם כ-5% מכמות הפחמן הנפלטת". ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל, מסביר בוועידת האקלים הארצית כיצד שימור יערות והתאמתם לשינויי האקלים משמעותיים למלחמה בשינויי האקלים ובהתחממות הגלובלית
 
מאת: מערכת אתר חינוך והדרכה, חלון ירוק לצעירים
גרטה טונברג ובני הנוער בישראל וברחבי העולם שמתעקשים על עולם טוב יותר ודורשים ממנהיגי העולם להילחם במשבר האקלים, ישמחו ודאי לשמוע על המאמצים שנעשים בישראל להילחם בהתחממות הגלובלית. לאחרונה, בוועידת האקלים הארצית (24.11.2019), שנערכה על ידי מרכז השל וניהול הנגר ובשיתוף קק"ל, סיפר ד"ר דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל, כיצד קק"ל, כגוף משמעותי ביותר בישראל בתחום הגנת הסביבה, מובילה את ההתמודדות עם שינויי האקלים ופועלת במספר תחומים: שימור יערות קק"ל כמקבעי פחמן וקידום השימוש באנרגיה סולרית ואגירתה, התאמת היער לשינויי האקלים ושיפור מאזן המים של ישראל וניטור ומחקר של השפעת האקלים על המערכות הטבעיות.

 

"קליטת הפחמן מהאטמוספירה והיערות היא התשובה לשינויי האקלים". ד"ר דורון מרקל בוועידת האקלים. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

"קליטת הפחמן מהאטמוספירה והיערות היא התשובה לשינויי האקלים". ד"ר דורון מרקל בוועידת האקלים. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

קליטת פחמן ביתיר: כמו באירופה

ד"ר מרקל הסביר כי יערות קק"ל הם הכלי היחיד בישראל שקולט פחמן וכיום היערות קולטים כמיליון טונות פחמן בשנה (3.7 מיליון טונות פחמן דו חמצני) שהם כ-5% מכמות הפחמן הנפלטת. למשל, אומר מרקל, דונם אחד ביער יתיר שבנגב תורם לקליטת פחמן כמו דונם יער באירופה, ויערות באזור הגליל מסייעים אף יותר בקליטת הפחמן.
"קליטת הפחמן מהאטמוספירה והיערות היא התשובה לשינויי האקלים", אמר ד"ר מרקל. "שינויי האקלים בישראל ובמזרח התיכון יובילו להפחתה בכמות המשקעים ולהתחממות אשר ידרשו פעולות נחושות מצד המדינה בתחומים של הפחתת פליטות וקיבוע פחמן, היערכות לשינויי האקלים הצפויים והגברת המודעות בקרב הציבור".

אנרגיה מתחדשת ושיפור מאזן המים

תוכנית נוספת שמובילה קק"ל (יחד עם מרכז השל) היא תוכנית לאנרגיה מתחדשת סולרית שלא פולטת פחמן. התוכנית תיושם במועצות האזוריות ברחבי הארץ על גבי שטחים ציבוריים ושטחי חקלאות.
בנוסף לשימור היערות משקיעה קק"ל משאבים גם בהתאמת היער לשינויי האקלים, והיא עושה זאת, בין היתר, על ידי התאמת מינים שעמידים יותר לתנאי יובש, ועל ידי ודילול יערות, כך שיתאימו להפחתה בכמויות המים. בנוסף לכך, מבצעת קק"ל פעולות לשיפור מאזן המים בישראל, כמו שיקום בריכות החורף ושימור מי נגר חורפי – בין היתר על ידי הקמת מתקני ביופילטר בערים, שתפקידם "לתפוס" את מי השטפונות בערים ולהחדיר אותם לאחר תהליך סינון לאקוויפר.
הביופילטר בבת ים. תופס את מי השטפונות. צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"ל

חד פעמי – לא ביער שלי

בתחום המחקר, ציין ד"ר מרקל, קק"ל פועלת לפיתוח של אנרגיות מתחדשות לאור מחקרים על השפעת שינויי האקלים על המערכות הטבעיות. קק"ל פועלת גם להנעת תוכניות להגברת המודעות למזהמים בקרב הציבור, ובקרוב יושק קמפיין רחב היקף תחת הסיסמה "חד פעמי – לא ביער שלי", שבו קק"ל קוראת לציבור להימנע משימוש בכלים חד פעמיים ביערות קק"ל.